Actualitate

Cum se transformă în artă reabilitarea comportamentală a copiilor de la Centrul rezidențial de la Beceni

Internii de la Centrul rezidențial pentru recuperarea și reabilitarea copilului cu tulburări de comportament nr. 5 Beceni au adus, și anul acesta, în atenția buzoienilor, elementele de etnografie de pe Valea Slănicului prin mărțișoarele care au fost expuse la Centrul de Creație și Artă Populară, dar și în spații neconvenționale, precum Farmacia Maxifarma.

Despre acest eveniment neașteptat pentru buzoieni, încărcat de semnificații  – pe de o parte pentru că mărțișorul promovează și recontextualizează sărbătorirea unui obicei care, în ultimul secol, a primit o serie de transformări, predominant în spațiul urban -, dar mai ales pentru că exponatele sunt realizate de copiii cu deficiențe pe care reușesc să le depășească cu sprijinul cadrelor didactice și să își pună în valoare creativitatea artistică, să comunice prin expresivitate, imaginație și simț al umorului semnificațiile mai vechi sau mai noi ale obiceiului, ne vorbește farmacistul Oana Gheorghiu, coordonator zonal Maxifarma: „Dragobetele vestește sosirea primăverii. Cu această ocazie, împreu­nă cu copiii de la Centrul nr. 5 Beceni, recunoscând importanța implicării copiilor în acțiuni și activități instructiv-educative diversificate, care să răspun­dă nevoilor de cunoaștere ale acestora, am pus bazele unui parteneriat prin care dorim să promovăm tradițiile românești prin expunerea în cadrul Farmaciei Maxifarma a mărțișoarelor lucrate de către copii, alături de educatorii lor. Ne bucurăm să fim alături de copii, îi încurajăm în acțiunile lor și îi invităm pe buzoienii care ne trec pragul să se oprească o clipă pentru a admira lucrările expuse în incinta MaxiFarma din fosta librărie I.L. Caragiale. Precizez că acest eveniment a fost doar pentru a viziona lucrările acestor copii minunați care ne-au impresionat de fiecare dată cu acțiunile și cu bună­voința lor”, spune farmacistul Oana Gheorghiu, coordonator zonal Maxifarma.

Despre  începuturile poveștii mărțișorului la Centrul de la Beceni și despre cum s-a ajuns la terapia ocupațională prin arta populară, dar mai ales despre oamenii și instituțiile care s-au implicat în susținerea acestui demers educațional special – fiind vorba despre copii cu tulburări de comportament – a explicat într-un interviu, pentru ziarul OPINIA, Corina Braniște, șef al Centrului rezidențial pentru recuperarea și reabilitarea copilului cu tulburări de comportament nr. 5 Beceni.

Rep: Cum a început povestea mărțișoarelor  în Centrul de la Beceni ?

Corina Braniște: Educatorii lucrează cu copiii din timp și,  imediat după Sărbătorile de Iarnă, începe pregătirea pentru 1 Martie, pentru confecționarea mărțișoarelor. Este al treilea an când expunem aceste mărțișoare la Galeriile de Artă. Avem o colaborare cu Casa de Cultură și  cu Centrul Județean de Creație Buzău. Astfel, cu ocazia sărbătorilor religioase cum sunt Paștele, Crăciunul, de 1 Martie, la începutul primăverii, noi participăm alături de Galeriile de Artă la vernisajele pe care dumnealor le organizează, cu specific tradițional românesc. Mărțișorul este un simbol tradițional românesc. Bulgarii au preluat de la noi acest simbol, dar este specific românilor și încercăm să-i antrenăm pe copii în această activitate, fiind una dintre terapiile ocupaționale pe care le desfășurăm în cadrul Centrului, copiii noștri fiind copii cu tulburări de comportament. Faptul că reușim să le captăm atenția și să le punem în valoare și sensibilitatea, și atenția, și creativitatea, reprezintă un lucru benefic pentru dezvoltarea lor. Din terapiile ocupaționale intră, pe lângă crearea de mărțișoare, și la țesutul la războiul vertical. Copiii sunt implicați și le place această activitate, iar atunci  când avem lucrări le expunem la Galeriile de Artă Buzău.

Rep: Cum a început colaborarea cu  Farmacia  Maxifarma?

C.B.: Cu Maxifarma avem o colaborare tot de trei ani. Sunt principalii noștri sponsori. De fiecare dată sunt alături de noi. Doamna Oana ­Gheo­r­ghiu este bucuria copiilor ori de câte ori vine în cadrul Centrului nostru, și asta se întâmplă de fiecare dată cu ocazia Sărbătorilor de Iarnă, de Paște, de 1 Iunie. Dumneaei este alături de Centrul nostru și de copiii noștri, care îi așteaptă pe reprezentanții Maxifarma pentru că reușesc să le ofere un moment de bucurie atunci când sunt împreună.

Rep: Mai aveți și alte proiecte cu Farmacia Maxifarma?

C.B.: Ne gândim și la alte proiecte. Rămâne să le mai discutăm și să vedem cât de bine reușim noi să ne așezăm anumite intenții pe care  le avem  să le dezvoltăm. Deocamdată, cu Farmacia Maxifarma am reușit să promovăm aceste mărțișoare. în viitor o să ne gândim și la celelalte. La covorașele și carpetele pe care le vom crea la războiul vertical.

Rep: Sprijin și de la alte instituții?

C.B.: Noi avem și sprijinul Inspectoratului de Poliție Județean. De doi ani de zile suntem într-un parteneriat cu care am desfășurat multe activități pentru reabilitarea comportamentală a copiilor noștri, iar dumnealor sunt alături de noi atunci când este vorba de venirea primăverii; avem o colaborare extraordinară. Sunt niște oameni deosebiți. Echipa de la Beceni, de fiecare dată, este alături de noi, și am făcut multe activități împreună. În aprilie, ar fi trebuit semnat un parteneriat cu Poliția, dar din cauza pandemiei proiectul a fost întrerupt, dar noi suntem în legătură permanentă, chiar dacă nu am mai putut facilita aceste intrări în cadrul Centrului. Acum, ușor-ușor, începem să le reluăm și sperăm să reușim, cât de cât, să gestionăm cât mai bine cu care se confruntă nevoile copiii; este benefic faptul că este alături de noi și comunitatea, și contribuie foarte mult la reabilitarea lor și la includerea lor în viața socială.

Rep: De unde a pornit ideea de a prezenta comunității, buzoienilor, ce se întâmplă în Centru, ce preocupări  artistice sunt acolo?

C.B.: Am încercat să facem cunoscut Centrul și activitățile care se desfă­șoară cu copiii, dar mergem foarte mult pe cele tradi­ționale. Încercăm, fiind pe Valea Slănicului, o zonă care mai are preocuparea de a păstra și promova tradiția românească, și ținând cont că pe Valea Slănicului sunt artiști populari, tezaure umane vii, precum Amelia Papazisu, Vasile Ciolpan, care sunt implicați în cusutul iilor, în împletituri, în confecționarea de opinci, i-am adus alături de copiii noștri de la Centru. Am organizat întâlniri în cadrul unor șezători, atât în cadrul Centrului, cât și la Parohia Valea Părului, unde am reușit să-i adunăm împreună și artiștii populari să transmită copiilor aceste meșteșuguri.

Timp de doi ani de zile, doamna Amelia Papazisu a venit la noi la Centru și a lucrat cu patru educatori, printre care mă număr și eu, pentru a-i învăța acest meșteșug al țesutului în război vertical și a-l transmite copiilor. În timp ce doamnele educator au participat la curs, au și lucrat cu copiii. Atelierul nostru nu este mare. Avem patru războaie verticale și lucrăm în serie cu copiii.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker