ActualitateEducație

250 de sindicaliști buzoieni din Educație, la cel mai mare protest din Capitală

Mâine dimineață, începând cu ora 10.00, se anunță unul dintre cele mai mari marşuri de protest din ultimii ani, la care vor lua parte și sindicaliștii din învățământul buzoian. Marșul este organizat de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „Spiru HaretT” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater“, în numele celor peste 350.000 de salariați din învățământ ale căror drepturi și interese le reprezintă.

De la Buzău și-au anunțat participarea 250 de membri de sindicat ai Sindicatului Învățământului Preuniversitar  Buzău. Ei se vor alătura celor peste 15.000 de membri de sindicat din întreaga ţară care au anunţat că vor participa la acest marş de protest. Deplasarea se va face cu cinci autocare, dintre care două autocare vor pleca din municipiul Râmnicu Sărat, din parcarea Casei de Cultură „Florica Cristoforeanu”, la ora 7.00, și alte trei autocare vor pleca din municipiul Buzău, din parcarea de lângă Parcul Hasdeu, la ora 7.30.

Acțiunea, spun sindicaliștii, urmărește să atragă atenția asupra problemelor cu care se confruntă sistemul de învăţământ românesc, în mod special, angajaţii – personalul didactic, nedidactic şi didactic auxiliar.

Reamintim care sunt revendicările sindicaliștilor din Învățământ:

  • Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;
  • Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;
  • Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic;
  • Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;
  • Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
  • Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;
  • Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației.
  • Sindicaliștii buzoieni anunță cu această ocazie și faptul că au în desfăşurare un referendum privind declanşarea grevei generale în educaţie, începând cu data de 22 mai.

Articole similare