Sănătate

Cum au muncit medicii de familie buzoieni „la negru” în centrele comunitare de vaccinare

De la jumătatea lunii ianuarie, când s-au deschis centrele comunitare de vaccinare, și până la începutul acestei luni, statul nu a găsit de cuviință să clarifice din punct de vedere al legalității activitatea desfă­șurată  aici de medicii de familie. Prin urmare, au fost chemați la muncă, dar nu li s-au încheiat contracte, lucru pentru care orice alt angajator, într-o astfel de situație, este aspru pedepsit de Inspecția Muncii.

Ordonanța de Urgență privind vaccinarea s-a dat, dar normele de aplicare nu s-au publicat, ca să  se știe cum se contractează și se plătesc oamenii din centre. Pe principiul că se va rezolva această situație incertă, medicii de familie care s-au implicat în luna ianuarie în  procesul de vaccinare au mers la muncă timp de două săptă­mâni fără să li se fi încheiat contract de muncă. Dacă au văzut că se merge în continuare pe improvizație, că autoritățile centrale au pasat problema  în sarcina autorităților locale, să se descurce cum pot, iar că acestea nu au cadrul legal și nici buget pentru a achita astfel de costuri, cu o excepție, aceștia au renunțat să presteze această activitate pentru care există foarte mare responsabilitate, fără un contract legal de muncă sau măcar un contract de voluntariat.

Medicul Angela Mazdrag, coordonatorul centrului de vaccinare de la Liceul cu Program Sportiv din municipiul Buzău, explică de ce s-a retras din această activitate: „Nu aveam un contract ferm. Se lucra cu oameni fără niciun fel de contract și fiecare putea să facă ce vroia și când vroia și cât vroia; iar acolo este vorba despre o activitate serioasă și laborioasă. Activitatea de acolo a fost în afara oricărei legi. Am lucrat muncă la negru, pentru că nu am avut nici măcar contract de voluntariat. Eu înțeleg că a fost o situație de urgență, dar situația aceasta de urgență trebuia și ea reglementată într-un fel.”.

Un singur medic de familie a găsit o formulă de colaborare cu administrația, la Râmnicu Sărat, și merge mai departe a explicat medicul buzoian. „Toți coordonatorii de centre au semnat că nu sunt de acord cu această formulă, iar în mediul rural nu există nici măcar medic școlar. Excepție face medicul Petruț, de la Râmnicu Sărat, care ne-a comunicat că se înțelege bine cu administrația, care a creat toate condițiile, și a cerut pontaj pentru această perioadă. Restul suntem în aceeași si­tuație”, spune Mazdrag.

Cei mai mulți cred că aceste centre vor fi lăsate să funcționeze cum se va putea până la apariția vaccinurilor care se vor putea administra în cabinetele medicilor de familie, așa cum se întâmplă cu cel gripal.

Aceasta este și opinia medicului de familie Angela Mazdrag, care spune: „După părerea mea, nu știu câtă viabilitate vor avea aceste centre comunitare. Pentru că, în momentul în care  vor apărea și alte tipuri de vaccinuri, cea mai mare parte a vaccinării  anti Covid se face în cabinetele medicilor de familie și această vaccinare nu va mai fi sezonieră, de urgență,   va fi o vaccinare continuă, pentru că aceste vaccinuri sunt cu rapel”.

Medicii de familie, chemați din nou la muncă suplimentară

După acest episod în care statul nu a oferit cadrul legal desfășurării activității medicilor, a personalului din centrele locale de vaccinare și a pasat problema în plan local, să se deruleze cum va putea fiecare, medicii de familie sunt chemați din nou  de autoritățile sanitare tutelare la muncă suplimentară.

Este vorba despre programarea și urmărirea pacienților vaccinați anti Covid, pentru 30 – 60 de lei per serviciu. „Pentru perioada următoare, ne bazăm pe medicii de familie să informeze, dar, mai mult decât atât, să programeze în platforma de programare pacienții, pacienții pe care îi au pe listă, și, mai mult decât atât, să se asigure că ei vin la vaccinare și că le stau la dispoziție și după vaccinare – pentru orice reacții adverse, pentru orice nevoie de informare, de informații ar avea nevoie”, a transmis opiniei publice ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu. Pentru această muncă suplimentară, făcută în afara programului, medicii de familie vor primi, în anumite condiții, între 30 și 60 de lei per serviciu, potrivit OUG 3 din 2021, intrată în vigoare.

Medicii de familie spun că nu vor avea controlul persoanelor vaccinate în baza consilierii făcute de ei

Pe 15 ianuarie s-a publicat în Monitorul Oficial OUG 3 din 2021 care reglementează sumele de bani pe care le vor primi medicii de familie pentru pacienții vaccinați anti Covid-19, pe care i-au programat pe platforma pusă la dispoziție, de Guvern și i-au monitorizat, și condițiile în care vor primi acești bani.

Medicii de familie vor primi sumele doar pentru pacienții din lista proprie, pe care i-au programat la vaccinare antiCovid-19 pe platforma dedicată, și doar dacă serviciile au fost validate ca servicii de vaccinare în Registrul electronic național de vaccinare, potrivit schemei complete de vaccinare, prevede articolul 3, alineatul (3) din OUG 3/2021.

Deși pare că medicii de familie vor avea de câștigat din aceste reglementări, medicul de familie Angela Mazdrag spune că nu vor  putea avea sub control persoanele care se vor vaccina.

„La momentul acesta este foarte greu să știi ce pacienți sunt programați, pentru că unii s-au programat, unii sunt vaccinați; este o întreagă învăl­mășeală acolo. Casa de Asigurări și-a asumat responsabilitatea că va face o periere a listelor noastre și ne va da numai pacienții care nu sunt înscriși pe platformă; problema este că pacientul se poate înscrie oricând pe platformă, iar noi nu avem nicio certitudine că, dacă  la începutul lunii, Casa ne dă 300 de pacienți, la sfârșitul lunii vor fi tot 300 de pacienți rămași neînscriși pe platformă prin resurse proprii; și atunci putem să raportăm că am făcut acel număr de pacienți pentru care să primim procentajul. Adică poți să ai un număr de înscriși pe platformă, dar Casa de Asigurări să spună că nu au fost chiar atâția, pentru că unii s-au înscris singuri”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker