Actualitate

FOTO / Cum arată racla în care sunt păstrate moaștele Sfântului Sava de la Buzău

Sfântul Sava de la Buzău, numit și „Sava Gotul”, cel care dă identitate buzoienilor, și este prăznuit pe 12 aprilie, se odihnește într-o mănăstire din Serbia. Tot mai mulți buzoieni merg să se închine la moaștele sale. Un român care locuiește  în acea zonă ne-a transmis câteva fotografii cu racla în care se află moaștele Sântului Sava de la Buzău de  la mănăstirea Lesje din Sebia, pe Valea Timocului, la circa 200 km de Porţile de Fier.

Sfântul Sava s-a născut în jurul anului 334, într-un sat din zona Buzăului, nu departe de râul Buzău, pe atunci numit „Mousaios”, într-o familie de creștini. Creștinii l-au păstrat în memoria lor ca pe un bărbat drept în credință, blând, smerit, cucernic, gata spre ascultare, liniștit și negrabnic la cuvânt. Sfântul Sava l-a avut drept duhovnic pe preotul din localitate, numit Sansalas, el fiind apropiat însă și de preotul Gutticas, dintr-o localitate învecinată. După ce a fost martirizat în apele „Mousaios”, trupul său a ajuns la Sfântul Vasile cel Mare, în urma schimbului de scrisori dintre acesta şi Sfântul Bretanion, Episcopul Tomisului; cu îngăduinţa Bisericii din Goţia, guvernatorul Dobrogei, Iunius Soranus, Sfântul Vasile cel Mare a trimis bărbaţi vrednici de încredere să ridice moaştele Mucenicului Sava şi să le ducă în Capadocia, de unde proveneau strămoşii Sfântului, luaţi robi de către goţi.

Mai multe amănunte despre locurile în care au ajuns de-a lungul secolelor moaștele Sfântului Sava de la Buzău se regăsesc în cea mai recentă carte semnată Sava Bogasiu, care a fost lansată în cadrul evenimentului cultural„ Zilele Chișinăului la Buzău”, la  Biblioteca Județeană, în prezența unei delegații de peste Prut din care au făcut parte Diana Guba, pretorul Sectorului Botanica, şi Valentina Volontir, şeful Direcţiei Cultură. Este vorba despre  „Jurnalul meu cu Sfântul Sava de la Buzău”, o carte dedicată Sfântului Sava, la 1.650 de ani de la martiriul lui. Preotul Mihail Milea a spus cu ocazia lansării jurnalului că „Sfântul Sava este cel care ne dă identitate. Câte oraşe şi câte judeţe din ţară se pot bucura de un astfel de sfânt, cum este Sfântul Sava, care a fost martirizat în anul 372? În documentul de martirizare, care se află la Biblioteca din Vatican, se menţionează pentru prima dată în istorie numele de Buzău. Înainte se spunea Museos”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker