Cultură

Cum a reușit Aluniș Art Center să dezvolte o zonă bogată în moștenire culturală și artistică

Iulia Iordan (foto), președintele Asociației Centrul de Artă Aluniș, a vorbit într-un interviu acordat Forbes România despre proiectele care au fost realizate de organizația neguvernamentală pe care o conduce și despre impactul lor pentru comunitate, dar și cum a reușit, în câțiva ani, să dezvolte o zonă bogată în moștenire culturală și artistică, insuficient fructificată, prin promovarea patrimoniului și protejarea naturii.

„Anul trecut am reușit creșterea și consolidarea parteneriatelor, echipei și accelerarea implicării comunității locale în proiectele desfășurate. Am participat activ la programe și inițiative naționale, inclusiv la ediția inaugurală a <Nopții Muzeelor la Sate> și la programul <Cu Apele Curate>. Am reușit să organizăm și un festival de ecologie, multiple concerte, ateliere de scriere creativă și expoziții. Colaborările cu instituțiile locale, autoritățile și ONG au fost esențiale pentru impactul în comunitate. Toate proiectele noastre au implicat direct localnicii, care au beneficiat de formare profesională, locuri de muncă, educație, susținere pentru micii producători și creșterea conștientizării asupra protecției mediului”, a povestit Iulia Iordan.

Ea a mai amintit și de Școala de Olărit de la Colți, un proiect pe care a reușit să-l consolideze. Acesta a devenit un proiect autosustenabil, independent financiar și a găzduit peste 1.000 de tineri și copii vulnerabili în ateliere și tabere gratuite, devenind  astfel un reper turistic local.

În plus, a mai spus Iulia pentru Forbes, „am câștigat finanțare prin PNRR, Pilonul IV / Componenta 11 – Tursim și cultură, pentru un proiect ambițios de cercetare, documentare și revitalizare a tradiției prelucrării lânii pe Valea Buzăului ca premisă pentru crearea unui brand cultural, impulsionarea turismului responsabil în zonă și conservarea moștenirii culturale pentru următoarele generații”. Anul acesta vor continua aceste proiecte, fiind concentrate pe dezvoltarea proiectului de economie circulară, sustenabilă  care presupune „punerea în funcțiune a grădinilor și serelor proprii (agricultura bio), deschiderea unei linii de producție pentru prepararea laptelui, reînființarea unei stâne în zona noastră și, practic, asigurarea resurselor pentru autosusținere, autofinanțare”.

Cele două case de oaspeți, tradiționale, care au fost construite la cele mai înalte standarde de eficiență energetică (pompe de căldură, panouri fotovoltaice etc.), doar cu mână de lucru locală și materiale naturale sunt locul de popas pentru vizitatori. Spațiile cărora Iulia le-a dat viață la Aluniș au parte de 30.000 pe an și 10.000 de beneficiari direcți, având în vedere faptul că Centrul de la Aluniș  oferă comunității locale și cursuri de formare profesională, acces gratuit la evenimente de artă și cultură și la tabere și ateliere gratuite pentru tinerii și copiii vulnerabili și elevii de pe Valea Buzăului.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker