Actualitate

Cum a picat, din întâmplare, în mâinile polițiștilor râmniceni, unul dintre cei mai periculoși interlopi din sudul țării

Captură de palmares, zilele trecute, a polițiștilor din Rm. Sărat în timpul unei patrulări obișnuite.

Polițiștii râmniceni au confiscat peste 165 kg tutun mărunțit, 11.000 tuburi țigarete și două aparate pentru umplut tuburi în urma unei operațiuni în flagrant desfășurată în urmă cu aproape două săptămâni. Luni, polițiștii Biroului de Investigare a Criminalității Economice de la Poliția municipiului Râmnicu Sărat au identificat și principalii bănuiți de săvârșirea infracțiunii de deținere în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe te­ritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, fără a fi marcate sau marcate necores­punzător ori cu marcaje false. Polițiștii au stabilit că bănuiți de comiterea faptei sunt trei tineri cu vâste cuprinse între 19 și 28 de ani, din București, Ilfov, respectiv Călărași. Printre ei se află liderul unui clan interlop din Călărași, implicat în operațiuni ilegale cu tutun în ultimii ani, după ce oamenii legii au destructurat rețeaua de cămătari și prostituție pe care membrii familiei acestuia o coordona. Este vorba despre Rafael Chira, de 25 de ani, pe care, în martie anul trecut, oamenii legii l-au capturat în parcarea unui centru comercial din Capitală, după ce un ofițer aflat în timpul liber l-a cumpărături la observat în zona de restaurant. Pentru a nu crea panică printre clienții magazinului, polițiștii l-au așteptat pe Rafael Chira să iasă în parcarea centrului comercial pentru ca apoi să-l rețină. Acesta se sustrăgea urmăririi penale după ce cu o săptămână înainte  reușise să fugă în timp ce polițiștii de la Economic făceau percheziții în fieful clanului, la Fundeni, județul Călărași.

Rafael Chira era unul dintre cei mai importanți membri ai rețelei de contrabandă destructurată de polițiști. Aceasta vindea cantități importante de tutun pe piața neagră. Prelucrarea materiei prime era misiunea femeilor, după cum au constatat anchetatorii. Cinci astfel de instalații au fost găsite de polițiștii care au confiscat și aproape 6 tone de tutun foi și prelucrat.

Cu toate acestea, interlopul a continuat să deru­leze operațiuni ilegale cu tutun însă la un alt nivel.

Cum au făcut polițiștii râmniceni descoperirea anului

Fapta de la Rm. Sărat a fost constatată la data de 15 aprilie, când echipajul de poliție care acționa în serviciul de patrulare pe raza municipiului Râmnicu Sărat a observat două autotu­risme care, după ce au predat mai multe colete unui curier, au demarat în viteză la vederea polițiștilor.

Polițiștii au efectuat controlul autoutilitarei firmei de curierat, iar la verificarea interiorului coletelor preluate a fost găsit tutun mărunțit și tuburi de țigarete.

Din cercetări a reieșit că în ziua respectivă, angajatul firmei de curierat a primit o comanda telefonică de la o persoană necunoscută, prin care era solicitat să se deplaseze pe o stradă din municipiul Râmnicu Sărat, pentru a ridica o comandă plasată.

Curierul s-a deplasat în locația respectivă unde se aflau două autoturisme din care au coborat trei persoane. Bărbații au încărcat din cele două autoturisme mai multe colete ambalate în cutii de carton.

Din investigațiile polițiș­tilor a reieșit că cei trei bănuiți ar fi plasat oferte de vânzare pe o platformă online de anunțuri.  După ce ar fi fost contactați de cumpărători din mai multe județe ale țării, s-ar fi deplasat pe raza municipiului Râmnicu Sărat, loc ales pentru expedierea produselor către adresele cumpărătorilor, ulterior plasării coletelor către curier bănuiții revenind în localitățile de domiciliu.

Polițiștii au ridicat în vederea continuării cerce­tărilor 91 de colete ce conțin în total cantitatea de 165,7 kg tutun mărunțit, 11.000 tuburi țigarete și două aparate pentru umplut tuburi.

Față de cei trei tineri a fost pusă în mișcare acțiunea penală pentru săvârșirea infracțiunii de deținerea de către orice persoană în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false, faptă  prevăzută și pedepsită de art. 452 , alin. 1 lit. ,,h” din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, ceccetările fiind continuate cu bănuiții sub măsura preventivă a controlului judiciar. Cerce­tările continuă în vederea stabilirii întregii activități infracționale.

*

În 2015, Clanul Chira a făcut obiectul unor ample percheziții pentru acuzația de cămătarie. Cea făcută cu pumnul, amenințări sau bătăi cu parul atunci când ,,împrumutatul” nu mai reușea să facă față dobânzilor care creșteau de la o zi la alta. Cel puțin asta susțin anchetatorii.

Gruparea infracțională, cunoscută sub numele ,,CHIRA”, alcătuită din Aurel Chira, Cristian Rafael Chira, Robert Chira, Albert Chira, Laurențiu-Ionuț Chira, Jan Mihai, Florin Valentin Gheorghe, s-a creat de-a lungul timpului în jurul liderului acestui grup, Aurel Chira, o persoană cunoscută și respectată în lumea interlopă din București și județul Călărași. Un liant puternic, care a dat funcționalitate și a permis dezvoltarea grupului, l-a constituit relațiile de rudenie în condițiile în care majoritatea membrilor grupării sunt rude directe sau prin alianță.

Principala preocupare a acestei grupări era acordarea împrumuturilor bănești cu camătă, dar s-a constatat că o parte dintre membrii acestei grupări au obținut sume mari de bani și din desfășurarea unor activități economice care în prezent fac obiectul mai multor cercetări în dosare penale.

Datorită renumelui acestora și influenței asupra funcționarilor din mai multe primării ale localităților din județul Călărași, aceștia au dobândit de-a lungul timpului, mai multe terenuri, păduri și bălți, fapt ce le-a confe­rit o situație financiară foarte bună.

Majoritatea membrilor acestei grupări infracțio­­nale sunt persoane violente, de temut în București, Ilfov și Călărași, fiind cercetați în trecut pentru diferite conflicte violente cu alte grupări rivale.

Așa cum rezultă din documentarea acestei grupări infracționale, principala activitate desfășu­rată de aceștia este acordarea de împrumuturi bănești cu camătă persoanelor din anturajul acestora sau persoanelor recomandate de diverse persoane apropiate grupului.

În cazul în care datornicii nu mai aveau posibi­litatea să restituie sumele împrumutate, precum și dobânda aferentă, care în toate cazurile depășea ­va­loarea sumei împrumutate, membrii grupării exercitau presiuni și amenințări la adresa acestora și a familiilor lor, în cele din urmă ajungându-se ine­vitabil la acte de violență fizică (urmărire și blocare în trafic, pătrunderea în locuințele părților vătămate prin forțarea ușii de acces, agresiuni repetate prin lovire cu pumnii, picioarele și corpuri contondente).

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker