Administrație

Regulamentul cromatic face primele victime. Ce clădiri trebuie revopsite

La soare te poți uita, dar la clădirile de pe Cuza Vodă, ba! Aceasta a fost ideea pe care a transmis-o primarul Constantin Toma în legătură cu două clădiri zugrăvite în culori stridente de pe strada Cuza Vodă, imobile care sunt și cele mai vechi din oraș, fiind construite între 1880 și 1942. La începutul lunii iunie, consilierii locali au aprobat un Regulament cromatic în care sunt menționate culorile ce pot fi folosite la fațade, iar galbenul sau verdele țipător nu sunt cuprinse în lista Primăriei.

„Noi am și aprobat un cod de culori printr-o hotărâre, un regulament de urbanism în municipiul Buzău. Chiar mă uitam, vizavi de clădirile de la Bazar acolo, o clădire este un verzuliu incredibil, adică n-ai cum să-l vezi nici în natură. Pe urmă, lipit de ea, o clădire cu un galben pe care nu-l vezi nici pe îmbrăcăminte, nici în altă parte. Niște creații de-astea incredibile! Am dat, cred că sunt șase coduri de culoare, plecând de la alb, dar în niciun caz culori de-astea, gen roz, verzuliu”, a declarat primarul Toma la Campus TV.

Potrivit noilor prevederi, actele necesare pentru obținerea avizului Direcției de Urbanism sunt cerere tip, copie extras Carte Funciară, fotografii cu situația existentă, planșe color cu propunerile de fațadă cu prezentarea cromaticii propuse și a tuturor elementelor constructive, cu precizarea codului de culoare RAL, în conformitate cu Regulamentul cromatic, precum și desfășurarea stradală (simulare foto) cu vecinătățile, în armonie cu clădirile învecinate.

În cazul clădirilor istorice, este obligatorie cercetarea minuțioasă, din punct de vedere tehnic, a culorii originale și analizarea elementelor stilistice și de plastică arhitecturală. Reconstituirea aspectului istoric al fațadei se va realiza pe bază de material iconografic de epocă, în sensul reîntregirii cu detaliile de arhitectură și de decorație dispărute odată cu lucrările anterioare de refacere. Atunci când reconstituirea aspectului inițial al fațadei nu este posibilă, se vor respecta totuși niște reguli, iar culorile se vor alege în funcție de configurația fațadei, respectând elementele decorative specifice. Înainte de zugrăvirea fațadei, constructorul va avea obligația realizării probei de culoare, care va fi confirmată de proiectant și beneficiar, iar clădirile nou construite sau care urmează să se construiască și care vor fi amplasate în zonele istorice vor respecta cromatica zonei.

În cazul nerespectării Regulamentului cromatic, sancțiunile care se vor aplica proprietarilor de clădiri sunt cele prevăzute de legislația privind autorizarea lucrărilor de construcții aflată în vigoare. În cazurile în care este nevoie doar de avizul Direcției de Urbanism, pentru realizarea lucrărilor de zugrăvire a fațadei fără a deține aprobarea structurii din Primărie sau fără a respecta cele aprobate prin aviz, proprietarii vor primi o amendă cuprinsă între 1.000 și 2.500 lei și vor fi obligați să refacă fațada cu respectarea Regulamentului cromatic.

 

Articole similare