Cultură

FOTO | Povestea Iasminei Stoican și a cărții cu erou de etnie romă

Este una dintre cele trei tinere din Buzău participante la un proiect pentru copiii romi defavorizați

Pentru prima oară în România au fost publicate cărți ilustrate pentru copii, patru la număr, ce au ca personaje principale personalități rome contemporane. Cărțile au fost scrise în cadrul proiectului „ROMA S/HEROES”, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). Ele sunt realizate de nouă tineri romi, dintre care trei sunt din Buzău. După ce au cercetat și au intervievat patru personalități ale etniei – două activiste, un actor și un muzician -,  pe care le admiră de când erau copii, au pus poveștile lor între filele a patru cărți sub îndrumarea scriitoarei Iulia Iordan și a jurnalistei Delia Marinescu.

Cele trei tinere autoare de cărți din Buzău sunt Francisca Călin, Nicoleta Ene și Iasmina Stoican. Ele au contribuit la realizarea cărților alături de alți șase adolescenți din țară pasionați de scris, și vor participa la lansarea lor oficială, care va avea loc sâmbătă, 22 octombrie, ora 11.00, la Muzeul Național al Literaturii Române, în prezența autorilor, ilustratorilor și a două personaje surpriză din cele patru cărți.

Iasmina Stoican, una dintre cele trei tinere din Buzău care au contribuit la realizarea cărților pentru copii, este elevă în clasa a XII-a a Colegiului Național „B.P.Hasdeu”. Ea ne-a povestit cum a ajuns să scrie prima sa carte pentru a ajuta prin puterea exemplului mii de copii de grădiniță, cum a fost această experiență, ce sentimente o încearcă acum înainte de lansarea ei.

„Într-o zi călduroasă de vară a apărut pe lume un băiețel. Numele lui era Sorin, iar cei apropiați îi spuneau Suraj…”, începe povestea Iasminei, care relatează cum a reușit eroul ales de ea să reușească în viață. „Tocmai am deschis, mirosit și citit prima mea carte publicată. Încă nu îmi vine să cred că îmi văd numele pe coperta cărții. Când am început atelierele de scriere creativă pentru conceperea cărții nu eram în cea mai bună perioadă a mea, dar după partea de interviuri cu personalitățile rome, care au devenit personajele celor patru cărți, cu toate emoționante, ceva s-a transformat în lumea mea interioară. Astăzi mă simt plină de recunoștință că am această carte în brațe și că ea va ajunge la copii din zone defavorizate și ar putea deveni o carte de care să-și amintească cu emoție atunci când vor fi mai mari. Doresc să le transmit tuturor tinerilor că nimic nu e imposibil și să nu renunțe niciodată la idealurile lor”, ne-a spus Iasmina vădit emoționată.

Iasmina a povestit apoi, pentru OPINIA, câte ceva din experiența sa de scriitor,  o experiență de care vor beneficia mii de copii.

Iasmina Stoican

Reporter: Cum ai intrat în acest proiect?

Iasmina Stoican: Am aflat despre el de la o prietenă din Primărie. A trebuit să scriu câte ceva despre mine și să mă documentez despre o personalitate romă. Apoi totul s-a întâmplat online. Ni s-a zis că o să luăm niște interviuri, că o să scriem pe urmă niște cărți pentru copii și că se va face și lansarea lor. Dar atunci nu îmi venea să cred că asta voi face. Nu a fost nimic plănuit înainte că eu voi scrie o carte, pentru că atunci când m-am înscris am crezut că vor fi niște activități culturale la care voi participa.

Rep: Cine este personalitatea pe care ai intervievat-o?

I.S.: Actorul și scriitorul rom Sorin Sandu. Pe mine și pe colega mea (n.r., Nicoleta Ene) ne-a coordonat Delia Marinescu. Eu și colega mea Nicoleta i-am pregătit un set de întrebări. Am scris întrebările și am făcut și o repetiție cu Delia și apoi am ajuns să stăm de vorbă și să-i luăm interviul. Abia aștept să-l întâlnesc și să stau de vorbă și față în față la lansare.

Rep.: Ce întrebări i-ați adresat ca să iasă din asta o carte?

I.S.: L-am întrebat mai mult despre copilărie, despre anii de școală și după aceea el  s-a extins un pic spre anii de liceu și de facultate. De aici a pornit dialogul. Ne doream să  aflăm mai multe despre mediul în care el a crescut, ce l-a făcut pe el să fie persoana care este astăzi, să fie actor, mai exact. La început ne spunea în interviu că a realizat că avea aptitudini să fie actor, doar că toată lumea îl îndemna să facă bani. Astfel a picat la Politehnică, apoi în final a devenit inginer, dar gândul lui era tot la actorie. Până la urmă a devenit actor și a profesat în ce a vrut el și este cel mai bun.

Rep: Din ce ți-a povestit, ce ți-a atras atenția?

I.S.: Cel mai mult m-a impresionat că și-a urmat visul, lăsând la o parte ceea ce zicea toată lumea. El a continuat și și-a urmat visul, contrar a tot ceea ce îi spuneau ceilalți. Eu m-am regăsit în această poveste. Eu traversez o „criză adolescentină” în care toată lumea îmi spune să fac câte ceva că așa este cel mai bine, dar nimeni nu  mă întreabă ce îmi place mie să fac.

Rep.: Tu ce opțiuni ai putea avea pentru viitorul tău?

I.S.: Eu mă descurc bine cu desenul și mă gândeam să merg la Liceul de Arte. Am avut de ales însă între Colegiul Național „B.P. Hasdeu” și Liceul de Arte, și am optat pentru primul. Partea de Arhitectură îmi era facilă, pentru că mă descurcam în domeniul desenului. Pentru mine, Hasdeul a fost  însă o provocare, pentru că era o ambiție, pentru că toată lumea îmi spunea că este greu și nu o să fac față. Când am ajuns la Hasdeu, la „Științe socio-umane”, am zis că îmi place. Era perioada în care citeam foarte mult. Am citit multe romane polițiste și credeam că o să dau la Academia de Poliție. Dar era prea devreme să încep pregătirea pentru admiterea la facultate. Abia intrasem la liceu. Pe la jumătatea clasei a X-a începusem pregătirea pentru Academie. Am început cu probele sportive și am constatat că nu reprezintă punctul meu forte și mi-am redescoperit pasiunea pentru citit. Așa am descoperit Psihologia. Și am ajuns la concluzia că ar trebui să mă fac psiholog. Aș fi vrut, de fapt, să predau Psihologia în Hasdeu, la clasele a XI-a și a XII-a. Dar la începutul clasei a XII-a m-am răzgândit din nou, când familia m-a întrebat dacă nu aș dori să dau la  Facultatea de Drept, care ar putea fi o opțiune bună pentru mine.

Rep.: De unde vine titlul cărții „Suraj, copilul care a atins soarele”?

I.S.: În urma interviului pe care i l-am luat lui Sorin ne-am axat pe un segment cronologic al copilăriei lui. El povestea că se urca pe un deal și  încerca să atingă Soarele  și rudele lui îl alintau „Suraj”, ceea ce înseamnă, în limba hindi, „Soare”. Nu a fost foarte greu de scris cartea, pentru că fiind o carte despre copii limbajul nu trebuia să fie formal și nici să ne lungim cu descrierea. Delia ne-a ajutat foarte tare cu redactarea, ea fiind jurnalist.

Rep.: Ai aplicat și câte ceva din psihologia studiată având în vedere că a trebuit să adaptați scrierea la nivelul unui copil.

I.S.: Sper ca cei mici să înțeleagă mesajul nostru și să-și dea seama de însemnătatea lui: să muncească pentru ceea ce vor. Am oferit idei pentru ilustrații, dar de ilustrație s-a ocupat de la Asociație (n.r., Georgiana Chițac). Ne-am pus de acord cum vor fi interpretate cuvintele noastre în desene și ilustrații.

Rep.: Cât de important este acest eveniment în viața ta: ai scris o carte cu mesaj puternic pentru copii, un mesaj pe care îl aplici și tu?

I.S.: Pentru mine este foarte important acest eveniment. Sunt emoționată când mă gândesc că mă voi întâlni cu toți colegii mei față în față. Vreau să vorbesc cu Sorin Sandu, cu Delia Marinescu, cu Iulia Iordan. Abia aștept momentul. S-au legat niște prietenii, niște conexiuni puternice, pentru că o carte rămâne. O să ne amintim peste ani: „Mai știi că noi am scris o carte? Eu aveam 18 ani, tu nu mai știu câți ani aveai…”.

Rep.: Crezi că va constitui un punct de pornire către alte proiecte? Vei mai scrie și alte cărți? Vei mai ajuta și alți copii, alți oameni?

