Sănătate

AUDIO / HARTĂ I Cum a ajuns Buzăul să aibă printre cele mai mici rate din țară ale mortalității infantile

Mortalitatea maternă s-a dublat în ultimii doi ani, deși rata medie pe țară este în ușoară scădere, de la 5,8 la mie în 2019, la 5,6 la mia de copii născuți vii, în 2020. De asemenea, diferențele între județe sunt mari: în județul Satu Mare, rata mortalității copiilor sub un an (11,1 la mie) este de cinci ori mai mare decât în București (2,4 la mia de copii născuți vii).

De asemenea, mortalitatea maternă a cunoscut o creștere exponențială, de la 8,5 la o sută de mii de mame în 2018, la 16,1 la o sută de mii în 2020. Au fost 18 mame care au murit la naștere în anul 2018, 20 în 2019 și 32 în 2020.

Dacă în topul național al ratei mortalității infantile întâlnim județe precum Satu Mare (11,1 la mia de copii născuți vii), Tulcea (10 la mia de copii născuți vii) și Olt (9,6 la mia de copii născuți vii), la polul opus, printre județele în care s-a înregistrat o rată a mortalității infantile mică se numără și Buzăul, unde aceasta este de 3,4 la mia de copii născuți vii.

,,Nu pot decât să mă bucur. Eu, ca și medic pediatru, mă ocup de calitatea actului medical, dar în general trebuie să fie o echipă ca să obținem rezultatul acesta. Pornind de la medicul de familie care urmă­rește gravida, apoi ginecologul și neonatologul care preia fătul, ajungând la noi, la pediatrie. Din punctul meu de vedere cred că eforturile noastre se văd. Am făcut niște eforturi suplimentare pentru a asigura o linie de gardă continuă, în felul acesta părinții să aibă acces continuu la serviciile noastre și să asigurăm urgențe, și se pare că s-a văzut asta. Dar efortul, în general, este de echipă. Iar atunci când este o echipă, probabil că și părinții sunt mai implicați și sunt mult mai atenți la sugari, la copii în primul an de viață și asta se vede”, a declarat, pentru OPINIA, dr. Gina Anica, șeful Secției Pediatrie din cadrul Spitalului Județean Buzău.

 

Rate mici ale mortalității infantile se mai înregistrează în municipiul București, de 2,4 la mia de copii născuți vii, și în județul Vaslui, de 3,00.

„Disparitățile dintre județe arată că accesul la serviciile publice de sănă­tate este inegal, iar maternitățile sunt inegal dotate cu aparatură medicală performantă, care să-i ajute pe medici să trateze și salveze nou-născuții prematur sau cu patologii complexe. Salvați Copiii România a extins programul de combatere a mortalității infantile și a demarat lucrări de reabilitare a secțiilor de Terapie Intensivă și a sălilor de naștere, unde e nevoie de dotare corespunzătoare”, a declarat Gabriela Alexandrescu, președinte executiv al organizației Salvați Copiii România.

Organizația ,,Salvați Copiii” a accelerat anul trecut un program prin care a continuat dotarea unităților medicale, oferind servicii integrale în zone defavorizate la nivel național. În 2021, au fost dotate 24 de spitale cu aparatură și echipamente medicale în valoare de 1.254.000 euro. Au fost achiziționate 92 de echipamente performante, consumabile, mobilier medical, rampe de oxigen etc.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker