Actualitate

Cum a băgat spaima în americani interlopul buzoian Anaser Duduianu

Fox News: Mafia românească vine după banii voștri

Postul american de televiziune Fox News dezvăluie, citând procurori din California, că mafia românească a dat o nouă formă unei escrocherii vechi, skimming-ul cardurilor de debit, respectiv copierea datelor stocate pe banda magnetică a cardului, folosind dispozitive electronice speciale care se amplasează fie la bancomate (ATM), fie la terminalele pentru plată de la comercianți (POS).

Autoritățile spun că au prins deja zeci de suspecți, majoritatea având legături cu crima organizată din România. Fox News susține că infractorii români vin prin Mexic trecând ilegal granița; jurnaliștii americani susțin că unul dintre liderii acestei rețele a fost Florin „Anaser“ Duduianu, pe numele căruia fusese emis un mandat de arestare încă din 2020, și care a fost prins în august 2023 de polițiștii din Statele Unite ale Americii și extrădat în România.

După clonarea cardurilor, membrii grupării trimiteau banii în România, își cumpărau bunuri de lux sau cumpărau lapte praf, pe care îl duceau în Mexic, unde este penurie și unde făceau comerț cu cartelurile de traficanți de droguri. Aceștia ar putea încasa până la 9 milioane de dolari pe lună, o mare parte din această sumă pe cheltuiala contribuabililor, dat fiind că furturi în valoare de peste 100 de milioane de dolari au păgubit programele de asistență socială finanțate de contribuabili și pe beneficiarii acestora.

Cum acționează skimmerii

Skimmerii de carduri de debit sunt de mult timp o problemă la benzinării și la bancomate. Acum, o rețea foarte bine organizată de escroci se extinde, apreciază Fox News. Imaginile video de supraveghere obținute de Departamentul de Poliție din El Cajon arată că suspecții pot plasa în doar câteva secunde peste cardul de credit un skimmer, care arată aproape exact ca un card real. Autoritățile spun că au prins deja zeci de suspecți, majoritatea având legături cu crima organizată din România. Fox News susține că infractorii români vin din Mexic trecând ilegal granița, în timp ce o combinație de politici permisive de eliberare pe cauțiune și cazier judiciar incomplet le permite membrilor să-și taie monitoarele de gleznă și să fugă de justiție dacă sunt arestați.

Furturi în valoare de peste 100 de milioane de dolari

„Mii de infractori suspectați de a fi legați de crima organizată din România au fost identificați ca fiind în Statele Unite, o mare parte dintre ei intrând ilegal în Statele Unite, în principal prin granița de sud”, a declarat, pentru Fox News, Kimberly Edds, directorul de relații publice al biroului procurorul Spitzer. „O parte mai mică din această populație intră ca solicitanți de azil”, a mai spus acesta.

Și, în ciuda unor arestări de amploare în decembrie și ianuarie a zeci de suspecți în SUA, Europa și Mexic, unde aceștia se asociază cu cartelurile din locuri turistice precum Tulum, furturile sunt în creștere, deoarece hoții își dublează eforturile, au declarat autoritățile.

Jurnaliștii americani mai scriu că infractorii trimiteau banii în România, foloseau diferite scheme de transformare în bonuri sociale pentru copii sau cumpărau lapte praf, pe care îl duceau în Mexic, unde este penurie și unde făceau comerț cu cartelurile de traficanți de droguri. Aceștia ar putea încasa până la 9 milioane de dolari pe lună – o mare parte din această sumă pe cheltuiala contribuabililor.

Furturi în valoare de peste 100 de milioane de dolari au păgubit programele de asistență socială finanțate de contribuabili și pe beneficiarii acestora. „Victimele sunt mame singure care se luptă pentru a pune un acoperiș deasupra capului copiilor lor și mâncare pe masă și oameni muncitori care au nevoie de o mână de ajutor și care se trezesc stând la coadă la casa de marcat cu sacoșele pline de cumpărături, doar pentru a fi umiliți când constată că nu au bani în cont pentru că un hoț a luat totul pe ascuns”, a declarat procurorul Spitzer într-un comunicat, citat de Fox News.

Cum functioneaza Skimmingul cardului de credit

Skimmingul de card de credit este o formă de furt de pe cardul de credit, unde răufăcătorii folosesc un mic dispozitiv pentru a fura informații de pe cardul de credit în timpul unei tranzacții legitime. Când un card de credit sau de debit este trecut prin skimmer, dispozitivul capturează și stochează toate detaliile de pe banda magnetică a cardului. Hoții folosesc datele furate să facă tranzacții frauduloase ori online sau cu un card de credit contrafăcut, potrivit axi-card.ro.

Skimmerii de carduri de credit sunt de cele mai multe ori plasate pe mecanismul de swipe al ATM-ului sau la benzinării. La ATM, răufăcătorii pot pune o cameră mică nedetectabilă prin care văd când introduci codul PIN. Acesta le dă informația de care au nevoie pentru a face un card contrafăcut și să retragă astfel bani din contul deținătorului.

Ocazional, unii angajați din retail sau restaurant, care se ocupă de carduri de credit, sunt rectrutați să facă parte din cercul de skimming. Acești angajați folosesc un aparat portabil să iți fure datele prin skimmer în timp ce faci o tranzacție normală. De exemplu, obișnuim să ne dăm cardul de credit chelnerului pentru a plăti la un restaurant. Chelnerul pleacă împreună cu cardul și, pentru un angajat pus pe furt, este momentul oportun să îți fure datele cu un skimmer fără să fie văzut.

Odată furate informațiile cardului victimei, hoții ori crează carduri clonate să facă achiziții în magazine, fie folosesc contul pentru achiziții online sau vând informația pe internet.

Victimele skimmin-ului de card de credit deseori nici nu știu că au fost furați până nu primesc extrasul de cont sau înștiințări de plată pe e-mail.

Cine este Florin Duduianu

Interlopul buzoian Florin „Anaser” Duduianu este acuzat că, împreună cu fratele său Aramis, dar și cu alți membri ai clanului Duduianu, cunoscuți sub numele de Seif și Denom, ar fi jefuit mai mulți lăutari, cărora le-ar fi perceput taxe de protecție sau i-ar fi pus să cânte la diverse evenimente, unde onorariile ar fi fost încasate exclusiv de liderii clanului Duduianu. Printre victime s-ar fi aflat Florin Salam, Nicolae Guță, Babanu sau Ghiță Adriano. Conform polițiștilor care s-au ocupat de dosar, numai în cazul lui Salam prejudiciul s-ar fi ridicat undeva la aproximativ 200.000 de euro.

Inițial, Anaser Duduianu a fugit în Marea Britanie, unde nu s-a ferit să intre live pe platformele de socializare și să acuze anchetatorii din România, care, din punctul său de vedere, l-ar fi nedreptățit. Deși era urmărit internațional, autoritățile britanice nu s-au obosit niciodată să-l caute, cu toate că Anaser era un membru important în mediile infracționale românești stabilite în această țară.

Spitalizat în Marea Britanie după o răfuială în plină stradă

Ba mai mult, Anaser s-a răfuit, la un moment dat, cu niște foști sportivi originari din Craiova, care l-au bătut cu sălbăticie. Internat, sub pază, într-un spital de stat din Birmingham, Anaser a plecat liniștit după externare. Din cauza unui lăutar, Anaser Duduianu a pornit un scandal cu câțiva interlopi din Craiova. Încăierarea nu s-a terminat bine pentru Duduianu, care a ieșit destul de șifonat. Supărat că a fost călcat în picioare de interlopii olteni,  Anaser Duduianu a intrat pur și simplu cu mașina în restaurant, ca să se răzbune. „Anaser a vrut să-i cânte un lăutar care a fost adus la restaurant de alt grup. De aici a pornit tot scandalul. Oamenii s-au supărat și l-au încolțit pe Anaser. După ce a fost bătut, a vrut să se răzbune și a intrat cu mașina în restaurant”, le-a declarat un martor al evenimentului ziariștilor de la cancan.ro.

Surse din cadrul Poliției Române, citate de newsweek.ro, susțin că Florin Duduianu, zis Anaser, a fost bătut cu bestialitate de interlopii craioveni din clanul Sărdaru, specialializați în furturi de pe carduri bancare. Clanul Sărdaru lucrează pentru organizația criminală „Mexic”, condusă de Florin Tudose, zis „Rechinu”. În Marea Britanie, clanul Sărdaru se ocupă de „curățenie”. Adică storc ultimii bani de pe cardurile hackuite de gruparea „Mexic”. Mai multe documente ale FBI și DIICOT arată că gruparea Sărdaru s-a axat în special pe trecerea ilegală a frontierei dintre Mexic și SUA. Craiovenii care voiau să ajungă ilegal în SUA plăteau sume colosale interlopilor.

În SUA via Mexic

Anaser Duduianu și Ștefan Duduianu au încercat să-și piar­dă urma în Marea Britanie. Cei doi au fugit din țară după ce Florin Salam și mai mulți maneliști români au reclamat că sunt șantajați și tâlhăriți de Duduieni. De ­exemplu, Florin Salam s-a „spovedit” în fața polițiștilor cărora le-a spus că membrii clanului Duduianu îl ­tero­rizează și îi iau banii de la cântări încă din anul 2015.

La scurtă vreme, Anaser Duduianu s-a mutat în Mexic, de unde, la momentul potrivit, a trecut fraudulos frontiera în SUA și s-a stabilit la Los Angeles, unde există o comunitate românească numeroasă, printre care se numără și nume sonore ale lumii interlope din România. Surse judiciare susțin că cei mai mulți dintre românii certați cu legea se ocupă cu cerșetoria, înșelăciunile cu aur fals, vrăjitoria și clonarea de carduri bancare.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker