Actualitate

Cum au ajuns sindicaliștii să sprijine protestele pensionarilor

Protestele sindicaliștilor care au manifestat și în fața Prefecturii Buzău continuă în Capitală, la ministere și în fața sediilor partidelor de guvernământ. Pentru prima dată, sindicatele au cam aceeași listă de revendicări, indiferent din ce organizație sindicală fac parte. Și pentru prima dată, sindicaliștii se solidarizează cu pensionarii,  care au protestat și ei și vor mai organiza și alte acțiuni, după cum au dat asigurări li­derii persoanelor vârstnice. Liderul sindical buzoian  CNSLR Frăția, Cornel Radu, care s-a aflat în mijlocul pensionarilor la protestul recent din fața Prefecturii, a enumerat câteva dintre motivele pentru care sindicatele vor sprijini persoanele vârst­nice în demersurile pe care le fac pentru o pensie decentă.

„Mâine – poimâine, voi fi pensionar ca ei, și am aceleași nemul­țumiri. Actualul ­mi­nistru vorbește de recalcularea pensiilor. Este puțin pe dinafară, pentru că recalcularea este prevăzută în Le­gea 127, cea care trebuie să aibă aplicabilitate de la 1 septembrie. Recalcularea trebuia începută. Nu s-au alocat fonduri pentru personal, nici pentru aparatură. Prin urmare, nici vorbă de recalculare. Recalcularea s-ar putea face simplu din sistemul informatic, care, din păcate, are multe carențe.  Ni se mai spune că nu sunt bani la pensii. Este o prostie. Sunt bani la pensii”, spune ­liderul sindical.

Și, în susținerea afir­mațiilor sale, vine cu exemple din care reiese modul deficitar în care este gestionat acest fond. „Nu are nicio legătură  fondul de pensii cu bugetul de stat. Fondul de pensii este încărcat de niște cheltuieli, cu acea pensie așa-zis socială. Oameni care nu au muncit niciodată au venit de au făcut un contract de o zi, o săptămână, fiecare  cât a vrut, și-au reziliat contratul, după care au devenit pensionarii, timp în care un alt salariat care a muncit 14 ani, 11 luni și 20 de zile nu poate ieși la pensie. Iarăși anormal. Fondul de pensii pleacă către Pilonul II. Foarte bine că există și Pilonul II, însă a creat o mare nedreptate. Cei care aveau mai mult de 40 de ani la momentul producerii Pilonului II, nu au avut acest drept de participațiune, însă cotizează încă 25 de ani până la 65 de ani, iar cota din banii depuși de ei în fondul de pensii pleacă către acel pilon II. Chiar și în condițiile în care, la un moment dat, existau doar 3,5 milioane de lucrători, iar pensionarii erau vreo 4 ­mi­lioane, fondul de pensii era sustenabil.

De multe ori, din fondul de pensii s-au cheltuit bani aiurea. Au fost indemnizații pentru revoluționari din fondul de pensii. Nu am nimic cu revoluționarii. Am fost și eu în primele rânduri în ‘89. Nu îmi fac un titlu de glorie din acest lucru și nici măcar nu am cerut certificat de revo­luționar.

De ce din fondul de pensii,  pe care fiecare l-a creat pentru vremurile de bătrânețe, se oprește impozit pe venit? Acesta nu este un venit din activitate independentă sau salarială, sunt niște bani pe care fiecare i-a pus deoparte pentru bătrânețe. Statul să ia bani de la firmele pe care le scutește de TVA și de taxe și impozite. Să ia de la bănci, pentru că există lege în acest sens și lucru acesta nu se întâmplă”, a explicat liderul Cornel Radu câteva pro­bleme care se întâmplă cu fondul de pensii și modul deficitar în care a înțeles Guvernul să rezolve problemele pensionarilor, lucru care i-a și scos în stradă.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker