Administrație

VIDEO / Cum explică primarul Toma majorarea impozitului la locuințe

Primarul Constantin Toma explică buzoienilor, într-o înre­gistrare video pe care a postat-o pe pagina sa oficială de Facebook, motivele pentru care s-a decis majorarea cu 50 la sută a impozitelor pe clădiri. El spune că, deși creșterea procentuală este semnificativă, tradusă în cifre ea reprezintă o creștere de 60-80 lei pe an pentru majoritatea proprietarilor de locuințe din municipiu.

„Sunt multe discuții legate de această creștere de impozite pe clădiri, acel 0,12 la sută față de 0,08 la sută cât era înainte; de fapt, înseamnă pentru fiecare proprietar de locuință, pentru majoritatea proprietarilor de locuințe din municipiul nostru, 60-70-80 de lei, în funcție de zona în care este acea locuință, central sau la periferia municipiului nostru. Este adevărat că această creștere a fost de 50 la sută, dar în Buzău, de la început s-a mers pe o cotă minimă, de 0,08, cotă care nu s-a aplicat în niciun oraș din cele care ne sunt date drept exemplu și cu care este comparat Buzăul în permanență – mă refer la Oradea, mă refer la Cluj, mă refer la Brașov – și am mers pe o cifră apropiată de impozitele care sunt percepute în aceste orașe de zeci de ani”, precizează primarul.

În momentul de față, din cauza încasărilor mici la bugetul local din 2020, municipiul se află în situația de a nu face nicio investiție din bani proprii, ci doar din fonduri europene și din sumele obținute din creditele contractate anii trecuți: „Anul trecut, gradul de colectare la nivelul municipiului Buzău a fost cu puțin peste 50 la sută, respectiv s-au încasat mai puțin cu 12 milioane de euro, ceea ce înseamnă extra­or­dinar de mult pentru funcționarea Primăriei. În aceste momente suntem undeva – pe scenariile pe care le-am făcut – la vreo 6 milioane de euro deficit numai pe funcționare, nepro­punându-ne să facem vreo investiție din bani proprii. Investiții se vor face, pentru că avem fonduri europene și am făcut la timp și credite prin care să putem să finanțăm dezvoltarea orașului. Din această cauză, v-am solicitat să veniți și dumneavoastră cu un mic aport, care reprezintă circa 3 milioane de lei, adică vreo 600.000 de euro, care, sigur, ne ajută într-o proporție de 10 la sută să acoperim deficitul pe care îl avem”, spune Constantin Toma.

El spune că alături de efortul financiar pe care îl vor face buzoienii prin mărirea impozitelor pe clădiri, și municipalitatea va reduce toate cheltuielile: „Concomitent cu acest efort pe care îl faceți, bineînțeles că voi analiza și că vom lua măsuri pe toate capitolele de cheltuieli, să le micșorăm, astfel încât să avem bani și pentru străzi, și pentru trotuare, și pentru parcări, și pentru școli, și pentru salubritatea orașului, și pentru toate celelalte cheltuieli, precum asistența socială, pe care suntem obligați să le facem. Inclusiv la echipa de fotbal, Gloria Buzău, care nu poate face performanță din cauza legislației care nu permite ca o echipă să ajungă în Liga 1 dacă este finanțată de către o primărie, un consiliu local din România. Aceasta este legea la noi”, a mai spus primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, în înregistrarea video pe care a postat-o pe pagina sa oficială de Facebook.

„Vă rog să mă înțelegeți, Buzăul trebuie să meargă mai departe, sunt primar ca să las ceva în urmă, să las un Buzău mai atractiv și mai competitiv. Mă bat în fiecare zi pentru trea­ba aceasta, chiar dacă sunt nevoit să suport și multe înjurături, și multe plângeri penale, întrucât viața nu este ușoară deloc în acest fotoliu dacă vrei să faci ceva. Dacă nu vrei să faci nimic, nu vei realiza niciodată nimic, nici nu te va înjura lumea, dar nici nu vei face ceva pentru a se îmbunătăți viața oamenilor. Îmi place să cred că sunt pe drumul cel bun, și aprecierea dumneavoastră la sfârșitul mandatului trecut, când la alegeri am obținut peste 78 la sută, fiind cel mai votat primar din România, mă face să sper să nu credeți că v-am dezamăgit mărind impozitele cu 60-70 de lei pe an. Este normal să participăm cu toții la dezvoltarea acestui oraș, unii mai mult, unii mai puțin, pentru că firmele asigură în jur de 95 la sută din finanțarea pe care o avem în municipiul Buzău. Atenție, finanțarea nu ne vine de la Guvern; de la Guvern se trimite o cotă parte din acești bani ai noștri, care pleacă tot de la Buzău, impozitul pe venit, o cotă defalcată de TVA care se întoarce și putem să asigurăm, sau nu!, funcționarea orașului și dezvoltarea acestuia. Vă rog să aveți încredere, muncesc în fiecare zi ca orașul nostru să fie acolo unde merită, între primele orașe din această țară. Am deja experiența necesară și sunt convins că în acești patru ani vom rezolva foarte multe din pro­ble­mele care nu au fost vreodată rezolvate la Buzău, iar Buzăul va ajunge acolo unde merită, pe unul din locurile de frunte ale acestei țări”, a mai spus primarul Constantin Toma.

 

 

5 Comentarii

  1. Deficitul lati facut bagnd centrale la persoanele cu pensii mici da? Si eu am peasie nica si nu am venit sa ma milogesc la voi .Problema e alta ,bani trebueau returnati in ratepe o anumita perioada.Pentru eroarea pe care ati facuta vreti sa recuperati bani marind impozitele.Adica le-ati bagat centrale cu bani nostri.Din punctul meu de vedere nu ati procedet corect

  2. Hai sa lasam gargara , panselutele , pomi , pavele (care nu isi au rostul !!in primul rand din motivul arhitectual al orasului !!!Buzau este un KITSCH TOTAL !!!!!Pavele , au mers la ORADEA , TIMISOARA , CLUJ , acolo unde este mare cultura si istorie !La noi , ce ?Nu putem vinde carnati de Plescoi si covrigi de Buzau fara pavele?!!De acord , majorati cat de cat taxele , DAR SA SE VADA IN ANSAMBLU COMPLET AL ORASULUI . STRAZI BUNE (Aavem 3-5 artere principale si ale SUNT FFF PROASTE !!!), pacarii , spatii verzi si apoi mai vorbim !4 ani de spoit cateva strazi , un avion si o locomotiva , NU SPUNE NIMIC ca rezultate ale mandatului dvs !!!

  3. ESTE NECESAR CA PRIMARIA SA VERIFICE MODIFICARILE FACUTE LA APARTAMENTE PENTRU UN CALCUL CORECT AL IMPZITULUI PE NOUA SUPRAFARA A APARTAMENTULUI. SUNT MODIFICARI PRIN INCHIDEREA BALCOANELOR CU STUCTURA DE TERMOPAN SI PRIN DARIMAREA UNOR PERETI.AR TREBUI INSARCINATE ASOCIATIELE DE PROPRIETARICARE CARE AU DATORIA SA FACA ACEASTA VERIFICARE SI SA PREZINTE SITUATIA LA PRIMARIE. SA TRANSMITETI ACEAST SARCINA CATRE ASOCIATIA DE PROPRIETARI CU TERMEN CAT MAI SCRT SI DACA NU EXECUTA ACEASTA SARCINA SA FIE AMENDATA CONDUCEREA ASOCIATIEI. CU STIMA

  4. Daca anul trecut gradul de colectare a fost cu putin peste 50%, diferenta (plus penalitatile) cu putin sub 50% va mai fi incasata vreodata!!??? Daca nu va mai fi incasata, atunci numai fraierii platesc, cei smecheri (oamenii destepti) nu vor plati niciodata si nici nu vor poti nimic!!

  5. Corect ar fi impozit pe clădiri la valoarea de piață, nu otova, per metru pătrat construit! Impozitul per mp construit în 23 august ar trebui să fie diferit de cel din Poștă! Primăria ar trebui să evalueze valoarea de piață a construcțiilor și în funcție de aceasta să stabilească impozitele. Aceeași metodologie ar trebui și în cazul autovehiculelor. Nu doar cilindreea ar trebui să fie criteriul ci și valoarea de piață a autovehiculului.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker