Actualitate

Cum pasează responsabilitatea reprezentanții a două instituții abilitate să rezolve o problemă de mediu și de sănătate publică

La Buzău, o problemă de mediu și de sănătate pu­blică este declinată de la rezolvare chiar de către instituțiile abilitate. Se întâmplă la Brădeanu unde doi vecini din satul Smârdan se ceartă de luni de zile din cauza mirosului dejecțiilor animalelor din curtea unuia dintre ei. Cazul a fost adus în atenția Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu dar și Direcției de Sănătate Publică. Fără să se verifice în teren situația, a doua zi după ce a înregistrat sesizarea prima instituție a direcționat-o celeilalte care, după cinci zile de ,,analiză” (din care două de weekend)  răspunde reclamantului că problema este de competența autorității locale. Adică a Primăriei Bră­deanu care nu prea are pârghiile necesare pentru a acționa în acest caz.

,,Mă învecinez cu D.N. pe una din părți și între noi s-au iscat unele divergențe datorită faptului că acesta crește în gospodăria proprie mai multe animale (viței –  peste 5, oi – peste 50, porci – peste 10), deci are o adevărată fermă, dar nu respectă normele de igienă. Mă refer la faptul că nu are o platformă unde să depoziteze gunoiul de la toate animalele și îl depozitează lângă gardul meu infiltrându-se în pământ urina de la viței, compostul de la tot gunoiul poluând pânza freatică, eu neputând să mai cultiv nimic în grădina mea că se arde totul. Atunci când este cald dezvoltă un miros insuportabil.

Am încercat de nenumărate ori să discut cu acesta, l-am rugat să-și facă o platformă de gunoi mai departe de gardul și grădina și chiar de casa mea, în curtea lui bineînțeles așa cum prevăd normele O.M.S 119/2014“ dar nu am ajuns la nici un rezultat.

Față de cele relatate vă rog să dați curs acestei sesizări”, transmitea Ghe. P. atât primarului comunei Brădeanu, cât și reprezentanților Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu și Direcției de Sănătate Publică.

Sesizarea înregistrată în data de 9 mai la Garda de Mediu primește răspuns a doua zi: ,,Urmare a sesizării dvs. Înregistrată sub nr. 9222/3501 Sobis/52/CJ Buzău/09.05.2019 la Garda Națională de mediu – Comisariatul Județean Buzau, cu privire la creșterea de către vecinul dvs. dl. D.N., în gospodăria proprie, a mai multor animale, vă comunicăm că potrivit art. 61 din legea nr. 233/2002, pentru aprobarea ordonanței Guvernului nr. 27/2002, sesizarea dvs. a fost redirecționată către Direcția de Sănătate Publică Județul Buzău, urmând ca după verificarea celor sesizate, Direcția de sănătate Publică Județul Buzău să vă răspundă în termenul legal prevăzut de art. 8 și art.9 din O.G. nr. 27/2002 privind reglementarea activității de soluționare a petițiilor cu modificările ulterioare”.

În data de 15 mai, reprezentanții DSP dau un răspuns, însă nu cel așteptat de reclamant: ,,Având în vedere sesizarea dumnea­voastră, înregistrată la Direcția de Sănătate Publică Buzău cu nr. 2567/82/ 10.05.2019, referitoare la disconfortul creat de mirosul provenit de la depozitarea gunoiului de grajd de către vecinul D. N., lângă gardul dumneavoastră, vă comunicăm ca aceasta a fost redirecționată către Primăria Comunei Brădeanu în conformitate cu prevederile art. 6’ din O.G. nr. 27/2002, aprobată prin Legea nr. 233/2002, cu modificările și completările ulterioare, cu privire la reglementarea activității de soluționare a petițiilor”.

Astfel că autoritatea locală trebuie să rezolve problema de mediu care a tulburat liniștea a două familii din comună. Primarul Costel Nicolaie a declarat pentru OPINIA că i s-a pus în vedere celui reclamat să-și facă ordine în curte dar autoritatea locală nu poate cere mai mult. Primarul spune că este regretabil ce se întâmplă între cei doi localnici care la un moment dat ar fi fost chiar prieteni. ,,Cunoaștem problema și discuțiile dintre ei. Nu am primit adresa DSP (n.r. la data de 26 iunie) dar dacă o vom primi, vom proceda ca atare. Am discutat situația. Cel reclamat este un om gospodar, are multe animale și este normal să fie și mult gunoi. Trebuie într-adevăr curățat des. Acolo este vorba despre probleme personale, doar ei știu despre ce este vorba. <Când ne beam cafea dimineața împreună nu-l mai deranja mirosul? – mi s-a spus>. Noi vom încerca să rezolvăm situația în limita legală” a declarat primarul comunei Brădea­nu.

Ce spune legea

Potrivit Ordinului nr. 119/4 februarie 2014 al ministrului sănătății, actualizat în 2018, pentru aprobarea Normelor de igienă și sănătate publică privind mediul de viață al populației, art. 15. – (1) ,,În gospodăriile unde nu sunt asigurate racordurile de apă curentă printr-un sistem centralizat de distribuție, adăposturile pentru creș­terea animalelor în curțile persoanelor particulare, de cel mult echivalentul a 6 unități de vită mare în cazul în care sunt mai multe tipuri de animale și echivalentul a 4 UVM în cazul în care se cresc exclusiv găini sau porci, calculate conform tabelului de conversie din anexa II la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2016/669 al Comisiei din 28 aprilie 2016 de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 808/2014 în ceea ce privește modificarea și conținutul programelor de dezvoltare rurală, publicitatea pentru aceste programe și ratele de conversie în unități vită mare se amplasează la cel puțin 10 m de cea mai apropiată locuință învecinată și sursă de apă destinată consumului uman și se exploatează astfel încât să nu producă poluarea mediului și risc pentru sănătatea vecinilor, cu obligația respectării condițiilor de biosecuritate. (2) În gospodăriile unde sunt asigurate racordurile la sistemul centralizat de apă curentă, adăposturile de animale de cel mult echivalentul a 10 unități de vită mare în cazul în care sunt mai multe tipuri de animale și echivalentul a 7 UVM în cazul în care se cresc exclusiv găini sau porci, calculate conform tabelului de conversie din anexa II la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2016/669 al Comisiei din 28 aprilie 2016 de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 808/2014 în ceea ce privește modificarea și conținutul programelor de dezvoltare rurală, publicitatea pentru aceste programe și ratele de conversie în unități vită mare se amplasează la cel puțin 10 m de cea mai apropiată locuință învecinată și sursă de apă destinată consumului uman și se exploatează astfel încât să nu producă poluarea mediului și risc pentru sănătatea vecinilor, cu obligația respectării condițiilor de biosecuritate. (3) În gospodăriile cu un număr de animale mai mare decât cel prevăzut la alin. (1) și (2), adăposturile pentru creșterea animalelor se amplasează la distanță de 50 m de cea mai apropiată locuință vecină și sursă de apă destinată consumului uman”.

Fermele de animale ar trebui amplasate la o distanță de minim 100 de m în afara vetrei satului și nu în mijlocul acesteia. Cum nu este vorba despre o fermă înființată legal ci despre o gospodărie, este greu de crezut că se pot lua măsuri concrete.

Un comentariu

  1. Primarul ar trebui sa stie ca nu e o simpla cearta intre vecini, asa cum spune. Mizeria si gazele emanate distrug sanatatea vecinilor. E inuman ca in acest secol intr-o tara a UE sa respiram zilnic duhorile animalelor.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker