Sănătate

Cum întâmpină buzoienii valul IV al pandemiei

În România, acoperirea vaccinală nu depășește 40 la sută la nicio grupă de vârstă, arată un raport al Institutului Național de Sănătate Publică (INSP).

În acest moment, situația cazurilor de Covid-19 este sub control, în România fiind raportate zilnic între 20 și 200 de cazuri noi, trendul ­fiind unul descendent de 60 de zile. Cu toate acestea, posibilitatea apariției unui nou val de infectări este periculoasă pentru români, mai ales că tulpina Delta va aduce un val de îmbolnăviri mai severe. Și la Buzău putem spune că situația este sub control momentan, fiind confirmate câte cel mult două cazuri pe zi. Situația la Terapie Intensivă este bună, dar autoritățile se pregătesc pentru valul patru.

INSP spune că scena­riul principal care trebuie luat în considerare în situația în care România nu stă foarte bine la capitolul vaccinare ar fi că ,,următorul val epidemic cu tulpina Delta va fi unul substanțial în ceea ce privește infecțiile și spita­lizările”. Mai mult, repre­zentanții instituției avertizează că nu poate fi exclusă varianta reintrodu­cerii unor restricții. Analiza INSP arată că, până în prezent, acoperirea vaccinală nu depășește 40 la sută la nicio grupă de vârstă. Cea mai ,,vaccinată” grupă de vârstă este 60-79 de ani. În ceea ce privește grupele de vârstă cu risc de dezvoltare a unor forme mai severe de boală (peste 60 de ani), în medie una din trei persoane eligibile a ales să se vaccineze. Grupa de vârstă cuprinsă între 0 și 19 ani este cea mai slab vaccinată.

,,O acoperire vaccinală ridicată este importantă pentru a permite defășu­rarea în condiții de siguranță a activităților în urma ridicării restricțiilor, fiecare persoană vaccinată va contribui la reducerea impactului virusului asupra lor și asupra comunității. Toate persoanele eligibile pentru vaccinare ar trebui să depună toate eforturile pentru a se vaccina, atât cu prima, cât și cu a doua doză de vaccin”, informează INSP.

Conform sursei citate, în ultima lună se observă un progres al vaccinării. Dacă în luna mai județul Buzău se afla într-o zonă portocalie în privința vaccinărilor, ceea ce însemna că locuitorii erau imunizați între 5 și 10 la sută, la începutul lunii iulie numă­rul persoanelor vaccinate a  mai crescut, iar Buzăul înregistrează acum vaccinări ale populației cuprinse între 10 și 20 la sută. Conform aceleiași surse, vârful vaccinării a fost atins, în România, în luna aprilie. Este adevărat că, odată cu relaxarea măsurilor de restricție, interesul pentru imunizare a scăzut simțitor atât la Buzău, cât și la nivel național. Prin urmare, dacă în plin val epidemiologic, buzoienii se vaccinau și în număr de 1.000 la un interval de 24 de ore, în prezent numărul acestora abia dacă trece de 200.

INSP a realizat, de asemenea, o estimare a persoanelor care ar putea avea un grad sporit de imunitate împotriva formelor severe de Covid-19. Estimarea s-a bazat atât pe acoperirea vaccinală cu cel puțin o doză, cât și pe numărul estimat de persoane care s-au infectat și nu s-au vaccinat până acum. Prin urmare, în 25 de județe rata de imunizare este de 20 la sută, în 11 peste 40 la sută, în trei județe peste 50 la sută, iar în alte trei județe gradul de imunitate este de 60 la sută.

Locuitorii din zonele urbane sunt mai predispuși să participe la comportamente preventive decât locuitorii din mediul rural. Aglome­rarea poate favoriza răspân­direa bolii, dar diferențele în ceea ce privește măsurile de prevenție, accesul la asistență medicală și datele demografice o pot limita.

,,În zonele rurale, cele mai mari riscuri de transmitere a infecției pot apărea în urma unor evenimente comune (nunți, botezuri, evenimente ale comunității etc). De asemenea, persoanele din mediul rural au mai puține șanse să se adreseze spre diagnosticul de laborator sau să solicite ajutor medical atu­nci când se simt rău, iar profesioniștii din domeniul medical din zonele rurale sunt mai puțin capabili să diagnosticheze, să raporteze și să trateze cu ­exactitate cazurile de infecție”, spun reprezentanții INSP.

Ce spun reprezentanții INSP despre noul val cu tulpina Delta

Până în prezent, dinamica transmiterii acestei noi variante de virus se bazează doar pe datele și studiile din Marea Britanie, acolo unde numărul cazu­rilor este într-o continuă creștere, iar vârsta medie a cazurilor confirmate este în scădere. Institutul Național de Sănătate ­Pu­blică spune că ,,există o diferență semnificativă a nivelurilor de acoperire vaccinală la grupele de vârstă la risc (peste 60 de ani) între Marea Britanie și România, astfel încât acest tablou, cu un număr de decese mai mic decât în ­va­lurile anterioare este posibil să nu se materializeze în cazul nostru“. Toate studiile arată că tulpina Delta se transmite mult mai repede comparativ cu virusul inițial și față de tulpina Alpha. Prin urmare, scenariul principal de luat în considerare ar fi că următorul val cu tulpina Delta va fi unul substanțial în pri­vința infecțiilor și a spitalizărilor.

Doar jumătate din personalul medical este vaccinat

Interesul pentru imunizare nu a fost atât de sporit nici în rândul me­dicilor. La Buzău, potri­vit ultimei raportări a DSP, 5.878 angajați din spitale s-au vaccinat împotriva Covid-19, relatează bursa.ro.

Mai exact, este vorba doar despre jumătate din personalul medical, un procent destul de mic în fața unui val patru care bate la ușă. În aceste condiții, au fost impuse noi reguli pentru personalul medical nevaccinat, care ar putea fi obligat să se testeze pe­rio­dic pe banii proprii. Această condiție a fost aprobată de Institutul Național de Sănătate ­Pu­blică, potrivit acesteia, în cazul în care vor apărea cazuri de infectare cu noua tulpină delta, care este mult mai contagioasă, sau dacă rata de incidență a cazurilor COVID-19 va crește peste pragul de 1,5 la mia de locuitori, personalul ­me­dical nevaccinat va fi nevoit să se testeze cel puțin o dată pe săptămână.

,,Vaccinarea, din păcate, nu este obligatorie pentru nicio categorie de personal. Spun <din păcate> pentru că mi s-ar fi părut foarte normal ca măcar pentru personalul medical și cel din învățământ acest lucru să se întâmple fără posibilitate de opțiuni. Dar, nu este așa, motiv pentru care cei care sunt nevaccinați vor pătrunde în unitate numai în prezența echipamentului complet, deci nu vor abandona niciun moment nici masca, nici mănușile, nici halatele protective. Potrivit noii metodologii, dacă rata de infectare în județ sau pe municipiu crește peste 1,5, atunci vor trebui testați prin test PCR cel puțin o dată pe săptămână sau prin două teste rapide săptămânal”, a declarat, la Focus Tv, medicul epidemiolog Carmen Scîntei, de la DSP Buzău.

De la debutul campaniei de vaccinare, respectiv 4 ianuarie 2021, în Buzău s-au vaccinat peste 150.000 de persoane.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker