Economic

Cum să scrii un jurnal? 5 sfaturi pentru începători

Observarea și interpretarea propriilor stări și dispoziții mentale și emoționale reprezintă instrumente importante pentru dezvoltarea personală. Ținerea unui jurnal personal este de foarte mare ajutor pentru a urmări evoluția trăirilor și sentimentelor, având, totodată, și un efect de ușurare sufletească.

Într-o lucrare de cercetare scrisă în 1997, intitulată „Scriind despre experiențele emoționale ca proces terapeutic”, psihologul James Whiting Pennebaker menționa: „În ultimul deceniu, un număr tot mai mare de studii au demonstrat că atunci când indivizii scriu despre experiențele emoționale, urmează îmbunătățiri semnificative ale sănătății fizice și mentale”.

A-ți așterne gândurile într-un jurnal este ca și cum ai povesti unui confident tot ce te bucură și ce te apasă. Sunt mai multe tipuri de jurnal: de seară, de dimineață, al recunoștinței, al ideilor, culinar, sportiv, cu obiective sau chiar de gambler. Te întrebi ce ar putea scrie cineva într-un jurnal de gambler. Ceva de genul: „Astăzi am revendicat rotiri gratuite fără depunere pe acest site. Sunt mulțumit că m-am distrat și pentru că am respectat limita de timp și de bani cheltuiți”.

În cazul în care nu ai încercat niciodată să ții un jurnal, nu trebuie să ai nicio reținere. Fiind ceva personal, nu trebuie să existe o opreliște precum „eu nu știu să scriu”. Nu e obligatoriu să fii jurnalist sau scriitor. Din moment ce ai o tastatură sau creion și caiet, înseamnă că știi să scrii. Nu ai nevoie de talent, pentru că nu îți dă nimeni note pentru exprimare, stil, acrobații lingvistice ș.a.m.d.

Scrie primele rânduri pornind de la următorul plan pe termen lung:

1. Acordă jurnalului măcar 10 minute pe zi

Este ușor să spui: „Nu am timp pentru un jurnal”. Gândește-te, însă, câți timpi morți ai în fiecare zi. Așa cum îți faci timp ca să te speli pe dinți sau ca să te uiți la emisiunea favorită, poți stabili un interval fix în programul zilnic, măcar de 10 minute, în care să imortalizezi în cuvinte experiențele zilei. Nu este nevoie să scrii pagini întregi, ci sunt suficiente câteva rânduri, cu condiția să deschizi jurnalul zi de zi.

2. Concentrează-te pe aspectele pozitive

Un aspect cheie al jurnalului este să încerci să scrii în special despre lucruri pozitive, nu gânduri generatoare de energie negativă. Jurnalista Helen Colebrook nota: „Pe prima pagină a jurnalului am scris obiectivele pentru anul curent, ca să îmi apară mereu în față. Am făcut o listă cu 10 abilități noi pe care vreau să le învăț, cărți grozave pe care le-am citit și documentez progresul într-o varietate de proiecte creative la care lucrez în prezent”

3. Folosește jurnalul pentru a-ți pune ordine în gânduri

Poți ține un jurnal și pentru a-și structura programul zilnic. Este mult mai simplu să vezi „negru pe alb” de sarcini ai de îndeplinit. E mai ușor să le prioritizezi. „Jurnalele sunt, de asemenea, un loc grozav pentru a concentra sarcinile de lucru pe care trebuie să le îndeplinesc, ceea ce mă ajută să mă mențin pe drumul cel bun în timp ce lucrez de acasă, cu toate distragerile din jurul meu”, a mai spus Colebrook.

4. Celebrează micile victorii

O parte a rutinei zilnice este să scrii despre orice lucru pentru care ești recunoscător și despre orice detaliu care te face să fii mândru de tine. Este important să menționezi orice lucru mărunt care te face să te simți bine. Jurnalista amintită și-a publicat o postare din timpul pandemiei: „Sunt recunoscătoare pentru sunetul păsărilor care cântă în grădină, pentru că am o casă în care să fiu în siguranță, pentru timpul suplimentar cu fiica mea, pentru mirosul cearșafurilor curate și pentru tehnologia prin care rămân în contact cu ceilalți”.

5. Scrie de mână

Chiar dacă este mai la îndemână să ții un jurnal pe calculator, încearcă varianta clasică, pe un caiet. Scrisul de mână este un proces cognitiv complex ce combină tehnicile perceptuale cu cele senzorio-motorii. De asemenea, scrisul de mână este o modalitate eficientă de a reține și internaliza ideile.

Per ansamblu, cele mai importante beneficii ale ținerii unui jurnal sunt următoarele:

  • îndeplinirea obiectivelor;
  • urmărirea progresului;
  • câștigarea încrederii de sine;
  • îmbunătățirea abilităților de comunicare;
  • reducerea stresului și anxietății;
  • antrenarea imaginației;
  • îmbunătățirea memoriei.

Așterne-ți gândurile pe hârtie zi de zi și vei vedea că viața ta se va schimba în bine.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker