vineri, 03 iulie 2020

Cum şi-a recuperat un producător agricol banii pe două combine incendiate

Unul dintre marii producători agricoli buzoieni şi-a recuperat de la asigurator pierderile pricinuite de incendierea a două combine.

În agricultură, poate mai mult decât în alte domenii, ­exi­stă o sumedenie de riscuri, care dacă se concretizează pot produce pagube imense fermierilor. Şi ne referim aici atât la riscurile climaterice, care se manifestă din ce în ce mai frecvent şi mai agresiv-, cele mai multe daune fiind provocate de grindină, ploi torenţiale şi furtună-, cât şi la cele legate de mijloacele de producţie. Fermierii buzoieni s-au confruntat  nu de puţine ori cu fenomene de genul grindinei, secetei, îngheţului de iarnă. Au scăpat ieftin din aceste încercări doar cei care au avut culturile asigurate. Dar fermierii care au în exploatare suprafeţe întinse au nevoie de asigurări şi pentru maşinile şi utilajele agricole care sunt supuse la riscul unui incendiu, unei explozii, de a fi furate şi, nu în ultimul rând, să fie supuse la fenomene precum: grindină, inundaţie, furtună, uragan, cu­tremur de pământ, prăbuşire sau alunecare de teren, să fie acoperit de  greutatea stratului de zăpadă sau de gheaţă, avalanşe de zăpadă, ca să ­amin­tim doar câteva dintre ­pro­blemele care pot apărea în orice moment pe capul producătorilor agricoli. Cel mai înţelept pentru aceştia s-a dovedit a fi asigurarea atât a culturilor, cât şi a utilajelor agricole.

Două combine incendiate la recoltarea culturii de floarea-soarelui

Unul dintre cei mai mari producători agricoli din Buzău ,,Crisagra 2003”, s-a aflat în această vară în situaţia de a pierde două maşini agricole din cauza unui incendiu care a avut loc în plină campanie agricolă. Incidentul s-a produs pe 21 august 2019, pe raza comunei Ziduri, în plină campanie de recoltare a culturii de floarea-soarelui. Două combine aparţinând acestei societăţi au luat foc din cauza unor defecţiuni tehnice. Ope­ratorii utilajelor agricole au intervenit rapid cu stingătoare şi apă din cisternele din proximitate, localizând incendiul şi limitând extinderea acestuia.  Incendiul a fost stins după intervenţia echipajului specializat de la ISU Buzău, Detaşamentul Râmnicu Sărat. Unul dintre utilaje a fost grav avariat, celălalt suferind avarii parţiale, însă activitatea agentului economic nu fost pusă în pericol, pagubele produse de incendiu fiind acoperite de asigurare.

Asigurarea a acoperit integral pierderile

Din fericire pentru agentul economic, acesta avea la acea dată încheiate poliţie de asigurare pentru utilaje de construcţii şi a altor utilaje şi instalaţii speciale. Acest fapt a permis despăgubirea lui de către firma asigurătoare: „După ce am ­ana­lizat cauzele producerii evenimentelor şi am transmis recomandările aferente, dosarele de daună deschise ca urmare a avariilor survenite la cele două combine au fost instrumentate rapid prin plata despăgubirilor cuvenite. <Întâmplarea> sau <momentul nefast> sunt riscuri prea mari pentru oricine, mai ales pentru cei care au o afacere şi mizează pe anumite venituri ca urmare a efortului depus. Încurajăm atât fermierii, cât şi alţi agenţi economici să analizeze cu mare atenţie riscurile şi să caute soluţii care să le asigure protecţie”, a declarat Maria Ursu,  Director Sucursala Buzău UNIQA Asigurări.

Administratorul firmei S.C. ,,Crisaga 2003 S.R.L.” inginer agronom Constantin Cristea, a spus despre acest incident că ,,este una dintre lecţiile pe care ţi le dă agricultura. Am încheiat un an agricol foarte bun, ştim ce trebuie să îmbunătăţim şi vom fi şi mai puternici în anul agricol viitor. Ne bucurăm să avem alături parteneri puternici şi profesionişti care ne dau încredere că povestea noastră în agricultură va continua”.

S.C. ,,Crisagra 2003 SRL este unul dintre cei mai mari producători agricoli din judeţul Buzău, cu o suprafaţă cultivată de peste 3.000 ha de teren  care a investit în tehnologie fapt care i-a permis să obţină producţii record în anul 2019 de 4.500 kg/ha.

loading...
error: Content is protected !!