Cultură

Cum au ajuns spaniolii să promoveze Buzăul ca pe un oraş ce îl omagiază pe Don Quijote

Oraşul Buzău are parte de o neaşteptată şi interesantă promovare turistică la nivel internaţional. Cine s-ar fi gândit oare că oraşul nostru va ajunge să fie promovat de un muzeu dintr-un orăşel din Toledo, Spania, drept unul dintre oraşele lumii care aduc un omagiu celebrului scriitor Cervantes şi personajului său Don Quijote? Ce legătură există între Don Quijote de la Mancha, una dintre cele mai importante cărţi ale literaturii universale, şi oraşul Buzău?

Să o luăm cu începutul. În La Mancha, provincia Toledo, există oraşul El Toboso, unde locuia Dulcinea, marea iubire a lui Don Quijote. Aici există Muzeul Cervantino, un centru cultural în care sunt colectate diverse ediţii ale cărţii „Don Quijote de la Mancha”, în mai multe limbi. De ceva timp, respectivul muzeu derulează un proiect intitulat „Cervantes: ima­gini în lume”, prin care sunt căutate diverse opere de artă din lumea întreagă de­dicate lui Cervantes şi lui Don Quijote. O astfel de lucrare de artă a fost descoperită la Buzău de către Brigitte Moise de la Centrul Cultural Cervantino. Lucrarea respectivă nu doar că este una impu­nătoare, ci pe lângă ea trec zilnic mii de buzoieni şi persoane aflate în tranzit prin municipiu.

„Pentru mine este ca un ecou întârziat dar plăcut”

Este vorba despre statuia din inox, intitulată „Omagiu”, realizată de buzoianul Bogdan Adrian Lef­ter, şi amplasată în rondul din faţa Cartierului Orizont. Lucrarea de 10 metri înălţime şi 6 metri lăţime, care cântăreşte 5 tone a fost apreciată de unii şi contestată de alţii. Dincolo de contradicţii, un lucru este sigur: reprezentanta Centrului Cervantino l-a contactat pe sculptorul buzoian, pentru a afla povestea sculpturii. Acum, întreaga poveste şi imagini cu grupul statuar de la Buzău au fost făcute publice, alături de lucrări de artă de patrimoniu din lumea întreagă dedicate lui Don Quijote.

„Am fost contactat de cineva din partea acestui muzeu, care prezintă lumii întregi lucrări reprezentative pentru personajul Don Quijote. Am fost încântat de această iniţiativă. Pentru mine este ca un ecou al lucrării mele, un ecou întârziat dar plăcut. Este minunat să vezi că eşti apreciat de oameni din alte locuri ale lumii”, a declarat artistul Bogdan Adrian Lefter.

Între Sfântul Gheorghe şi Don Quijote

Rugat de repre­zen­tanţii Centrului Cervantino să explice de unde s-a inspirat pentru a realiza sculptura, buzoianul a explicat că totul a pornit de la dorinţa omului de afaceri Nicu Dinu, care a dorit să aducă un omagiu unui fost angajat. Este vorba despre Florin Dinu, pictor şi director de producţie în cadrul fabricii ROTEC care a încetat din viaţă în urma unei boli incurabile. Bogdan Adrian Lefter a început să studieze lucrările lui Florin Dinu pentru a realiza o sculptură omagială reprezentativă.

„După o atentă cercetare a picturilor şi gravurilor domnului Octavian Florinel Dinu, am preluat mai multe fragmente şi idei din acestea pe care le-am reinterpretat şi integrat  într-o compoziţie originală. Ansamblul nou configurat contopea diverse simboluri şi teme pe care pictorul le-a transpus pe pânză, sub stindardul luptei interioare a fiecărui om cu propriul eu pentru iluminare spirituală. Aşa am ajuns la o lucrare de sine stătătoare ce iconografic s-ar putea  asemăna cu Sfântul ­Ghe­orghe luptând cu balaurul sau cu Don Quijote luptând cu morile de vânt. Consider că ambele variante sunt ­va­labile pentru a întregi ideea pe care am dorit să o transmit. Aceste variante au în principiu aceeaşi semnificaţie –  lupta omului cu viaţa, cu diferite obstacole, pentru şlefuirea sufletului, pentru a căpăta o fărâmă de nemurire. Ideea unei autoperfecţionări din punct de vedere moral ce survine odată cu maturizarea”, a declarat sculptorul buzoian.

Sculptura finanţată de omul de afaceri buzoian a fost donată municipalităţii în anul 2013.

2 Comentarii

  1. La Crivaia, intr-o tabara de creatie, m-a atins o aripa de inger ratacit temporar printre guase si cerapasteluri…..Cativa ani si cateva mari si tari departare, am aflat ca ingerul se intorsese cuminte la locul lui in eternitate.

    Vasile Valeanu, New York, USA

  2. Don Quijote este Damian ce se lupta el cu Covidu’ si Sancho Panza este Mocanu. Auzi sa puna Sancho Panza directorii din Buzau!!! Sa fii pus sef la ARR, la electrica de un Sancho Panza. Si cred ca masina aia a lui cu care accidenteaza oameni pe trecerea de pietoni reprezinta magarul.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker