Opinii

Cum se transformă Cupa României în masa bogaților

Cea mai veche competiție din fotbalul românesc s-a „reformat” odată cu ediția 2023, schimbare care, în opinia celor de la Federația Română de Fotbal, ar fi trebuit să se resimtă în audiențe, fie că vorbim de numărul spectatorilor din tribune sau al celor din fața televizoarelor. În principiu, veniturile adiționale rezultate din aceste audiențe sporite ar permite cluburilor să investească ulterior în baze, sau pentru creșterea imediată a performanțelor sportive.

Nu se știe dacă ediția trecută a adus mai mult interes, audiențele fiind destul de greu de măsurat, mai ales la meciurile din categoria a doua. Cert este că, așa cum se vede din mediile „subțiri” ale spectatorilor din tribune, stadioanele sunt cam goale, la meciurile de cupă. Mai ales la cele din grupe.

Cei mai nemulțumiți sunt antrenorii echipelor din al doilea eșalon. Programul competițional a devenit mai încărcat, într-un context în care șansele de a accede din grupe sunt reduse considerabil, față de disputarea unei singure manșe, așa cum era până în 2022.

Cristi Pustai, fost tehnician al Gloriei Buzău, a fost printre primii care au amendat acest sistem. „Profesorul” a realizat imediat că așa-zisa competiție a surprizelor se va transforma într-una interzisă echipelor mici. În acest context, se înțelege de la sine că interesul cluburilor din diviziile inferioare față de cupă se va diminua de la an la an. Nici antrenorii din Superligă nu privesc cu ochi buni actualul format, iar unii o declară fățiș. Nu mai departe de miercuri, Mircea Rednic, om care a petrecut zeci de ani în iarbă, a remarcat derularea păguboasă a competiției: „Da’ eu nu sunt de acord. E un melanj de… nu știu, nu știu de unde-i luat… dar chiar că nu… nu-l înțeleg. Nu-nțeleg de ce tre’ să complicăm lucrurile. Pentru play-off și play-out, sunt de acord. Pentru că am fost în Belgia și știu ce-nseamnă. Dispar meciurile ara… nu aranjate, înțelegeri, meciurile așa-zis mai lejere. Dar cu asta, cu Cupa, nu știu de ce ne-am complicat”.

Dacă echipelor din liga secundă le e tot mai greu să acceadă în fazele superioare, pentru cluburile din liga a III-a acest lucru a devenit, din ediția trecută, aproape imposibil. În 2019, Metalul Buzău ajungea până în optimi, fiind una dintre surprizele (plăcute) ale acelei ediții. Pe teren propriu, albaștrii pierdeau cu Poli, însă parcursul acestora atrăgea simpatii din toată țara. Ce șanse mai are azi Sănătatea Cluj, echipă de Liga a IV-a care anima ediția din 2019, reușind să răzbată până în optimi, după ce elimina Viitorul ?

În anii ’50-’60, nu mai puțin de opt echipe din liga a doua au jucat finala cupei. Două dintre ele, Metalul Reșița și Arieșul Turda, au cucerit trofeul. Performanțele acestora au fost repetate ulterior de Chimia Râmnicu Vâlcea (1973) și Rapid (1975). Sunt doar câteva povești care valorează infinit mai mult decât cei 12.000 de euro, suma cu care e premiată victoria, în actualul format. Iar fără povești, cele nouă decenii pline de surprize riscă să se șteargă complet din memoria colectivă.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker