Economic

Cum faci vin în casă: 5 reguli testate

 Vinul este una dintre băuturile aflate în topul preferințelor românilor, poate și datorită faptului că poate fi preparat cu ușurință acasă, fără a fi nevoie de tehnologii speciale. Chiar și așa, există unele reguli de care trebuie să ții cont când faci vin acasă, dacă vrei să obții o licoare perfectă din toate punctele de vedere. Iată care sunt cele mai importante dintre ele!

 Așteaptă să se coacă bine strugurii

Un vin bun se face din struguri bine copți, căci doar aceștia pot da un grad optim de tărie. Pentru a rezista cât mai mult timp, vinul trebuie să aibă o tărie de cel puțin 10 grade, întrucât bacteriile care îi pot afecta calitatea nu rezistă peste acest prag. Ca să ajungă la un astfel de nivel de tărie, mustul intrat în fermentație trebuie aibă în compoziție suficient zahăr, iar acest zahăr apare doar când boabele sunt bine coapte. Concentrația optimă este de cel 160-170 de grame de zahăr la fiecare litru de must, dat fiind faptul că aproximativ 17 grame de zahăr echivalează cu un grad de tărie alcoolică.

 Nu folosi unelte din fier

În contact cu fierul, vinul se oxidează și apare casarea ferică, ce poate compromite definitiv toată producția. Odată turnat în pahar, vinul casat se tulbură rapid și capătă un gust neplăcut, fiind numai bun de aruncat. Pentru a evita o astfel de situație, folosește doar ustensile care nu conțin nicio piesă din fier. Cele mai recomandate materiale sunt lemnul, plasticul și inoxul. Chiar și așa, acestea trebuie bine spălate înainte de a trece la fabricarea vinului, pentru a elimina orice impurități și orice miros neplăcut.

 Zdrobește strugurii cât mai repede

Ideal este ca strugurii să fie zdrobiți în cel mult două ore după ce au fost culeși, însă de multe ori, acest lucru nu este posibil, mai ales atunci când ești nevoit să îi cumperi. Cu cât strugurii vor sta mai mult neprelucrați, cu atât își vor pierde din arome, iar vinul rezultat va fi unul de proastă calitate.

Înainte de a fi zdrobiți, strugurii stau mult mai bine în coșuri de nuiele decât în saci de plastic, iar dacă ai cumpărat struguri astfel ambalați, e recomandat să nu îi păstrezi în saci mai mult de 8 ore.

 Trage mustul din tescovină în maxim două zile

Contrar obiceiului practicat de mulți producători casnici, care țin mustul cu tescovina două săptămâni sau chiar până în primăvară, perioada optimă este mult mai scurtă. Mai exact, este bine ca mustul să se tragă din tescovină după cel mult 48 de ore, pentru a evita transferul de tanini și alte substanțe care vor strica gustul și aspectul vinului. Atunci când este tras, mustul se filtrează, fiind trecut printr-o bucată curată de tifon.

Această operațiune se numește pritocire și se repetă la 25-30 de zile după ce mustul a fost tras prima dată. După șase luni se face o a treia pritocire, pentru ca vinul să fie cât mai limpede și aromat.

 Folosește recipiente de îmbuteliere potrivite

Vinul de casă se păstrează cel mai bine în butoi, dar dacă vrei să îți impresionezi oaspeții, poți să-l și îmbuteliezi în sticle. În acest sens, poți folosi sticle pentru vin de pe depozituldeambalaje.ro, însă trebuie să alegi recipientele potrivite pentru fiecare tip de vin. Astfel, pentru vinurile albe și cele roze, care vor fi păstrate o perioadă mai scurtă de timp, se folosesc sticle transparente. În cazul vinurilor roșii, se folosesc pentru îmbuteliere sticle închise la culoare, care permit păstrarea acestora chiar și 20 de ani. Explicația stă în faptul că sticlele închise la culoare protejează vinul de lumină și acțiunea directă a razelor de soare, iar acesta își va păstra calitățile intacte mai mult timp.

 Acestea sunt principalele reguli de care orice producător amator trebuie să țină cont, pentru a avea garanția unui vin de calitate, de care să se bucure cât mai mult timp.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker