Cultură

Cum este prezentat Tezaurul de la Pietroasa la Moesgaard Museum din Danemarca

Cea mai mare parte a Tezaurului de la Pietroasa a ajuns în Danemarca anul trecut, în data de 12 noiembrie, respectivele exponate urmând a se întoarce la Buzău la sfârșitul verii acestui an. Este vorba despre piesele de la Muzeul Județean Buzău care sunt admirate în expoziția „Out of Chaos”,  deschisă la Moesgaard Museum din Danemarca. Cum este prezentat această comoară a buzoienilor în Danemarca ne povestesc specialiștii Muzeului Județean Buzău.

„Ce spun colegii de la Moesgaard Museum despre Tezaurul de la Pietroasele, exponate ale Muzeului Județean Buzău aflate în expoziția <Out of Chaos>: <Vă plac aurul și pietrele prețioase? Așa că fă o excursie la Moesgaard, care are comori uimitoare de aur expuse chiar acum. O comoară de aur foarte specială a fost găsită în Pietroasa din România și datează din secolul 400. K.R. Cu aproape 19 kilograme de aur, este una dintre cele mai mari comori de aur găsite din epoca migrației. Majoritatea obiectelor din aur din Imperiul Roman au fost topite, iar prin urmare, găsite în Pietroasa este destul de spectaculos, întrucât obiectele au aproape forma lor originală – deși au trecut prin câte puțin din toate de-a lungul timpului. Doar 12 părți ale comorii de aur au supraviețuit până în prezent, dar comoara a constat inițial din cel puțin 22 de obiecte. Marea comoară de aur ne poate spune despre bogățiile găsite în Pietroasa. Este cunoscut faptul că, deși zona nu a făcut niciodată parte din Imperiul Roman, în zonă a existat anterior o tabără militară romană, iar ambele femele, goții și romanii au trăit în peisajul înconjurător>”, relatează specialiștii Muzeului Județean Buzău.

În expoziția specială „Out of haos” a Muzeului Moesgaard puteți afla mult mai multe despre timpul migrației și despre unele dintre marile culturi populare ale Europei. Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei  a făcut posibilă prezentarea Tezaurului de la Pietroasa în această expoziție din Danemarca, motiv pentru care conducerea Muzeului Județean Buzău îi adresează mulțumiri „pentru oportunitatea de a fi parte la un astfel de proiect expozițional internațional”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker