Politic

Cum au rămas președinții de consilii județene fără girofar înainte de a-l fi primit

La finalul anului 2021, deputații PSD Nicolae Georgescu, Eugen Neață și Eduard-Andrei Popică au înregistrat la Senat un proiect de lege prin care șefii de Consilii Județene (CJ) ar primi permisiunea de a circula pe drumurile publice cu girofarul atașat mașinilor de serviciu. În cele din urmă, inițiativa a fost retrasă.

Cu toate astea, expunerea de motive prezentată de către cei trei social-democrați arată direcția în care o parte dintre parlamentari își concentrează eforturile. „Având în vedere disfuncţionalităţile şi problemele semnalate în mod constant de către autorităţile administraţiei publice, ca urmare a neadaptării cadrului legal actual care reglementează organizarea şi funcţionarea acestor autorităţi la realităţile socioeconomice, la complexitatea şi dinamica activităţilor aferente furnizării serviciilor publice esenţiale pentru cetăţeni, propunem această completare legislativă în directă legătură cu atribuţiile preşedinţilor de consilii judeţene care sunt şi vicepreşedinţi ai comitetelor pentru situaţii de urgenţă, calitate în care participă în diverse întruniri sau misiuni cu caracter de urgenţă”, notează cei trei.

La inițiativă au reacționat parlamentarii USR, care au criticat puterea pe motiv că încearcă să-i satisfacă pe baronii locali. „Același PSD a blocat, ani de zile, proiectul prin care se acorda girofar salvamontului. Mai întâi s-au bătut pentru pensiile speciale pentru baroni, acum girofar”, a scris deputatul Ionuț Moșteanu pe Facebook.

În cele din urmă, miercuri, 23 februarie, cei trei parlamentari au retras inițiativa ca urmare a controverselor publice, în timp ce PSD a transmis că proiectul nu reprezintă poziția întregului partid. Conform unor surse politice, cei trei aleși nu ar fi avut acordul partidului pentru această inițiativă.

Pașaport diplomatic pentru aceiași președinți

Aceiași trei parlamentari PSD mai au o inițiativă cu dedicație pentru baronii locali. Concret, propunerea social-democraților vrea să ofere șefilor de CJ beneficiile pașaportului diplomatic.

În expunerea de motive al proiectului de lege se arată că pașaportul diplomatic acordat șefilor de Consilii Județene este o „consecinţă firească a recunoaşterii locului şi rolului preşedinţilor de consilii judeţene în ierarhia unui stat de drept. Este de asemenea o modificare legislativă care ajută la realizarea eficientă a tipurilor de activitate specifică, precum şi la îndeplinirea operativă a atribuţiilor date de funcţia de reprezentare”.

Propunerea PSD este susținută și de liberali. Președintele CJ Timiș, Alin Nica, a declarat într-o intervenție TV că nu vede necesitatea unui girofar la mașină, dar este de acord cu pașaportul diplomatic. Acesta a argumentat că ar putea fi reținut pe un aeroport străin și că în acest mod poate deveni o „vulnerabilitate a statului” în contextul în care are acces la informații secrete. „Chestiunea cu paşaport diplomatic a mai existat şi în trecut. Această iniţiativă este una bună, fiindcă preşedinţii de consilii judeţene sunt reprezentanţii unor regiuni, judeţe si merită acest lucru, e necesar să fie protejaţi în exterior”, a mai adăugat Alin Nica.

Proiectul a primit aviz negativ din partea Consiliului Legislativ.

 

 

Articole similare