Politic

Azi, adevăratul război din USR: lupta pentru Biroul Național

Elena Lasconi, primarul din Câmpulung, a fost aleasă în fruntea Uniunii Salvați România, fiind al cincilea președinte în doar opt ani. Însă adevăratul război între grupurile care încearcă să controleze partidul se va da astăzi, la Congres, când va fi votat noul Birou Național (BN).

Rolul Biroului Național este esențial, deoarece acolo se iau toate deciziile. Un președinte USR fără majoritate în BN este un președinte onorific, fără nicio putere. Dacian Cioloș a înțeles acest lucru în 2022, când și-a dat demisia din funcția de președinte USR tocmai pentru că nu avea majoritate în BN.

În USR au apărut trei grupuri cu șanse reale: echipa lui Lasconi, echipa Voiculescu-Fritz-Armand și echipa Stelian Ion-Moșteanu. Cătălin Drulă, Dan Barna și Cristian Ghinea nu mai candidează pentru un loc în Biroul Național.

Elena Lasconi poate să-și dea demisia

Elena Lasconi cunoaște foarte bine jocurile de putere din USR. Aceasta a anunțat că nu are de gând să rămână președinte USR fără o majoritate în Biroul Național. „Aştept duminica, să văd dacă pot să fac o majoritate în Biroul Naţional. Dacă nu, îmi voi da demisia. Sănătate bună şi noroc, dragoste cu sila nu se poate”, a declarat Lasconi.

Ea se teme și de eventuale trădări din USR și își dorește majoritatea din BN tocmai pentru a controla toate deciziile. Dacă va primi majoritatea în BN, atunci Lasconi ar putea să înceapă curățenia în partid și să-i înlăture pe cei care nu sunt de partea ei. Ar putea impune schimbări inclusiv la nivelul filialelor din teritoriu, pentru a-și aduce apropiații la conducerea acestora și pentru a-i mobiliza la viitoarele alegeri.

Problemele vor apărea între Lasconi și cei care acum candidează împotriva ei, precum Vlad Voiculescu, Dominic Fritz, Clotilde Armand, Stelian Ion sau Allen Coliban. Toți sunt lideri cu influență în partid. Dacă Lasconi va avea majoritate cu echipa ei, atunci aceștia vor trebui să facă un pas în spate și să colaboreze cu noua conducere. În cazul unui conflict între Lasconi și echipa Voiculescu sau echipa Stelian Ion, vom vedea suspendări sau chiar excluderi din partid, așa cum au făcut Barna și Drulă.

Articole similare