Actualitate

Cum a apărut în week-end un steag al României pe dealul Chichilău

Cornelia Fischer, o elve­țiancă venită în România în anul 1991, care a construit, împreună cu Asociația de Ajutor Amurtel România,  casa de copii „Familia Amurtel”, a ridicat, în week-end, un steag al Româ­niei pe dealul Chichilău, la poalele căruia se află Pensiunea Valea Lupului, o pensiune care îi aparține și care nu are doar scop ­tu­ristic, ci și de a sprijini tineri defavorizați în a face primii pași în viața profesională. Pe acest deal încărcat de istorie, care poartă amprenta strămo­șilor noștri daci, Cornelia Fischer a ridicat, week-endul trecut, un steag al României la o înălțime de șase metri, fiind  ajutată și de copiii din casa Amurtel, dar și  de alți oameni cu suflet, care au cărat cimentul și pietrișul care s-a turnat la baza suportului pentru steag.

Cornelia Fischer spune că demersul său a fost făcut cunoscut atât Primăriei Pănătău, cât și Muzeului Județean, întrucât atât Vârful Chichilău, cât și zona înconjurătoare, formează un sit arheologic înscris în lista Monumentelor istorice din România. Groapa în care s-a amplasat suportul pentru steag a fost realizată în prezența arheologului Sebastian Matei, de la Muzeul Chihlimbarului.

Cornelia Fischer și-a motivat demersul, în pre-zentarea înaintată admi­nistrației locale, cu urmă­toarele argumente: „Eu iubesc drumețiile și îmi doresc ca aproape toate persoanele care tranzitează localitatea să fie atrase de Vârful Chichilău. El este foarte frumos, dar amplasarea unui steag al României va atrage mult privirile și va stârni curio­zitatea turiștilor. Pe lângă faptul că vor avea parte de o priveliște de vis, își vor întări sistemul imunitar și vor aprecia că punem în valoare un loc încărcat de istorie”.

Acțiunea face parte dintr-un proiect mai amplu al Asociației VALUP for You, pe care Cornelia ­Fi­sher o coordonează în calitate de președinte, și care vizează conștientizarea populației cu privire la problemele sociale, ecolo­gice și culturale, dar și la potențialul turistic al zonei.  „Când se va termina cu pandemia, voi monta și indicatoare pe Chichilău, iar în colaborare cu Muzeul Județean dorim să rea­lizăm un panou cu informații despre istoria locului”, a mai spus președinta asociației VALUP for You.

O mână de ajutor la ridicarea steagului a dat și Teodor Cârdei, membru al Societății Exploratorilor și pădurar la Siriu. „Lângă orașul Pătârlagele se află Vârful Chichilău, mai exact în localitatea Valea Lupului, de pe Valea Buzăului, Munții Buzăului. Ei bine, sâmbătă, acest vârf ­mi­nunat de deal a primit, la inițiativa unei elvețience pe nume Gopi și a prietenului nostru, exploratorul Teodor Cârdei, cu ajutorul  Societății Exploratorilor din Buzău, un minunat stâlp metalic, de 6 metri înălțime, cu drapel tricolor. Peisajul care se vede din vârf este spectaculos, iar drapelul se vede din DN10, din orice direcție ați veni, Brașov ori Buzău”, este invitația pe care o lansează reprezentanții Asociației Exploratorilor din Buzău pentru buzoienii pasionați de natură și de drumeție.

Articole similare

error: Continut protejat!!