I.S.: De ajutat alți oameni, cu siguranță. Pentru că asta făceam și înainte. În fiecare an, de Crăciun, strângeam fonduri, cumpăram, fructe, mâncare, îmbrăcăminte pentru copii. În ultimul an făcut acest lucru pentru 35 de familii din Buzău. M-am implicat în voluntariate din clasa a IX-a de când am intrat la liceu, de Crăciun eram prima. Am mai fost și pe la bătrânei, dar în principal de copii m-am ocupat. De scris încă o carte nu știu acum. Îmi place foarte mult să citesc. Acum însă citesc doar pentru Bacalaureat.

Ce reprezintă aceste cărți scrise de tinerele buzoience?

Cartea „Să îți pui o dorință!” spune povestea lui Ștefan Mihalache, alias Connect-R, artist muzical cunoscut pentru hituri precum „Dacă dragostea dispare” (alături de Alex Velea), „Burning love”, dar și pentru asumarea publică a identității sale etnice ce a fost mediatizată de televiziuni naționale și internaționale. Cartea „Să îți pui o dorință!” este ilustrată de József Vass și scrisă de Francisca Călin.

Cartea „Suraj, copilul care a atins soarele”, ilustrată de Georgiana Chițac și scrisă de Nicoleta Ene și Iasmina Stoican, spune povestea actorului Sorin Aurel Sandu, un actor care va rămâne în istorie pentru traducerea în premieră, în limba romani, a piesei „O noapte furtunoasă”, de I.L. Caragiale, piesă care și a fost pusă în scenă cu actori romi.

„Din punctul meu de vedere, acestea sunt patru dintre cele mai frumoase povești editate la noi în acest an, nu din motive estetice neapărat, pentru că aici oamenii nu se vor pune niciodată de acord, comerciale nici atât, ci pentru felul în care au fost concepute ele și mai ales încrederea cu care a fost împachetat procesul de scriere. Iată de ce nu ar trebui să fie scoase doar povești comerciale, «garantate» de cerința pieței, «neproblematice» etc. Pentru că și aceste povești au rolul lor: cresc scriitori, cresc cititori, cresc noi relații între ei, iar asta este esențial pentru a putea vorbi mai apoi despre «piață»”, spune Iulia Iordan, îndrumătoare și editor în cadrul proiectului.

Cele patru personaje de poveste care și-au împărtășit poveștile de viață cu cei nouă tineri autori sunt Ștefan Mihalache (Connect-R), Nicoleta Bițu, Sorin Sandu și Loredana Mihaly. Cărțile sunt pentru copii, sunt bogate în ilustrații și vor avea lansarea  oficială  pe 22 octombrie, ora 11.00, la Muzeul Național al Literaturii Române, în prezența autorilor, ilustratorilor și a două personaje surpriză din cele patru cărți.

Deși nu sunt într-un circuit comercial, cele patru cărți vor fi disponibile online, în format digital, timp de șase luni de la lansarea lor,  mai exact în perioada octombrie 2022 – martie 2023, pe site-ul asociației Cu Alte Cuvinte, pe pagina web a proiectului ROMA S/HEROES, așa cum a fost cazul tuturor cărților pentru copii create la inițiativa asociației Cu Alte Cuvinte (CUAC).

Cărțile sunt însoțite de ghiduri pedagogice cu activități jucăușe și au fost distribuite în grădinițe prin intermediul asociației OvidiuRo. Este vorba despre  1.800 de exemplare ale celor patru cărți care au fost distribuite în mod gratuit în 450 de grădinițe. În acest fel, vor asculta aceste povești peste 10.000 de copii din comunități defavorizate din România. Cărțile și materialele pedagogice sunt completate de ateliere de formare online pe tema educației pentru diversitate și a identității de etnie pentru educatoare.

 

Cine este Asociația „Cu Alte Cuvinte”

Asociația „Cu Alte Cuvinte” (CUAC) facilitează, din anul 2016, crearea de cărți pentru copii, care le cultivă acestora empatia și pun în valoare povești cu teme actuale. Peste 15 000 de copii au citit cel puțin o carte publicată de CUAC. Iar peste 8.000 de cărți ilustrate pentru copii au fost donate exclusiv în medii defavorizate, în special în grădinițe. Asociația este dedicată educației în spiritul diversității și empatiei față cei mai puțini apreciați și valorizați din punct de vedere social. Și o face prin implicarea cadrelor didactice din ciclul preșcolar și primar.

Proiectul ROMA S/HEROES este inițiat de Asociația Cu Alte Cuvinte (CUAC) și este realizat cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național (AFCN).

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker