Economic

Cum să alegeți drujba ideală pentru nevoile dumneavoastră

Fie că este vorba de tăierea buștenilor pentru lemn de foc sau de tăierea copacilor, acest articol legat de drujbe vă va ajuta să găsiți cel mai bun instrument pentru nevoile dvs.

Drujbele sunt disponibile în trei tipuri diferite de energie – drujba electrică, fără fir și pe benzină. Drujbele electrice și fără fir sunt mai mici și mai puțin puternice, ceea ce le face ideale pentru majoritatea grădinilor, în timp ce modelele pe benzină sunt cele mai potrivite pentru sarcini grele.

Cheia alegerii drujbei potrivite este găsirea unui model care se potrivește cel mai bine cerințelor dvs., fără a alege una prea puternică.

Drujba electrică

O drujbă electrică trebuie să fie conectată la o sursă de alimentare și este potrivită pentru lucrări mai ușoare. O drujbă electrică este ușoară și destul de silențioasă, dar oferă mai puține performanțe decât omologii săi pe benzină.

De ce sunt bune:

 • Ușoare, silențiose și cu întreținere redusă.
 • Pot fi folosite direct din cutie.
 • Cele mai bune pentru tăiere ușoară.

Drujba fără fir

Drujbele fără fir vă oferă libertatea deplină de a vă mișca, fără restricția unui cablu de alimentare. Acestea sunt adesea măsurate în tăieturi per încărcare, oferindu-vă o idee cât va rezista fiecare încărcare a bateriei.

De ce sunt bune:

 • Mai ușoare decât modelele pe benzină, deci mai ușor de transportat.
 • Necesită puțină întreținere.
 • Cele mai bune pentru lucrări de tăiere ușoare, până la moderate.

Drujba pe benzină

Drujbele portabile și puternice, cu benzină, sunt cele mai bune pentru lucrări grele sau dificile, cum ar fi tăierea copacilor mari, a buștenilor sau a ramurilor groase. De obicei vin echipate cu motoare de 32cc sau mai mari.

De ce sunt bune:

 • Tăiați cu ușurință ramuri groase sau copaci.
 • Concepute pentru a funcționa pe orice tip de vreme.
 • Cele mai bune pentru tăiere dificilă.

Drujba mică

Cu o lamă mai scurtă, aceste drujbe sunt ideale pentru sarcini de tăiere mai puțin solicitante, cum ar fi tăierea sau pregătirea lemnelor de foc. Acestea sunt mai portabile decât alte drujbe, astfel încât să le puteți căra fără a obosi.

De ce sunt bune:

 • Ușoare și mai ușor de manevrat.
 • Designul mai mic pune mai puțină presiune pe brațe și pe spate.
 • Cele mai bune pentru tăierea ramurilor și a copacilor mici.

Drujba telescopică

Aceasta este o drujbă mai mică, conceput pentru a tăia ramuri înalte. Cele mai multe drujbe telescopice se extind pentru a ajunge la ramuri pe copaci de dimensiuni medii. În general, acestea sunt mai puțin puternice, în comparație cu drujbele electrice și pe benzină.

De ce sunt bune:

 • Tăie ramurile care nu sunt la îndemâna drujbelor standard.
 • Sunt extensibile, pentru când aveți nevoie de o acoperire suplimentară.
 • Cele mai bune pentru tunderea copacilor mici până la mijlocii.

Dimensiunile lama drujbei

Cu cât bara lanțului este mai lungă, cu atât vor fi mai mari ramurile sau buștenii pe care îi puteți tăia cu ea. De exemplu, dacă doriți să tăiați un copac de 60 cm într-o singură trecere, atunci o bară cu lanț de 30 cm sau mai mare este ideală.

Cum se măsoară o bară de lanț

Lungimea barei lanțului este măsurată de la vârful său până la punctul în care se întâlnește cu carcasa motorului. Lungimile barei pentru majoritatea drujbelor de consum variază între 20 și 61 de centimetri.

Lucruri la care trebuie să fiți atent, când alegeți o drujbă

Dimensiunea drujbei

Cu cât este o drujbă mai mare și mai puternică, cu atât este mai greu de utilizat. Deoarece siguranța este atât de importantă, nu ar trebui să lucrați niciodată mai mult decât trebuie.

Greutatea drujbei

Drujba poate fi foarte grea și este dificil de utilizat. Asigurați-vă că alegeți un model cu o greutate cu care vă simțiți confortabil, deoarece oboseala în timpul utilizării ar putea duce la un accident.

Viteza de tăiere a lanțului

Viteza de tăiere a lanțului este măsurată în metri pe secundă (m/s). Cu cât viteza de tăiere este mai mare, cu atât drujba va tăia mai repede ramurile mari și buștenii.

Ungerea lanțului

Ungerea este importantă pentru a menține lanțul în mișcare lină. Multe modele includ lubrifiere automată, în timp ce altele au nevoie de lubrifiere manuală, folosind un ulei compatibil.

Articole similare