Politic

Cum și-a urcat în cap useristul Cristian Ghinea revoluționarii buzoieni

„Nu-ți introduce râtul!”

Uniunea Salvați România a chemat în judecată Guvernul pentru desecretizarea dosarului de revoluționar al președintelui Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, și susține că acesta nu a participat efectiv la Revoluția anti-comunistă din 1989, potrivit unui comunicat al partidului. În august 2022, USR a solicitat Secretariatului de Stat pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor împotriva Regimului Comunist instaurat în România în perioada 1945-1989 (SSRML) furnizarea unor informații de interes public referitoare la dosarul de revoluționar al liderului PSD.

În urma refuzului Secretariatului de Stat de a oferi informațiile solicitate, USR a depus plângere împotriva SSRML și a cerut Curții de Apel București să constate că sunt informații de interes public informațiile solicitate SSRML și să oblige instituția respectivă să pună la dispoziție copia integrală de pe dosarul în baza căruia i-a fost acordată lui Marcel Ciolacu calitatea de luptător cu rol determinant, documente din care să rezulte dacă acesta a încasat indemnizația lunară reparatorie, precum și documente din care să reiasă toate drepturile, beneficiile, bunurile mobile și/sau imobile primite în baza calității de revoluționar.

Cristian Ghinea

De asemenea, Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de politici publice al USR, a dat publicității un text mânios împotriva liderului social-democrat, text în care contestă nu doar calitatea de revoluționr al lui Ciolacu, dar și faptul că în Buzău a fost revoluție. „Marcel Ciolacu este un fals revoluționar, la Buzău nu a fost nicio revoluție. La DNA este și un proces penal, pornit în 2016, pentru că a fost declarat ilegal Buzăul ca un oraș al Revoluției, de către secretarul de stat pentru revoluționari pus de PSD, ca să se poată da certificate de luptător cu merite deosebite”, a spus, printre altele Cristian Ghinea, el însuși cu origini buzoiene.

„Domnule Cristian Ghinea, ați fost la Buzău în decembrie ’89?”

Mihai Răzvan Moraru

O primă reacție la afirmațiile lui Ghinea a venit din partea primului președinte ales al organizației județene a Uniunii Salvați România, Mihai Răzvan Moraru, acum demisionat atât din această funcție, cât și din partid.

„Am citit mai devreme pe G4Media declarațiile domnului Ghinea, în războiul politic pe care îl are cu M. Ciolacu, pe care îl acuză de faptul că deține un certificat fals de revoluționar. Așa o fi, să meargă mai departe cu aflarea adevărului. Dar, tot Domnul Ghinea spune că la Buzău nu a existat o Revoluție în 1989, că Buzăul a fost inclus prin fraudă în lista orașelor (martir, n.r.).

Dragă Domnule Ghinea, la Revoluție aveam 8 ani și locuiam în Cartierul Micro 3, Municipiul Buzău, la etajul 10, în A-uri. În zilele Revoluției apartamentele de la etajul nostru cu fost ciuruite de gloanțe. Blocul, încă nerenovat, are și acum urme de gloanțe la etajul 10. Am trăit câteva zile dramatice: timp de trei zile am fost obligați să ne târâm prin casă, pentru că erau constant focuri de armă către sau dinspre zona unde locuiam. Din 22 până în 25 decembrie! Alte două zile am locuit în casă cu soldați trimiși pentru a securiza zona. Erau doar copii speriați, nu soldați!

Cartierul era împânzit de taburi, pentru că, dacă nu știți, la Buzău a fost și este o importantă bază militară. Unele plecau spre București, altele au rămas în oraș. În Buzău au fost demonstrații ample și mulți militari, culminând cu incendierea Tribunalului. În data de 21 decembrie, muncitorii din Zona Industrială au oprit munca și au început revolta. Iar în 22 decembrie au ocupat Palatul Comunal. În acele zile, trei oameni din cartierul Micro 3 și-au pierdut viața, împușcați în stradă! Iar în oraș peste 20!

Așa că, dragă Domnule Cristian Ghinea, a spune că la Buzău lumea a trăit liniștit în acele zile e o ofensă adusă tuturor celor care au fost în stradă în acele zile, tuturor familiilor îndoliate și celor care au trăit clipe de coșmar. Dacă aveți dubii în privința anumitor revoluționari cu acte și vreți să scoateți la lumină falsul, foarte bine! Faceți asta! Dar nu jigniți un oraș întreg pentru o luptă politică! Iar ceea ce spuneți despre Buzău este total FALS! Parcă erați împotriva minciunii și a falsului! Păi atunci nu le folosiți!

P.S.: Domnul Ghinea a văzut postarea asta, mi-a retras dreptul de tag și a pus pe pagina dumnealui o altă postare în care spune ca se referă doar la revoluția de după fuga lui Ceaușescu. Fără să își retragă declarația inițială sau să își ceară scuze! Mare OM! Atât se poate!”, a scris Moraru pe Facebook.

„Dacă te interesează despre revoluţia de la Buzău şi… te ţine, te invităm la o discuţie”

Afirmațiile lui Ghinea au fost taxate și de structura asociativă cea mai în măsură să vorbească despre evenimentele din decembrie 1989 de la Buzău, res­pectiv Asociația Club 22.

„Lista martirilor buzoieni din Revoluţia Română: Dumitru Alexandru, Pavel Androne, Vasile Antemir, Costică Apostoiu, Vasile Apostol, Valerică Bălan, Anton Baltac, Stroe Bobeş, Petru Bogdan, Diogene Burlacu, Traian Buzea, Petre Caraliu, Romeo Ciocârlan, Florica Ciortan, Alexandru Ciulin, Ion Constantin, Nicolae Cristea, Florin Cristian, Costel Dan, Costel Dascălu, Titi Dumitrache, Daniela Fercu, Iulian Florin, Dorin Hagima, Gheorghe Iacob, Traian Ilieş, Maricel Luiuz, Dorel Mănăilă, Săndel Marin, Alexandru Marinescu, Ştefan Mocanu, Mircea Munteanu, Ion Pălădoiu, Cătălin Patulea, Laurenţiu Purcherea, Viorel Samoilă, Costel Stan, Maria Tătăranu, Nicolae Tisăianu, Aurel Toader, Iulian Toader, Gheorghe Tudor, Stănică Vâlculescu, Constantin Vlad, Vasile Voican, Constantin Voinea şi Nicolae Zaharia.

Cristinel, nu pot să-i spun altfel coordonatorului Departamentului de politici publice al USR, numele enumerate sunt ale eroilor din Buzău; cum au devenit eroi dacă nu a fost revoluţie, nu sunt «eroi ai muncii socialiste»… Mulţumim Domnului Mihai Răzvan Moraru pentru că i-a transmis, aşa cum a simţit dumnealui, momentele de atunci. Nu este cazul să ne justificăm în fața niciunui neavenit în fața istoriei, unui «Gâgă» pe care viaţa, aşa ciudată cum a devenit, l-a propulsat, absolvent al unei facultăți de unde au plecat mulţi neosecuriști şi un an de master, ciudat, un singur an… direct de la ziarist la Parlament şi… cu durere privește ascensiunea Preşedintelui PSD, aşteptându-şi propriul necrolog politic.

Neînţelegerile sale cu Marcel Ciolacu îl privesc, frustrările la fel, să se lege de cariera politică, nu ne pasă, dar în ceea ce priveşte Revoluţia şi revoluţionarii din Buzău, să nu-şi introducă «râtul», Revoluţia pentru noi a fost ceva sfânt, au murit oameni lângă noi, am cunoscut soţii și copii ai acelor oameni ce au murit pentru ca unii, de alde Cristinel Ghinea, să arunce cu noroi. Este şi vina unora dintre noi că judecăm omul de astăzi, judecăm «ce a ieşit din camaradul de atunci» şi, de multe ori, greşim… Nimeni nu obligă un revoluţionar, un om care prin muncă, studiu, şansă, şmecherie, întâmplare… să fi ajuns acolo unde se iau hotărâri, să-i ajute pe ceilalţi, noi am luptat pentru libertate şi democraţie, să o acceptăm, să acceptăm şi colegi care la fiecare treaptă urcată se depărtează de momentele Revoluţiei şi de noi, şi aiuriţi ca şi Ghinea, orbiţi de ură şi de faptul că ei nu pot fi ca şi noi. Să nu o lungesc, «măi băiete», vezi-ţi de lungul năsucului tău, dacă te interesează despre revoluţia de la Buzău şi… te ţine, te invităm la o discuţie, publică despre ce şi cum a fost şi, încearcă alte metode, evident care nu ne privesc, în lupta pe care încerci, părerea mea, ca şi un chibiţ, să o porţi cu Marcel Ciolacu”, se arată în mesajul pe care Asociația Club 22, a Luptătorilor în Revoluția din decembrie 1989 l-a postat pe Facebook.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker