Educație

Cum au fost sărbătoriți mentorii din Educația buzoiană

Educația buzoiană a fost sărbătorită de Inspectoratul Județean Școlar printr-un simpozion  – care s-a derulat cu succes având în vedere participarea cu un număr mare de lucrări a cadrelor didactice -,  și printr-o gală a excelenței la care au luat parte peste 200 de directori, actuali și foști inspectori școlari buzoieni, reprezentanți ai autorităților locale și județene și ai instituțiilor buzoiene partenere. Totul s-a petrecut într-un decor extraordinar realizat de elevii și profesorii Liceului de Arte, într-o atmosferă de sărbătoare creată de intervențiile muzicale, de asemenea ale elevilor de la Arte, cu participarea și sub coordonarea cadrelor didactice ale unității de învățământ buzoiene.

Evenimentul a început miercuri dimineață la Casa Corpului Didactic. Aici, Inspectoratul Școlar Județean Buzău, în parteneriat cu Casa Corpului Didactic și Asociația profesorilor „Chem-Bio-Phyz”, a organizat simpozionul județean „Învățământul buzoian între tradiție și modernitate”, ediția I. „Dimineață”, spune inspectorul școlar general Daniela Palcău, „am desfășurat la Casa Corpului Didactic un simpozion cu titlul <Învățământul buzoian între tradiție și modernitate>, organizat pe cinci secțiuni; este un simpozion la care au participat persoane cu 71 de lucrări”. Lucrările s-au încadrat la secțiunile „Tradițional și modern în practica educațională actuală”, „Educația nonformală – practici de succes”, „Modalități de adaptare a strategiilor didactice la cerințele copiilor cu dificultăți de învățare, dar și a celor capabili de performanță școlară”, „Profesorul, promotor de valori pentru comunitate” și „Trecut, prezent și viitor în dezvoltarea TIC”.

În partea a doua a zilei, evenimentul s-a mutat în Sala Mare a Consiliului Județean. Încărcătura emoțională a evenimentului organizat de Inspectoratul Școlar Județean a fost foarte mare de această dată, pentru că aici cadrele didactice au trecut peste rigorile știinției și au vorbit mai mult cu sufletul.

„Astăzi este momentul în care serbăm mentorii noșrti de ieri și de azi. Este vorba în această etapă a proiectului de celebrarea partenerilor, de celebrarea foștilor inspectori generali care acum sunt pensionari, care nu mai lucrează, dar care au lăsat urme adânci, zic eu, în educația buzoiană, urme care acum se văd”, a spus inspectorul școlar general Daniela Palcău, care a avut și rol de amfitrion al galei. În această dublă calitate, de inspector școlar general și gazdă a evenimentului, a înmânat diplome de excelență în cadrul galei tuturor partenerilor învățământului buzoian. Astfel au fost invitați și au urcat pe scenă din partea Parlamentului României, comisia de învățământ, senatorul Liliana Sbîrnea, subprefecții Constantin Cristea și Gabriel Mihail Ilie, președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, și vicepreședinții Adrian Robert Petre și Felix Rache,  viceprimarii Oana Matache și Ionuț Apostu, și mulți alții.

O încărcătură aparte a avut omagierea foștilor inspectori școlari generali și adjuncți, „oamenii care au avut un rol transformator, care au facilitate deschiderea către invovație și au susținut inițiativa în educație”, cum a spus profesorul Daniela Palcău,  despre inspectorii școlari generali Virginia Alexe, Gheorghe Bodea, Gabriela Enache, Dumitru Ene, Paula Mihai, Georgeta Nicolescu, Florina Stoian și Nela Wamsiedel. Inspectorii școlari adjuncți Dan Dudaș, Borcea Postelnicu, Ion Vasile, Nicolae Vrapciu și Ovidiu Ionescu au fost invitați în scenă inspectorul școlar adjunct Vasile Dan.

Cu toții au vorbit despre bucurie, bunătate, cu ochii umeziți de lacrimi. Proaspăt pensionată, Florina Stoian a vorbit despre învățătorul său, Alexe, care i-a fost mentor, și care era tatăl colegei sale, de asemenea fost inspector școlar, Virginia Alexe. A amintit și de noua sa calitate de bunică pe care o tratează cu multă responsabilitate și bucurie. Tot recent ieșită la pensie, Nela Wamsiedel a vorbit cu bucurie despre ultimii opt ani din cariera sa pe care îi consideră cei mai frumoși.

„E o mare bucurie să revezi oameni de care te-ai atașat într-o perioasă fericită a existenței, îți dai seama mult timp după că au fost niște ani extraordinari; și doamna Alexe spune lucrul acesta, iar eu întăresc. Mă folosesc de  titlul de roman al lui Jean Giono, care se numește <Să-mi rămână bucuria>, pentru că mi-aș dori foarte mult să ne rămână tuturor celor de aici bucuria împlinirilor; vă doresc să aveți împliniri profesionale așa cum noi  le celebrăm astăzi, împliniri familiale, o viață care merită trăită. Să ne revedem cu bine și cu ochii îndreptați unii către ceilalți cu încredere și cu afecțiune. Mai este încă o frază pe care vreau să o spun, pentru că este o ocazie și nu știu dacă o vom mai repeta. Horia Roman Patavievici spunea într-un interviu recent că bunătatea ține lumea. Bunătatea este regula, că răul de fapt este excepția, de asta ne sare în ochi, așa încât eu cred că aici este o concentrație mare și de bucurie și de bunătate și să ne rămână așa. Sărbători fericite!”, a fost mesajul fostului inspector școlar general Paula Mihai.

Proiectul acesta al Inspectoratului Școlar Județean, care se adaugă altor 54 susținute de Consiliul Județean, va continua și anul viitor cu alte evenimente. „Vom avea alte două evenimente pe parcursul anului 2024, unul în luna martie, celălalt în luna mai, care este luna școlii buzoiene, în care vom celebra directorii unităților de învățământ; apoi vom sărbători și elevii, în apropierea zilei de 1 iunie”, spune inspectorul școlar general Daniela Palcău.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker