Actualitate

Ce planuri au exploratorii buzoieni în această primăvară

Recent a avut loc Adunarea Generală a Asociaților „Societatea Exploratorilor – Prietenii Naturii”. În cadrul acestei întâlniri s-a stabilit un calendar cu activitățile mai importante ce vor avea loc în această primăvară, și anume: acțiuni de ecologizare în zilele de 13 și 27 martie, amplasarea unui stâlp pe vârful Bocârnea, în data de 29 mai. O altă acțiune ce privește amplasarea unui stâlp va avea loc și în vară, respectiv în data de  21 august,  fiind vorba despre amplasarea unui stâlp pe vârful Țurțudău.

De asemenea, în calendarul activităților organizațiilor neguvernamentale amintite intră și acțiunile umanitare. În această primăvară, mai exact în data de  2 aprilie, exploratorii vor participa la o campanie de donare de sânge, așa cum au făcut și în cursul anului trecut.

Anul trecut exploratorii buzoieni au reușit să organizeze câteva expediții în care au montat stâlpi. Un exemplu este stâlpul cu indicator de nume și altitudine montat în Masivul Siriu. Povestea unei astfel de expediții este relatată de unul dintre exploratori într-un mod în care te îmbie la drumeție: „Hop, hop de dimineață, din zona Varlaamului, am pornit încetișor, atât organizatori ai evenimentului, cât și voluntari, către cel mai înalt vârf al Buzăului, suavul Penteleu, fiind bine echipați și plini de voie bună, necesară la atingerea scopului, de a ajunge la destinație și de a monta un stâlp indicator (…) De îndată ce am ajuns pe Șaua Miclăuș, am luat pauză de masă, pe iarba încă smaraldică călcată doar de vietățile găzduitoare. Drumeția a fost lungă, ajungând, în cele din urmă, pe vârful care părea că ne așteaptă cu brațele deschise. În ciuda vântului înălțător, s-a reușit montarea cu tact a unui stâlp cu numele și altitudinea vârfului, apoi ne-am bucurat de minunata priveliște și am făcut de zor poze. La coborâre am optat pentru drumul forestier, oprindu-ne la Stația Meteo, unde am fost întâmpinați de un domn bucuros că vede atâția oameni și cu care am schimbat câteva vorbe. În coborârea noastră, pas la pas, am trecut pe lângă stâna Cernatu, care este mereu deschisă pentru adăpostirea aventurierilor. Seara ne-a surprins și însoțit până la sfârșitul drumului, apoi am plecat, bucuroși de realizările din acea zi, spre o frumoasă pensiune din zonă, care ne-a găzduit în acea seară”, descrie expediția  un membru al Asociației Exploratorilor Buzoieni. Pe pagina de socializare a organizației, relatarea este însoțită și de un filmuleț la fel de grăitor despre ceea ce înseamnă drumeție în munții Buzăului, echipă și realizarea unui obiectiv propus.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker