Politic

Cum explică ministrul Cătălin Predoiu lipsa de reacție în cazul ,,Dosarului 10 august”

Ministrul Cătălin Predoiu susține că poziția deținătorului portofoliului Justiției față de munca procurorilor trebuie să fie „reținută” în ceea ce privește o eventuală pronunțare într-un dosar. El a explicat că acesta este motivul pentru care nu a făcut afirmații pu­blice despre ,,Dosarul 10 august”, însă a spus că a avut încredere că procurorii șefi vor lua o decizie „în acord cu piesele din dosar”.

„A te pronunța foarte liber, foarte tranșant pe un dosar sau pe altul poate crea impresia unei presiuni sau unei imixtiuni în dosar, ceea ce ministrul Justiției nu are voie să facă. Pentru asta, într-un fel, s-au luptat și procurorii, și societatea ­ci­vilă, și partidele care au sprijinit justiția. Or, precauția pe care am luat-o în aceste două săptămâni și care, credeți-mă, m-a costat foarte mult în pla­nul încrederii/neîncrederii față de poziția Ministerului Justiției, a fost izvorâtă strict din respectarea acestui principiu. Însă nicio clipă nu m-am îndoit că procurorii șefi, procurorii ierarhici, nu vor face ceea ce este în acord cu piesele din dosar și că, res­pec­tând independența procurorului de caz, vor găsi dacă este cazul, să redeschi­dă ancheta, ceea ce s-a și întâmplat. Deci nu pot decât să mă bucur că am avut această încredere și în procurorul general, și în procurorul-șef DIICOT”, a afirmat Cătălin Predoiu, citat de news.ro.

Acesta a adăugat că are încredere că justiția va da „o soluție dreaptă” în ,,Dosarul 10 august”: „Eu nu îmi permit să fac considerații cu privire la un dosar pe care, în structura lui, piesă cu piesă, și în ansamblul său, nu îl cunosc. De aceea, cred că și alte persoane, chiar și din Justiție, care nu au avut acces la dosar, nu cred că ar fi bine să se pronunțe până când nu avem o soluție la instanță. Ceea ce se întâmplă mai departe rămâne la latitudinea instanței. În justiție, mai ales atunci când ai atribuțiuni directe în domeniu, nu e bine să te antepronunți. Dați-mi voie să am încredere că procurorul șef va găsi soluția cea mai bună în raport cu ceea ce se vede în dosar”, a mai afirmat Cătălin Predoiu.

Pe 4 august, șefa DIICOT, Giorgiana Hosu, a dispus infirmarea soluției de clasare a acuzațiilor vizându-i pe șefii Jandarmeriei în dosarul 10 august. Astfel, se reia urmărirea penală împotriva acestora. Potrivit unui comunicat al DIICOT, s-a decis infirmarea soluției de clasare sub aspectul săvârșirii de către Laurențiu Cazan, Chirică Mihai și Sebastian Cucoș a infracțiunilor de abuz în serviciu, participație improprie la purtare abuzivă, participație improprie la fals intelectual, participație improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participație improprie la purtare abuzivă. În cazul celor trei se redeschide urmărirea penală.

La aproape doi ani de la reprimarea violentă a mitingului diasporei din Piața Victoriei, procurorii DIICOT au clasat, parțial, pe 15 iulie, ,,Dosarul 10 august”.  Procurorii DIICOT spun că nu există probe că a fost vorba despre o tentativă de lovitură de stat, așa cum a susținut Jandarmeria Română. DIICOT, care a preluat acest dosar în urmă cu mai bine de un an, susține și că nu ar fi fost pregătită din timp reprimarea protestului, așa cum au afirmat o parte dintre manifestanții care au făcut plângeri penale împotriva jandarmilor. Prin urmare, conducerea Jandarmeriei de la acea vreme a fost scoasă de sub urmărire penală. Au scăpat atunci de urmărirea penală colonelul Gheorghe Sebastian Cucoș, fost prim adjunct al Jandarmeriei Române, maiorul Laurențiu Cazan, fost director general al Direcției Generale de Jandarmi București, colonelul Cătălin Sindile, fost șef al Jandarmeriei Române și comisarul șef de poliție Mihai Dan Chirică, fost secretar de stat în MAI pentru relația cu prefecții.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker