Sănătate

Cum determină un medic buzoian copiii să nu se mai teamă de dentist

Fiecare întâlnire a medicului stomatolog cu copilul este  o experiență unică, pentru că și copii sunt diferiți, unii fiind mai agitați, dar și pentru că  și informațiile pe care le au  cei mici despre ceea ce li se poate întâmpla acolo sunt diferite. O bună parte dintre ei vin deja cu ideea că o să doară, că medicul este un fel de bau-bau, pentru că sunt și părinți care mai folosesc involuntar  sau nu expresii de genul „dacă nu ești cuminte, te duc la doctor”, iar alții sunt agitați pentru că au o dependență mare de telefoane și alte gadgeturi.

Pentru a face lucrurile să decurgă mult mai firesc și cu o mai mică împotrivire din partea micilor pacienți, medicul stomatolog Bogdan Marin a pus la cale, împreună cu psihoterapeutul Gabriela Enache, cu care colaborează de ceva vreme, un workshop tematic intitulat „ȘCOALA PĂRINȚILOR”, în care părinții și copiii sunt invitați în mijlocul naturii unde cei mici să se joace, iar cei mari să discute pe îndelete cum se poate continua munca medicului stomatolog și acasă, astfel încât vizitele celor mici la specialist să fie o normalitate și nu o stare de stres.

„Doamna psihoterapeut este de la Ploiești și a făcut la Urlați un centru în natură pentru a realiza astfel de tratamente și colaborăm cu dumneaei pentru acești copii care nu sunt prea cuminți prin cabinete. Facem aceste workshopuri pentru că degeaba lucrăm noi în cabinet dacă acasă nu intervin și părinții să rezolve problemele. Este o premieră. Terapia în natură. Este singura terapie care a dat rezultate prin America și prin Spania și ne-am gândit cu doamna terapeut să facem acest lucru și în Buzău. Dar nu am avut loc și atunci dânsa a cumpărat un teren pe care l-a plantat cu lavandă și alte plante și facem această terapie în natură cu părinții împreună cu copiii ca să-i mai învățăm. Ne pregătim pentru al doilea workshop pentru că prima serie de 20 de persoane s-a ocupat”, a explicat medicul stomatolog Bogdan Marin.

Metodă terapeutică de asociere a  prezentării la stomatolog cu ceva frumos și plăcut

Odată cu lecția învățată, părinții vor ști ce să transmită, cum să se comporte cu cei mici și, pe măsură ce copilul crește, nu va avea niciun fel de reticență pentru medic. În linii mari, acest eveniment este prezentat pe pagina de socializare a medicului stomatolog astfel: „Cu mândrie și bucurie, vă invităm duminică, 5 iulie, la o călătorie în care să te redescoperi pe tine și pe cei din jur, mult mai frumos decât ai fi putut să-ți imaginezi. Primul WORKSHOP tematic intitulat <ȘCOALA PĂRIN­ȚILOR>, organizat cu sprijinul doamnei psihoterapeut Gabriela Enache, vă așteaptă într-o gradină magică de lavandă, la 55 de km de Buzău, în orașul Urlați”.

Și, mai departe, medicul Bogdan Marin explică de ce întâlnirea este cu părinții însoțiți de copii. „Pentru copii, părinții sunt primele modele. De aceea, încrederea în sine este prima lecție pe care un copil o va prelua din familie. De ce este importantă încrederea în sine? Încrederea în sine este un factor-cheie în viața oricărei persoane, iar aceasta este modelată în anii copilăriei. Un copil care are încredere în el însuși va alege să facă față provocărilor și va dezvolta strategii sănătoase pentru a-și depăși temerile. Copiii, când vor crește, vor deveni oamenii care au încredere în ei înșiși și vor fi și cei ce ating succesul mult mai ușor, atât în viața profesională, cât și în cea personală”, sunt câteva argumente prezentate de medicul stomatolog.

În ceea ce privește beneficiile pentru părinți, și acestea sunt foarte multe. „Părintele află cum poate crește încrederea în sine a copilului și de ce laudele nu ajută. Vom discuta despre sabotorii încrederii în sine și de ce educația prin critică nu ajută. Vom discuta despre felul în care se construiește o imagine de sine puternică. Toate relațiile noastre, succesul, bunăstarea, fericirea noastră și a celorlalți depind de eforturile noastre de a ne cunoaște, de a ne accepta și iubi așa cum suntem”.

„Dentinio” pentru cei mici

Medicul stomatolog Bogdan Marin are o experiență bogată în lucrul cu copiii, bazată pe vo­luntariatul pe care îl face, dar și pe lucrul la cabinetul său din Mărăcineni, iar de la 1 iunie și în municipiul Buzău.

A ajuns să facă din profesie un dar pentru prichindei. Îi îndrăgește atât de tare pe cei mici încât a făcut eforturi să deschidă în municipiul Buzău un cabinet special pentru ei care se numește „Dentino”.

Acesta a fost deschis pe 1 iunie, chiar de ziua copilului, ocazie cu care le-a transmis micilor săi pacienți un mesaj pe pagina sa de socializare: „Dragi copii, vă anunț cu bucurie că astăzi, 1 iunie, mă găsiți într-o nouă locație. Programările voastre nu se vor modifica, toate se vor confirma, ca și până acum, prin apel telefonic sau SMS. Noua adresă este: Strada Păcii , nr 75, clinica de pedodonție <Dentinio>”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker