Politic

Cum ar putea arăta Guvernul Ciolacu. Ce buzoian nu va mai fi ministru

Rotativa guvernamentală stabilită de PNL, PSD și UDMR ar urma să aibă loc pe 25 mai 2023, acesta fiind momentul când actualul premier al României, Nicolae Ciucă, îi va ceda fotoliul de la Palatul Victoria șefului PSD, Marcel Ciolacu. Potrivit protocolului, rotativa din mai, prin care liderul PSD ar urma să îi ia locul lui Nicolae Ciucă la vârful Guvernului, vizează și schimbarea ministerelor importante: PSD, care are Finanțele, ar urma să preia de la liberali Justiția, iar PNL ar lua Transporturile de la social-democrați, care vor primi în schimb Ministerul Fondurilor Europene și Secretariatul General al Guvernului.

Surse politice, atât din PNL, cât și din PSD, exclud la această oră o abatere de la planul inițial stabilit de cele trei partide. „Nu avem de ce să renegociem protocolul agreat în momentul în care s-a format coaliția, asta e clar. Ce vor alții și ce au de demonstrat sau vor să demonstreze, asta e altă discuție. Noi nu renegociem nimic”, au precizat surse liberale pentru PS News.

De cealaltă parte, social-democrații exclud la această oră posibilitatea ca generalul Nicolae Ciucă să rămână în fruntea Guvernului și după rotativa guvernamentală. „Noi chiar nu știm de unde a apărut acum discuția asta acum pe renegociere. Marcel Ciolacu vine premier, asta a fost discuția. Nu ne gândim să îl păstrăm pe Ciucă la Palatul Victoria. Asta e o prostie inventată”, au precizat surse social-democrate pentru PS News.

Ce implică sistemul de rotație și cum ar putea arăta Guvernul

Acordul politic de constituire a „Coaliției Naționale pentru România”, semnat de liderii PSD, PNL și UDMR în noiembrie 2021, la constituirea actualei coaliții de guvernare, prevede că Nicolae Ciucă va avea mandat până în 25 mai 2023, moment de la care va fi numit un premier din partea PSD, până la alegerile generale din 2024.

Documentul prevede și condițiile în care va funcționa sistemul de rotație între PNL și PSD; la schimbarea premierului, vor fi înlocuiți și următorii reprezentanți în guvern:

 • Vicepremierul din partea PSD va fi înlocuit de un vicepremier din partea PNL;
 • Ministrul Transporturilor din partea PSD va fi înlocuit cu nominalizarea pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene;
 • Ministrul Finanțelor publice din partea PSD va fi înlocuit de PNL, iar PSD va prelua conducerea Ministerului Justiției;
 • Coordonatorul Secretariatului General al Guvernului din partea PSD va fi înlocuit de reprezentantul PNL, iar PSD va prelua coordonarea Cancelariei prim-ministrului.
 • Astfel, dacă termenii inițiali ai înțelegerii PSD-PNL vor fi respectați, Nicolae Ciucă îi va lăsa locul lui Marcel Ciolacu pentru postul de premier. Liderul PSD s-a pronunțat în repetate rânduri pentru evitarea pe viitor a situației în care premierul nu este și liderul partidului din care face parte, întrucât acest lucru riscă să genereze conflicte între conducerea de partid și Palatul Victoria. „Categoric că nu voi refuza funcția de prim-ministru la rotație. În acest moment există această decizie, când am mers la Cotroceni, ca eu să merg pentru funcția de prim-ministru”, spunea Marcel Ciolacu în noiembrie 2022, la o emisiune B1 TV.
Cătălin Predoiu
 • În ceea ce privește domeniul justiției, PSD are deja câteva nume care ar putea să ocupe fotoliul pe care Cătălin Predoiu îl va lăsa liber: senatorul Robert Cazanciuc, care a mai ocupat această funcție în perioada aprilie 2013 – noiembrie 2015, Simona-Maya Teodoroiu, care a fost judecător al Curții Constituționale până în 2019 iar din 2020 este deputat PSD, sau Laura Vicol, care deține în momentul de față președinția Comisiei juridice din Camera Deputaților.
 • La Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, PSD ar putea să îl propună pe prim-vicepreședintele PSD, Sorin Grindeanu, care ar urma să piardă portofoliul Transporturilor în favoarea unui liberal.
 • Funcția de vicepremier lăsată vacantă de PSD ar urma să fie ocupată de un liberal – în cărți pentru această poziție ar putea fi chiar actualul premier Nicolae Ciucă.
 • Liberalii trebuie să găsească și un titular la Transporturi. O variantă ar fi Alin Nica, vicepreședinte PNL pe domeniul Infrastructură de Transport, însă doar dacă Nica ar fi dispus să renunțe la președinția CJ Timiș, variantă puțin probabilă. Un alt nume cu care liberalii ar putea veni la Ministerul Transporturilor este Toma Petcu, fost ministru al Energiei în guvernul Grindeanu și actual șef al Comisiei de transporturi din Senat.
 • PNL ar urma să preia și Ministerul de Finanțe. Posibile numiri ar fi deputatul Bogdan Huțucă sau Lucian Heiuș, actualul președinte al ANAF.
 • Marius Budăi ar vrea ca Ministerul Muncii să rămână la PSD și după rotativa guvernamentală: „Nu pentru mine. Pentru partid (…) Sunt foarte multe politici sociale care, pe lângă politicile economice, sunt o caracteristică a Partidului Social Democrat”.

„Dacă poate fi îmbunătăţit protocolul de guvernare, o vom face”

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat joia trecută, despre negocierea portofoliilor la rotaţia premierilor din luna mai, că partidele din coaliţie au semnat un acord în urmă cu un an şi ceva şi de acolo se pleacă, dar dacă se va considera de către toate părţile semnatare ale acelui protocol că acesta poate fi îmbunătăţit pentru buna funcţionare a Guvernului, acest lucru va fi făcut.

La rândul său, ministrul liberal Marcel Boloş a declarat miercuri, în emisiunea Talk News de la Prima News TV, vorbind despre o preluare a Ministerului Transporturilor la rotativa premierilor, că acest scenariu este posibil dacă e să ne raportăm la protocolul semnat în coaliţie.

Articole similare