Sănătate

Buzăul a ieșit din zona roșie a vaccinării

Interesul pentru vaccinare a scăzut simțitor odată cu relaxarea restricțiilor, în condițiile în care valul patru începe să își facă simțită prezența.

Astfel, rata de vaccinare la orașe se apropie de 30 la sută, în vreme ce la țară aceasta este undeva la jumătate din cauza faptului că anumite localități au avut acces mai greu la vaccin iar centrele mobile de vaccinare au ajuns mai târziu. 28,28 la sută dintre românii din urban au primit cel puțin o doză de vaccin anti-Covid-19, în vreme ce în rural procentul este de 14,22 la sută, potrivit datelor oficiale centralizate pentru data de 5 august. Pe primul loc în topul vaccinării este comuna Dumbrăvița din județul Timiș, unde 49,28 la sută din locuitori au primit cel puțin o doză de vaccin. La polul opus se află comuna Bărbulești din județul Ialomița unde doar 0,33 la sută dintre locuitori s-au vaccinat.

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19 anunțase inițial că în comuna Ipatele, din județul Iași, rata de vaccinare este de doar 0,04 la sută, însă a revenit după câteva ore precizând că în această localitate procentul locuitorilor care s-au vaccinat cel puțin cu o doză Covid-19 este de 4 la sută. Același lucru s-a întâmplat și în cazul comunei Șotrile din Prahova. CNCAV anunțase inițial că aici rata de vaccinare era de 0,09 la sută, iar după a revenit și a precizat că de fapt rata de vaccinare este de 8,98 la sută. De asemenea, la nivel națio­nal, în primele zece localități în funcție de procentul acoperirii vaccinale se află orașe, municipii și localități din județele Timiș, Alba, Harghita, Cluj, Iași, Satu Mare, Dolj și Ilfov.

Și la Buzău a scăzut interesul pentru vaccinare. Faptul că buzoienii nu mai sunt interesați să se vaccineze împotriva Covid-19 a dus la închiderea a patru centre fixe pentru o perioadă de 30 de zile. În prezent, pe teritoriul jude­țului mai sunt deschise șapte centre fixe, la care se adaugă cortul de la Piața Centrală, deservit de personalul medical de la Centrul de pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, și cel din parcarea Kaufland Eroilor. În condițiile în care buzoienii nu se mai vaccinează, activitatea centrelor de vaccinare s-a redus semnificativ, programul unora dintre ele s-a redus la jumătate, iar altele și-au încheiat activitatea. Personalul medical fie și-a reluat activitatea pe care o avea înainte, fie a format echipe mobile și merge prin sate unde vaccinează populația care dorește să se imunizeze împotriva virusului Covid-19.

Dezinteresul buzoienilor pentru vaccinare nu este indicat doar de închiderea celor patru cabinete, ci și de numărul de vaccinări care este efectuat în fiecare zi. Dacă în plină pandemie de Covid-19, când a început imunizarea, erau cozi la centre și vaccinarea se făcea doar cu programare pentru că erau foarte multe persoane interesate, acum, după ce au fost ridicate anumite măsuri de ­res­tricție, pare că toată lumea s-a relaxat și nu mai are de ce să se vaccineze. Peste 1.000 de buzoieni erau vaccinați la începutul campaniei de vaccinare la fiecare 24 de ore. Acum, numărul acestora s-a redus până la 100, puțin peste 100 de persoane fiind vaccinate la nivelul jude­țului Buzău în ultimele 24 de ore.

Cu toate acestea, ultima statistică publicată de CNCAV indică faptul că în Buzău nu mai este nicio localitate în zonă roșie încă din luna iulie. Acest lucru înseamnă că nu mai există nicio localitate în care rata de vaccinare să fie mai mică de 5 la sută. În județ, localitățile în care s-au vaccinat cei mai puțini buzoieni sunt Râmnicelu, cu o rată a vaccinării de doar 6,36 la sută, Bisoca, unde 6,96 la sută din locuitorii comunei s-au vaccinat cu cel puțin o doză și Brăești, unde rata de vaccinare este de 6,84 la sută.

De asemenea, în județul Buzău rata vaccinării depă­șește 20 la sută doar în trei unități administrativ-teritoriale. Este vorba despre municipiul Buzău, unde accesul la vaccin a fost mult mai facil comparativ cu multe dintre localitățile rurale. Aici, rata de vaccinare este de 28,93 la sută, municipiul fiind în zona verde. Celelalte două unități administrativ-teritoriale care se află în zona verde și depășesc 20 la sută în privința ratei de vaccinare împotriva Covid-19 cu cel puțin o doză sunt Berca (cu 23,25 la sută locuitori vaccinați) și Padina (cu 20,29 la sută persoane vaccinate).

În județ sunt foarte multe localități în care, chiar dacă au ajuns echipele mobile pentru a imuniza locuitorii, aceștia nu s-au prezentat în număr mare, motiv pentru care rata de vaccinare nu depășește acum 10 la sută. Este cazul a 17 localități din județ, care se află în zona portocalie, conform datelor publicate de CNCAV la data de 5 august. Astfel în localitățile Bisoca (6,92 la sută), Buda (7,42 la sută), Vâlcelele (9,80 la sută), Cochirleanca (8,21 la sută), Largu (8,77 la sută), Glodeanu Sărat (7,79 la sută), Glodeanu Siliștea (9,59 la sută), Râmnicelu (6,36 la sută), Țintești (8,03 la sută), Calvini (8,17 la sută), Viperești (8,20 la sută), Odăile (8,95 la sută), Brăești (6,84 la sută), Lopătari (7,24 la sută), Blăjani (8,91 la sută), Racovițeni (7,86 la sută) și Scorțoasa (8,56 la sută) autoritățile trebuie să găsească o soluție pentru a mări numărul persoanele vaccinate împotriva Covid-19, reducând astfel și riscul răspândirii virusului și a noii tulpini, Delta.

,,Dacă ritmul de vaccinare și intenția de vaccinare a oamenilor nu se schimbă, sigur că vom deconta până la urmă cu toții această rată destul de redusă de acoperire vaccinală. Pentru că indiferent dacă vorbim de o imunitate colectivă de 45-50 la sută prin boală și prin vaccinare, ea nu este suficientă să reducă semnificativ consecințele îmbolnăvirilor cu varianta Delta”, a avertizat Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare.

Restul localităților din județ sunt în zona galbenă, ceea ce înseamnă că imunizarea depășește 10 la sută în acele localități.

La data de 5 august, atu­nci când a fost făcută ultima actualizare a hărții în privința vaccinărilor, acope­rirea vaccinală cu cel puțin o doză se prezenta astfel: între 0 și 4,99% – 107 unități administrativ-teritoriale, între 5 și 9,99% – 782, între 10 și 19,99% – 1.700, între 20 și 29,99% – 483, între 30 și 39,99% – 96, între 40 și 49,28% – 10.

Cazurile de Covid-19 în creștere, vaccinările în scădere

Cazurile de infectări cu noul coronavirus sunt în creștere atât la nivel națio­nal, cât și la nivel local, Buzăul înregistrând marți un nou caz de infectare cu noul coronavirus. De asemenea, la Buzău au fost înre­gistrate și cazuri cu noua tulpină Delta, despre care specialiștii spun că este mult mai contagioasă decât celelalte.

„Valul patru singur ne va afecta și pe noi, dar sperăm să nu fie la fel de vi­rulent ca cele anterioare. Suntem pregătiți, însă, să facem față oricărei situații, Spitalul Județean de Urgență și Spitalul Municipal Râmnicu Sărat au secțiile de Terapie Intensivă pregătite, medicii știu mai bine cum trebuie gestionate cazurile, cum să abordeze simptomatologia și la ce să fie atenți. Dacă va fi cazul, spitalul de la Râmnic va reveni la statutul de suport Covid-19. Există însă în conti­nuare problema lipsei medicilor, iar cei care sunt acum în spitale sunt destul de obosiți după un an și jumătate de luptă cu pandemia. Cea mai îngrijo­rătoare problemă este însă faptul că există multe persoane nevaccinate, iar mulți nu vor să se vaccineze, iar aceștia au risc ridicat de a dezvolta forme severe, care de obicei necesită internarea în Terapie Intensivă”, a spus Cristina Ungureanu, directorul DSP Buzău.

De asemenea, autorită­țile susțin în continuare că vaccinul rămâne cea mai eficientă metodă de protejare împotriva coronavirusului.

Când ar putea începe vaccinarea cu doza 3

Pentru cei care s-au vaccinat deja cu schema completă, Valeriu Gheorghiță spune că trebuie să fie așteptate concluziile Agenției Europene a Medicamentului. ,,Mai repede de luna septembrie este puțin probabil să putem implementa această măsură, din simplul motiv că avem nevoie de revizuirea datelor științifice – de siguranță, de imunogenitate, de tolerabilitate de către experții de la Agenția Europeană a Medica­mentului (…) Cu ­si­guranță, ­po­pulația vulnerabilă va fi priotitară atunci când vom vorbi de administrarea unui rapel la cel puțin șase luni de la prima schemă de vaccinare, alături de personalul medical și alte categorii”, a mai precizat Valeriu Gheorghiță.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker