Educație

Cum facilitează Primăria întâlnirea dintre agenții economici din turism și tinerii din licee

Primăria municipiului Buzău și-a stabilit două obiective importante legate de forța de muncă tânără locală care ar putea fi angajată pentru dezvoltarea turismului în județ. Ele au fost incluse într-un proiect, pe care l-a demarat, în luna martie, împreună cu Centrul Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman”. Este vorba despre un proiect de dezvoltare a turismului local care atinge un subiect sensibil, dar care este astăzi de foarte mare impact, respectiv lipsa forței de muncă din domeniul HoReCa și integrarea elevilor din învățământul de profil în cadrul operatorilor buzoieni cu posturi rămase neocupate.

Elevii vor să facă practică în unitățile buzoiene de turism

Prima parte a proiectului s-a desfășurat  în zilele  de 27 și 28 martie, și a constat în organizarea de excursii educaționale pentru elevii liceelor cu învățământ dual și tehnic la agenții economici buzoieni cu activitate în domeniu turismului.  80 de elevi au fost primiți cu brațele deschise și cu cele mai bune intenții de agenți economici cu activitate în turism, ceea ce a făcut ca întregul demers să aibă rezultate imediate. O parte dintre elevi și-a exprimat dorința de a-și desfășura perioada de practică aferentă școlarizării în aceste locații.

„Am fost martori la o adevărată sinergie creată natural între instituții, elevi, profesori și operatorii din mediul privat. Trans Bus Buzău a acceptat fără ezitare susținerea acestui proiect punând la dispoziție mijloace de transport pentru toți cei implicați. Proiectul a generat entuziasm atât în rândul școlilor înscrise: Liceul Tehnic Buzău, Liceul Agricol <Dr. C. Angelescu>, Colegiului Economic <Regele Mihai I> și Liceul Tehnologic <Meserii și Servicii>, cât și în rândul operatorilor din domeniul HoReCa, care s-au alăturat de la început acestui proces: Casa Matei, Conacul Grigorescu, Belvedere Măgura, Casa cu Tei, Caprice Complex și Hotel Cazino Monteoru”, spun organizatorii. La rândul lor, profesorii și directorii instituțiilor au dat dovadă de implicare și devotament pentru elevii pe care i-au însoțit la activități, răspunzând apelului lansat la inițiativa Primăriei municipiului Buzău și a Centrului Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman”. Pentru mulți dintre participanți a fost o experiență unică de a cunoaște omul din spatele afacerilor, chiar locul unde își vor putea construi cariera, aici acasă, la Buzău.

Agenții economici din turism își deschid porțile pentru absolvenți

Cea de-a doua parte a proiectului constă în organizarea unei burse pentru tinerii care își vor dori să obțină un loc de muncă aici, acasă. „Având certitudinea unor rezultate cu impact real pe piața muncii din municipiul nostru și pentru a exista o continuitate a acestei inițiative de dezvoltare economică și socială în acest context, vom extinde acest proiect și în luna aprilie cu o primă ediție a bursei locurilor de muncă”, mai spun organizatorii.

Bursa locurilor de muncă din domeniul HoReCa va avea loc pe 11 aprilie, între orele 10.00 și 19.00, la Centrul „Iazul Morilor”, și va avea ca invitați agenți economici din domeniul HoReCa atât din municipiu cât și din județ. Aceștia își vor prezenta afacerile, dar mai ales ofertele de muncă actuale. Se vor adresa persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, atât elevilor care au de completat perioada de practică aferentă școlarizării, cât și celor care doresc să se reorienteze profesional.

Prin acest demers, transmite Primăria Buzău, „ne dorim creşterea gradului de ocupare a locurilor de muncă existente, prin facilitarea interacţiunii directe dintre angajator şi solicitant și formarea unei comunități unite, ce are drept scop dezvoltarea durabilă a serviciilor din domeniu. Cu această ocazie vă anunțăm că înscrierile la bursă, pentru operatorii HoReCa, sunt deschise până în data de 5 aprilie”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker