Polițiștii buzoieni de la Economic au descins miercuri dimineață la patru primării din județ – Cozieni, Glodeanu Sărat, Glodeanu Siliștea și Amaru – în căutarea unor documente necesare colegilor din Giurgiu într-un dosar cu un prejudiciu de două ­mi­lioane de euro, ce vizează, printre altele, infracțiuni de fals și de serviciu. Au fost căutate contracte de achiziții, de servicii ori bunuri, din perioada 2011, ce vizau obiecte de mobilier pentru zone de agrement ori pubele. Nu au fost puse în aplicare mandate de aducere și de la unele UAT  nu au fost ridicate documente. Însă este clar că oamenii legii au perturbat liniștea funcționarilor celor patru primării buzoiene.

Verificate sunt achiziții de la firme din județul Olt, perchezițiile fiind efectuate la Potcoava și Osica de Sus. Polițiștii de investigare a criminalității economice au pus, miercuri,   în aplicare 15 mandate de aducere.

Percheziții au mai avut loc în județele Vâlcea, Prahova, Dâmbovița, Caraș-Severin, Călărași, Ilfov, Brăila, Galați, Gorj, Hunedoara, Timiș, Tulcea, Cluj, Dolj, Alba, Constanța, Brașov, Argeș, Teleorman, Mehedinți, Ialomița, Arad și Giurgiu, precum și în București, la domiciliile unor persoane și la sediile unor societăți comerciale și instituții.

Acțiunea are loc în cadrul unui dosar penal instrumentat de polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Giurgiu, sub ­suprave­gherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Bolintin-Vale, fiind efectuate cercetări sub aspectul comiterii infracțiunilor de amenințare, falsificarea de instrumente de plată, abuz în serviciu, fals intelectual, delapidare și instigare la abuz în serviciu.

Prejudiciul estimat, cauzat bugetului de stat este de 2.000.000 de euro.

„Din cercetări a reieșit că mai multe instituții din țară ar fi efectuat plata unor achiziții fictive pentru mărfuri care nu ar fi intrat niciodată în patrimoniul instituției sau plata unor facturi pentru mărfuri supraevaluate, pentru care achiziția era nejustificată, neexistând referate de necesitate sau recepții ale mărfurilor achiziționate”, se arată într-un comunicat al Poliției.

Sursa citată mai precizează că aceste achiziții ar fi fost făcute de la diferite societăți comerciale care nu au personal angajat, sunt administrate de aceleași persoane fizice, au sediul social și domiciliul fiscal stabilite la adrese apropiate și care au înre­gistrat venituri doar din încasări de la unități administrativ-teritoriale, instituții de învățământ și alte instituții.

La acțiune au participat polițiști din cadrul I.G.P.R. – Direcția de Investigare a Criminalității Economice și inspectoratele de poliție ale județelor Olt, Vâlcea, Prahova, Dâmbovița, Caraș-Severin, Călărași, Buzău, Ilfov, Brăila, Galați, Gorj, Hunedoara, Timiș, Tulcea, Cluj, Dolj, Alba, Constanța, Brașov, Argeș, Teleorman, Mehedinți, Ialomița, Arad și Giurgiu.

Activitățile au beneficiat de sprijinul echipelor de intervenție din cadrul serviciilor pentru acțiuni speciale și al Grupării Mobile de Jandarmi Craiova.

Nu este clar cum au ajuns cele patru primării buzoiene să fie scotocite de oamenii legii, însă ancheta se anunță a fi una de durată.

DISTRIBUIȚI
loading...