Actualitate

Cum stă învățământul buzoian cu abuzul și hărțuirea sexuală

O hartă a României cu 268 de cazuri de abuzuri și hărțuiri sexuale în școlile din România a fost lansată de Rise Project. Organizația anunță că harta adună „toate cazurile de profesori abuzatori din școlile și universitățile din România care au ajuns pe masa unui judecător între anii 2017-2023”. Plus toate cazurile apărute în aceeași perioadă în presă, care, de cele mai multe ori, nu au fost cercetate nici de școala unde s-a petrecut abuzul, nici de poliție. „Majoritatea profesorilor încă predau”, susțin jurnaliștii. Dintre cele 45 de cazuri ajunse în instanță în perioada analizată, doar 25 de profesori au fost condamnați.

„Timp de doi ani, am primit mărturii de la eleve, elevi, studente și studenți din toată țara despre abuzuri petrecute la meditații, în săli de sport, în mașina profesorilor, de la școli de țară până la cele mai prestigioase universități din România. Multe s-au întâmplat la începutul anilor 2000, iar victimele au reușit abia acum, la maturitate, să-și adune forțele și să vorbească despre ce-au pățit când erau eleve sau studente. 268 de cazuri numără harta acum, dar vom continua s-o actualizăm periodic”, arată sursa citată.

Pe cazurile care au fost inventariate, Rise Project are câteva observații: „Majoritatea victimelor sunt minore, iar peste 180 de profesori reclamați sunt cadre didactice care predau la clasele primare, gimnaziale și în ciclul liceal. Cele mai multe cazuri au fost raportate în București (70), urmat de județele Cluj, Iași, Maramureș și Galați, cu 11-12 cazuri fiecare. Cea mai mică victimă avea 7 ani la momentul abuzului. Anchetatorii au descoperit că profesorul mai abuzase alte eleve minore la altă școală unde predase. Vârstele profesorilor reclamați variază între 21 și 80 de ani. În ceea ce privește materiile predate de aceștia, cei mai mulți abuzatori predau Educație Fizică (42), urmată de Matematică (23) și Istorie (12)”.

În toate cazurile, abuzatorii au profitat de poziția de putere oferită de statutul de profesor pentru a comite abuzul, iar unii dintre ei au promis avere („vila mea din Cotroceni”, „te umplu de bani”), note mai bune, promovarea examenelor și beneficii în schimbul favorurilor sexuale sau a tăcerii victimei. În cazul în care victimele refuzau sau doreau să anunțe autoritățile despre abuzurile la care sunt supuse, iar profesorii aflau, aceștia le amenințau, pretindeau că au relații printre judecători („sunt strănepot de judecător”, „frate de grefier”) sau că o să aibă probleme la școală sau în facultate („exil scrie pe tine”). În cazul abuzurilor care au durat ani de zile, victimele au declarat că nu au vorbit cu nimeni din cauza fricii și a rușinii, dar și din cauza statutului social al abuzatorului oferit de funcția de profesor și de frica de a nu fi denigrate și marginalizate de comunitatea lor.

De cele mai multe ori, abuzatorii încercau să izoleze victimele și le agresau fie în mașină, fie la finalul cursurilor, când rămâneau singuri cu ele în clasă, fie în cabinetul lor personal din școală, dar au existat și cazuri în care abuzurile erau comise în repetate rânduri în sala de clasă, de față cu ceilalți elevi (avansuri, mângâieri pe picior, atingeri pe fund sau pe sâni, săruturi, jigniri și injurii).

O dată la câteva săptămâni apare câte un caz nou. Cel mai recent (ianuarie 2024): un teolog, director al Școlii Postliceale Sanitare din Piatra Neamț, s-a întors la școală, deși e judecat pentru folosirea abuzivă a funcției; el a pretins „favoruri de natură sexuală” unei eleve ca să n-o exmatriculeze. Judecătorii au decis să-i ridice profesorului măsura controlului judiciar, lăsându-l să se întoarcă la catedră.

Trei cazuri în Buzău

În perioada menționată, în Buzău au fost înregistrate trei astfel de cazuri. În anul 2023, un profesor de engleză, în vârstă de 47 de ani, de la Școala primară și gimnazială Măgura a fost acuzat pentru viol. Victima, o elevă de numai 9 ani. Eleva i-a povestit bunicii că a fost atinsă de învățător în zonele intime, abuz ce s-a desfășurat timp de un an. Tatăl fetiței s-a dus cu prietenii săi la școală, unde au confundat agresorul cu alt profesor, așa că au fugărit și lovit alt cadru didactic decât cel incriminat. Profesorul a negat acuzațiile în fața polițiștilor. Drept urmare, fetița a fost supusă unor examinări medicale-legale și psihologice, care urmează să determine dacă a fost într-adevăr victima unui abuz. Profesorul și-a continuat activitatea didactică.

Directoarea școlii a declarat atunci că „este de 20 de ani în învățământ, este profesionist, este apropiat de copii, de părinți, deci părerea mea e că nu (sunt adevărate acuzele aduse, n.r.). Urmează rezultatele anchetei”.  De cealaltă parte, de la Inspectoratul Școlar au venit următoarele declarații: „Fiind dosar penal deschis, noi nu putem să interferăm cu ancheta. Din ce știm, și din comunicarea cu autoritățile locale și doamna director, la momentul actual nu avem o interdicție privind prezența domnului învățător în fața copiilor”.  Prin urmare, justiția a decis să îl plaseze în arest la domiciliu.

Un alt caz înregistrat în Buzău a avut loc în anul 2021. Atunci, un profesor de biologie care preda la Școala din Merei a fost acuzat că a agresat sexual o elevă de clasa a VI-a. După ora de biologie, profesorul a rămas singur în sala de curs cu o elevă de clasa a VI-a. A închis ușa, a luat-o în brațe, i-a dat masca jos și a sărutat-o pe gură. În prezent, profesorul conduce o școală de dans pentru copii în Buzău. Directoarea școlii a demisionat, dar a spus că a făcut-o pentru că „trebuie sa îmi văd de sănătatea mea care e mai importantă decât orice alt lucru!”. Instanța l-a condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare, la 90 de zile de muncă în folosul comunității în cadrul Primăriei Cochirleanca și la frecventarea unui program de reintegrare socială derulat de serviciul de probațiune. Judecătorii au considerat că profesorul poate să fie reabilitat, dar că acesta nu conștientizează impactul pe care l-a avut asupra victimei. La momentul faptei, profesorul avea 54 de ani.

Cel de-al treilea caz a avut loc la un liceu din Buzău, de data aceasta fiind vorba despre un profesor de geografie. O persoană de gen masculin reclamă comportamentul unui profesor pentru aluzii cu caracter sexual, folosirea de porecle precum „păsărică”, „iepuraș”, „pisicuță”, „păpușă” sau altele asemănătoare, propuneri privind stabilirea unei întâlniri în afara orelor de curs sau privind începerea unei relații, propuneri sau avansuri sexuale. „Shooting-uri de fotografii cu tentă sexuală oferite elevelor”, spune martorul. „Volumul mare de mărturii primite de RISE nu a permis echipei mici a proiectului să investigheze fiecare caz în parte. Le publicăm cu această mențiune, deoarece le considerăm relevante pentru a arăta amploarea fenomenului”, arată sursa citată.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker