Politic

Cum a ridicat Adrian Mocanu traseismul politic pe cele mai înalte culmi

Situație aberantă în tabăra liberală din viitorul Consiliu Municipal, a cărui componență a fost stabilită în urma alegerilor locale din 9 iunie. În luna septembrie, cel puțin unul dintre dintre cei trei aleși de pe lista Partidului Național Liberal reprezintă, în acest moment, Partidul Social Democrat într-o structură politică similară.

Este vorba despre „deschizătorul listei” cu care liberalii au ieșit  în fața alegătorilor din municipiul Buzău, Mirela  Petre, care, în acest moment, este consilier județean PSD. Cu alte cuvinte, în luna septembrie, ea va preda mandatul de ales PSD pentru a prelua unul nou,  de ales PNL.

Șerban Nicolae

Cazul Mirelei Petre ar putea să nu fie singular dacă scenariile care se discută în prezent în interiorul organizației județene conduse  de migratorul politic Adrian Mocanu vor fi puse în aplicare. În prezent, au primit adeverințele de consilier local Mirela Petre, Carmen Ichim și Silviu Roșioru; întrucât Carmen Ichim se va retrage, pentru a-și păstra postul de comisar-șef al Gărzii de Mediu Buzău, locul ar putea fi ocupat de primul supleant, Petrică Cîrstea, și el migrator politic, provenit din USR. Numai că acesta ar fi căzut în dizgrația lui Mocanu după ce, alături de senatorul Pufu, ar fi criticat atât modul în care conducerea județeană a întocmit lista pentru Consiliul Local Buzău, cât și felul în care a fost dirijată campania electorală în municipiu. În aceste condiții, al treilea loc în Consiliul Municipal ar putea reveni lui Șerban Nicolae, care în acest moment este consilier local PSD și care, precum Mirela Petre, va schimba tabăra  în mod oficial în luna septembrie.

Mirela Petre

Iată cum Adrian Mocanu, campion de necontestat al migrației politice, a adus acest fenomen la un nivel superior în județul Buzău; acesta este, de altfel, conform adversarilor săi din interiorul partidului, unul dintre motivele noului eșec electoral din acest an, comparabil cu  cel din 2020, eșec pe care fostul președinte Romanescu l-a plătit cu funcția. Nu poți să insulți inteligența alegătorului și să pui pe primul loc la Consiliul Local un membru consilier județean PSD, care acum așteaptă să predea mandatul de la PSD și să îl preia pe cel de la PNL; este o chestiune care în politică nu se face. Chestiunile acestea ne-au costat”, spunea senatorul Vlad Pufu, săptămâna trecută, într-un interviu la Campus TV.

Reamintim că fostul deputat Adrian Mocanu și-a văzut, în sfârșit, visul cu ochii la jumătatea lunii decembrie a anului trecut, când a devenit președinte al organizației județene a Partidului Național și, astfel, și-a agațat încă o formațiune politică în panoplia migrației politice pe care o practică încă de la apariția sa pe scena politică buzoiană. PSD-UNPR-PSD-PSRo-PMP-ALDE-PMP-PNL este traseul politic de până acum al lui Mocanu, la care se poate adăuga un episod neclar, privind o tentativă de preluare a organizației AUR Buzău.

Prima tentativă de a pune mâna pe PNL Buzău: martie 2016

Prim-vicepreședintele de la acea dată a Partidului Național Liberal Teodor Atanasiu a venit la Buzău, pentru a organiza o întâlnire cu membrii Biroului Executiv Județean, în calitate de coordonator al activității acestei organizații pe perioada celor două campanii electorale din 2016. Alături de el, la ședința de la PNL Buzău au participat fostul senator Ion Vasile, ex-președinte al PSD Buzău și fost prefect social-democrat de Buzău, Adrian Mocanu – la acea dată deputat PSD – și senatorul UNPR Constantin Popa. Atanasiu a precizat că el este cel care i-a invitat pe cei trei, cărora le-a propus să se alăture demersului liberalilor buzoieni de a-și adjudeca Primăria muncipiului și șefia Consiliului Județean: „Am avut invitați la ședința noastră și ne-membri ai Partidului Național Liberal, cred că dumneavoastră ați observat, la intrare și la ieșire, pe doi dintre parlamentarii județului pe care eu i-am invitat la această întâlnire, pentru a-i ruga să ni se alăture în acest demers. Dacă o vor face sau nu, o vor decide în următoarele zile, și noi, bineînțeles, tot în următoarele zile, dacă vor decide să ni se alăture, vom decide care va fi poziția lor în echipa noastră. Despre asta a fost vorba, voi veni și săptămâna viitoare, voi veni și săptămânile următoare, astfel încât să găsim cele mai bune maniere de lucru ca să câștigăm Buzăul”, a precizat prim-vicepreședintele liberal.

Bineînțeles că gestul lui Atanasiu a provocat o adevărată revoltă în organizația liberală buzoiană, care s-a lăsat inclusiv cu pichetarea sediului de către reprezentanți ai organizațiilor PNL din teritoriu, iar inițiativa prim-vicepreședintelui liberal a murit în fașă. De remarcat este faptul că unul dintre cei mai virulenți contestatari ai acestei mișcări a fost Dorin Bădulescu, care ulterior s-a alăturat lui Mocanu în traseul politic din ultimii ani. „Pot să vă comunic că, indiferent de consecințe, această echipă nu va face echipă cu Ion Vasile și Adrian Mocanu dacă aceștia vor fi primiți în PNL”, spunea Bădulescu, care a devenit senator în echipa lui Adrian Mocanu.

Mic dejun cu premierul

La sfârșitul lunii mai 2020, deputatul Adrian Mocanu posta pe Facebook o fotografie care a creat ceva agitaţie în mediile politice locale, amorţite de-a binelea după două luni de stare de urgenţă. Este vorba despre o fotografie în care se află alături de premierul de atunci Ludovic Orban, care era și președinte PNL, în biroul acestuia de la Palatul Victoria, pe care a însoţit-o cu următorul text: „Am luat micul dejun împreună cu premierul României, domnul Ludovic Orban. L-am regăsit pe prim-ministrul Orban la fel de determinat să ducă până la capăt misiunea dificilă pe care şi-a asumat-o după înlăturarea Ciumei Roşii de la guvernare. Este clar, după gestionarea cu succes a stării de urgenţă, va începe etapa de revitalizare a economiei şi sunt optimist că vom ieşi bine din această grea încercare pentru România”, a scris Mocanu pe Facebook.

Bineînţeles, reacţiile ge-ne-rate de postarea deputatului traseist au diferit de la partid la partid: îngrijorare în rândul membrilor Partidului Naţional Liberal, care s-au temut că, a doua zi, când PNL a sărbătorit 145 de ani de la înfiinţare, li se va face cadou un nou preşedinte, bucurie, reţinută, ce-i drept, printre cei din Partidul Mişcarea Populară, că proas-pătul preşedinte a părăsit pentru a doua oară formaţiunea politică fondată de Traian Băsescu, şi calcule electorale febrile printre membrii celorlalte partide reprezentate la Buzău.

Lucrurile s-au liniştit însă rapid, după ce s-a aflat că Adrian Mocanu a fost la premierul Ludovic Orban să se plângă că şefii de deconcentrate care au fost numiţi la Buzău în urma baletului politic demn de o cauză mai bună pe care grupul din jurul său l-a făcut în ultimul an au început să fie schimbaţi. Mocanu i-a reamintit premierului fidelitatea faţă de liberali de care au dat dovadă în Parlament, atât el, cât şi senatorul Dorin Bădulescu.

Într-un interviu pe care l-a acordat, câteva săptămâni mai târziu, jurnalistului buzoian Sabin Orcan, fondatorul și directorul „Newsweek România”, Ludovic  Orban a ridicat perdeaua de ceață din jurul acelei postări stranii: Eu nu primesc propuneri individuale de la parlamentari, eu primesc propuneri din partea partenerilor cu care am făcut o înțelegere, iar partenerii aceștia sunt PMP și conducerea PMP. Pe de altă parte, dacă sunt parlamentari din alte formațiuni politice, indiferent din ce formațiune politică sunt, care doresc să comunice cu mine, normal că sunt un om disponibil, accesibil, și comunic cu ei. Că ei vor să facă un eveniment din această întâlnire cu mine, aceasta este problema lor (subl. n.)”.

Și Cîțu a încercat

În luna martie 2022, liderul de la acea dată a Partidului Național Liberal, fostul premier Florin Cîțu, venea la Buzău ca să dezamorseze o bombă cu ceas din organizația buzoiană, datorată unei foarte probabile schimbări din funcția de președinte al PNL Buzău a deputatului Gabriel Avrămescu cu… Adrian Mocanu, lider PMP Buzău și președintele executiv pe plan național al Partidului Mișcarea Populară, totul în vederea unei fuziuni între cele două formațiuni politice.

Avrămescu, cel care a adus PNL în „echipa câștigătoare” la congresul din septembrie 2021 care l-a instalat pe Cîțu în locul lui Ludovic Orban, se vedea în situația de a fi răsplătit de beneficiarul grosului voturilor PNL Buzău cu… schimbarea din funcție. Urma  să se producă imediat după fuziunea dintre Partidul Național Liberal și Partidul Mișcarea Populară, în urma căreia – așa cum era stabilit încă din timpul negocierilor preliminare dintre Florin Cîțu și Eugen Tomac – președinția organizației buzoiene a PNL va reveni președintelui executiv al PMP, fostul parlamentar traseist Adrian Mocanu. Atunci, Avră-mescu a amenințat cu demisia cel puțin din grupul parlamentar al Partidului Național Liberal din Camera Deputaților. „Eu nu am nicio problemă, să vină cine vrea  în partid. Așa am spus de la început.  Eu îl aștept pe domnul Cîțu să spună dumnealui, în persoană, aici, la Buzău, ceea ce are de spus. Că dacă spun eu, să nu se interpreteze că am eu alt interes. Noi îl așteptăm. Să vedem exact când (…) În momentul acesta noi am reușit să avem structuri în toate localitățile. E un Birou Politic Județean și cred că toți am demonstrat că putem face niște lucruri pentru Buzău. Pentru noi este extrem de important că noi suntem o echipă. Până la urmă, suntem doi parlamentari. Nu cred că stăm așa, pe vreo majoritate confortabilă în Parlament, ca să ne permitem tot felul de discuții de genul acesta (subl. n.). În afară de asta… V-am zis, eu sunt învățat să mă lupt, eu sunt învățat să intru în competiție. Și nu mi-a fost frică niciodată să mă lupt cu nimeni pe scena politică”, a spus Avrămescu pe parcursul unei emisiuni la Focus TV.

Pe de altă parte Cîțu avea un argument de necombătut atunci când îl susținea pe Mocanu: acesta a obținut, la alegerile parlamentare din decembrie 2020, cel mai bun scor pe țară dintre organizațiile Partidul Mișcarea Populară, în timp ce Avrămescu conducea organizația Partidului Național Liberal cu cel mai slab scor național la aceleași alegeri. Urmarea incidentului: organizația buzoiană a trecut rapid în a treia „echipă câștigătoare”, cea care l-a instalat în fruntea partidului pe actualul președinte, Nicolae Ciucă. Care, iată, după șapte ani de chin, i-a îndeplinit visul lui Adrian Mocanu, acela de a deveni președinte PNL Buzău.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare