Actualitate

Cum se aplică în judeţ Ordonanţele Militare? Sute de buzoieni le-au simţit pe pielea lor rigorile, în ultima săptămână

Este jale în judeţ! Deşi pare greu de crezut, orăşenii par mai greu de stăpânit în pofida măsurilor şi a sancţiunilor anunţate şi aplicate de autorităţi pentru plimbările nejustificate pe stradă. Cele mai multe amenzi aplicate de poliţişti şi jandarmi pentru neres­pectarea prevederilor ordonanţelor militare au fost încasate de buzoieni din cele două municipii ale judeţului. Cetăţenii, mai ales cei care respectă legea doar cu forţa, pur şi simplu nu vor să înţeleagă să stea în case pentru a contribui la restrângerea răspândirii virusului. Dintre cele aproape 1.500 de sancţiuni contravenţionale aplicate în nici o săptămână în baza ordonanţelor militare 2 şi 3, cele mai multe sunt în Buzău şi Rm Sărat, iar restul în zonele rurale. ­Va­loarea amenzilor numai pentru încălcarea  restricţiilor de circulaţie depăşeşte 1,6 milioane lei, iar numai cuantumul sancţiunilor ar putea fi un motiv pentru a limita ieşirile pe stradă.

Cele mai multe amenzi de până acum au fost împărţite duminică. Nu mai puţin de 345 de sancţiuni contravenţionale au fost date de poliţişti. Doar în două ore, peste 40 de ame­nzi au fost împărţite. Astfel, duminică, în intervalul 15.00-17.00, patrule mixte de poliţişti, jandarmi, poliţişti locali şi militari din cadrul M.Ap.N. au intensificat activităţile în zona de nord a municipiului Buzău pentru asigurarea unui climat optim de siguranţă publică şi pentru verificarea respectării măsu­rilor dispuse prin Ordonanţa Militară nr. 3 din 24.03.2020.

Efectivele angrenate au desfăşurat misiuni specifice în contextul prevenirii şi combaterii răspândirii COVID – 19. Au fost verificate aproximativ 100 de persoane cu privire la res­pectarea interdicţiei de deplasare şi au fost oprite pentru control peste 30 de autovehicule.

S-a verificat modul de respectare a măsurilor şi în cazul societăţilor comerciale sau persoanelor fizice autorizate, fiind efectuate controale în trei astfel de puncte.

Au fost aplicate 41 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 75.500 lei, în majoritatea cazurilor fiind vorba de nerespectarea reglementărilor legale privind deplasarea persoanelor.

În acţiune au fost angrenaţi peste 40 de poliţişti şi poliţişti locali, jandarmi şi militari.

Iar odată cu Ordonanţa Militară numărul 4, anunţată de ministrul Afacerilor Interne duminică seara, vine şi o veste extrem de proastă pentru cei care au luat în derâdere interdicţiile de părăsire a locuinţei şi decid să se plimbe pe străzi: amenzile au explodat. Până acum, amenda minimă pe care o puteau primi cei prinşi pe stradă fără declaraţie pe proprie răspundere sau fără adeverinţă de la angajator era de 100 de lei, acum sancţiunea minimă este de 20 de ori mai mare.

Ordonanţa militară nr. 4/29.03.2020 a fost publicată în Monitorul Oficial al României nr. 257/29.03.2020 şi prevede sancţiuni mult mai dure pentru cei care încalcă restricţiile de circulaţie şi celelalte restricţii impuse  de ordonanţele anterioare, dar  şi faţă de cei care nu respectă  regimul izolării  sau  al  carantinării. Amenda minimă pentru cetăţenii care nu pot justifica prezenţa pe stradă devine 2.000 de lei, iar cea maximă este de 20.000 de lei, iar pentru persoane juridice nivelul maxim al amenzii este de 70.000 de lei.

Zilnic, echipaje mixte alcătuite din jandarmi, poliţişti, poliţişti locali şi militari vor acţiona pentru depistarea celor care  nu  respectă regimul izolării  la domiciliu. Acestea vor fi sancţionate  ­contravenţio­nal   conform prevederilor   OUG   nr.1/1999 privind   regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă, cu modificările şi completările ulterioare, şi vor fi obligate să reia ciclul de 14 zile de carantină, suportând cheltuielile aferente.

În schimb, persoanele trecute de 65 de ani pot ieşi din casă şi în afara intervalului orar 11.00-13.00 dacă aceasta se face pentru rezolvarea problemelor de natură medicală, precum tratamentele oncologice   planificate, dializă etc.   folosind mijloacele proprii   de deplasare sau ale familiei/susţinătorilor sau, după caz, mijloacele de transport sanitar special destinat.

Operatorii economici  care comercializează alimente şi produse de strictă necesitate şi care îşi desfăşoară activitatea în condiţiile dispuse prin ordonanţe militare în perioada stării de urgenţă îşi vor organiza programul de lucru pentru a facilita şi a asigura, cu prioritate, accesul persoanelor de peste 65 de ani în intervalul orar 11.00-13.00, limitând, în acest interval, accesul persoanelor din alte categorii de vârstă.

Potrivit situaţiei la ni­vel naţional, judeţul Buzău se situa pe locul 5 între judeţele cu cel mai mare număr de persoane izolate la domiciliu – 4.534.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker