Politic

Cum se poziționează PNL Buzău după prima etapă a luptei Orban-Cîțu

Alegerile interne pentru șefia organizațiilor Partidului Național Liberal s-a, încheiat, dar bătălia pentru șefia PNL intră într-o nouă etapă, respectiv negocierea la bucată a voturilor delegaților. Prima victorie îi aparține premierului Florin Cîțu, care are susținerea declarată a 28 de lideri de organizații din 48, în timp ce Ludovic Orban are alături 15 lideri fideli.

Numai că situația este departe de a fi clară când vine vorba de susținerea candidaților de către delegații care vor vota la congresul din 25 septembrie. Mai exact, o parte dintre li­derii de organizații nou aleși nu pot controla votul delegaților. Cele mai clare ­exemple sunt organizațiile Iași, Teleorman și Botoșani unde liderii și-au anunțat sus­ținerea pentru premierul Florin Cîțu, dar organizațiile sunt fidele lui Ludovic Orban.

Organizațiile rămase fidele lui Ludovic Orban sunt Argeș, Brașov, Brăila, Bistrița, Caraș Severin, Dâmbovița, Vrancea, Vâl­cea, Sectoarele 1, 3 și 5, Tulcea, Diaspora, Harghita și Covasna.

În mai puțin de o lună, șefii a cinci organizații care și-au anunțat susținerea pentru Ludovic Orban au sărit în barca lui Florin Cîțu. Este vorba de liderii Eugen Pîrvulescu (Teleorman), George Stîngă (Galați), Gabriel Avrămescu (Buzău), Costel Șoptică (Botoșani) și Vetuța Stănescu (Hunedoara). La capitolul organizații care îl susțin pe Florin Cîțu se numără Cluj, Suceava, Neamț, Vaslui, Dolj, Gorj, Mehedinți, Sălaj, Sibiu, Timiș, Prahova, Ilfov, Olt, Hunedoara, Mureș, Sectoarele 2, 4 și 6. De asemenea, organizații mari ca Bihor, Constanța, Arad și Giurgiu au rămas indecise.

O situație pe muchie de cuțit pare a fi și la Buzău, unde liderul județean Gabriel Avrămescu a sărutat inelul lui Florin Cîțu, însă evită să supună votului structurilor colective de conducere mandatul cu care delegații vor pleca la Congres; mai mult, liderul organizației municipale, senatorul Vlad Pufu, a transmis, cu ocazia conferinței județene a PNL Vrancea, un semnal destul de clar că nu este de acord cu opțiunea deputatului Avrămescu.

O nouă bătălie: negocierea la bucată a voturilor

După finalizarea alege­rilor din organizații începe o nouă etapă și anume negocierea voturilor delegaților care vor participa la congres. Potrivit statutului, președintele partidului și noua structură centrală vor fi deciși de 5.000 de delegați care vor vota la congresul din 25 septembrie.

Din cei 5.000 de delegați, 1.250 sunt oamenii din eșalonul III al partidului, respectiv primarii care au o influență considerabil mai mare decât cea a liderilor de organizații. Aici actualul președinte PNL, Ludovic Orban, are un avantaj în fața premierului, pentru că știe baza partidului. De partea cealaltă, premierul Florin Cîțu a încercat să-i cucerească pe primari acor­dându-le o atenție specială în ultima perioadă. Un exemplu în acest sens este anunțul făcut de șeful guvernului care spunea că va da bani de la buget pentru drumuri comunale pentru primăriile care nu au putut accesa fonduri europene sau lua finanțare prin Programul Național de Redresare și Reziliență.

De asemenea, o treime din banii prevăzuți pentru rectificarea bugetară au fost puși de Florin Cîțu la bugetul Ministerului de Finanțe, secțiunea acțiuni generale, unde este inclus Fondul de rezervă la dispoziția Guvernului. Mai exact acei bani pe care premierul îi are la dispoziție pentru a-i direcționa către primării.

Buzăul se scaldă în ape tulburi

La scurt timp după ce președintele organizației județene a Partidului Națio­nal Liberal, deputatul Gabriel Avrămescu, a anun­țat că și-a schimbat opțiunea inițială și că, personal, îl va sprijini pe premierul Cîțu la președinția PNL, liderul pe municipiu, senatorul Vlad Pufu, a avut o ieșire publică ce poate lăsa loc la interpretări. Astfel, la scurt timp după încheierea conferinței PNL Vrancea, acesta a ­pos­tat pe Facebook un text de felicitare la adresa câștigătorilor, toți susținători ai lui Ludovic Orban: ,,Felicitări, Cătălin Toma! Felicitări, Ion Ștefan! Felicitări, Raluca Ioan și Ionel Dancă! Felicitări organizației PNL Vrancea! Echipă, onoare, consecvență! Dacă pe toate le-am întâlni mai des în politică, poate am ști să negociem, am îndrepta răul acolo unde el există și nu l-am mai muta dintr-o parte în alta, făcându-l astfel să supraviețuiască!”, a scris Pufu pe Facebook.

Orban: Vor fi filiale cu mai mult de jumătate dintre delegați care nu vor urma opțiunea președintelui

Președintele PNL, Ludovic Orban, afirmă că la Congresul din 25 septembrie jumătate dintre delegații care vor alege viitorul președinte al partidului nu vor vota conform opțiunii li­derilor filialelor județene, ci așa cum vor considera ei de cuviință: ,,Deocamdată nu se pot număra decât președinți de filiale care au optat deschis pentru unul sau pentru altul dintre candidați. La ora actuală, există 25 de președinți care și-au exprimat susținerea pentru Florin Cîțu. E un congres la care participă cinci mii de delegați. Sigur că are o influență opțiunea președintelui, dar opțiunea președintelui, dacă a fost luată fără să respecte opțiunea din interiorul filialei respective, nu este neapărat o opțiune care va fi urmată de cei mai mulți dintre delegați. Eu vă spun că vor fi filiale în care vor fi mai mult de jumătate dintre delegați care nu vor urma opțiunea preșe­dintelui”, a declarat Ludovic Orban, luni seară, la Digi 24.

El a afirmat că s-a mai întâmplat așa și la alte congrese și a dat ca exemplu filiala Cluj, care va trimite 170 de delegați la Congres: ,,Dacă cineva își imaginează că un președinte poate să determine opțiunea politică a 170 de delegați, înseamnă că nu cunoaște foarte bine cum funcționează lucrurile în partid”, a mai afirmat liderul liberal.

Articole similare