vineri, 14 august 2020

Cum a încercat liberalul Victor Paul Dobre să spele rușinea lui Rareș Bogdan din „scandalul Ștefu”

Fostul secretar de stat în Ministrul Afacerilor Interne Viorel Ștefu rămâne secretar general al organizației județene a Partidului Național Liberal, a confirmat vineri, pe parcursul unei conferințe de presă pe care a susținut-o la Buzău, vicepreședintele regional Victor Paul Dobre. Aflat între ciocan și nicovală – mai precis între declarațiile de tip fake-news aruncate în spațiul public de „marele jurnalist” Rareș Bogdan, europarlamentar și prim-vicepreședinte al Partidului Național Liberal, și adevărul cunoscut de toată lumea –, Dobre a dat o declarație despre acest subiect „Scandalul Ștefu” exact ca în povestea cu rabinul care dă dreptate tuturor: reclamantului, pârâtului și chibițului nepărtinitor. Mai precis, a spus Dobre,  „Rareș Bogdan a făcut un lucru absolut corect atenționând, și îl apreciez; am verificat, am văzut că (Ștefu, n.r.)  nu a fost membru PSD, nu a fost implicat în 10 august”, într-o declarație demnă de „Trofeul Gâgă”.

Reamintim că, în urmă cu zece zile, Rareș Bogdan a dat un recital în stilul propriu la Digi24, când a vorbit despre aducerea în PNL a lui Viorel Ștefu, fost secretar de stat în ministerul de Interne. Prim-vicepreședintele PNL a spus despre Ștefu că ar fi apropiat al lui Liviu Dragnea, și că acesta s-a „transferat” la liberali de la PRO România, anterior fiind membru PSD. Rareș Bogdan a mai spus că este revoltat și pentru că Ștefu, care „a fost implicat în evenimentele de la 10 august”, „nu va sta la aceeași masă” cu el. „Domnul Ștefu este o greșeală pentru PNL, filiala Buzău”, a mai spus Rareș Bogdan.

„O să enervez pe unii, dar sunt om direct. Cred că este o greșeală și îl rog pe colegul meu Romanescu, președintele Federației de Tenis de Masă și președintele de la Buzău, să-și revizuiască decizia și să renunțe la domnul Ștefu. Sunt convins că cei care au făcut greșeala să îl transfere la PNL de la PRO România, fost la PSD, să îl pună secretar ge­ne­ral… Dacă era un simplu membru puteam să înțeleg, să mă întorc cu spatele. Dar în momentul în care îl pui secretar general la o filială unde candidează președintele partidului de opoziție și secretarul general de la al doilea partid de opoziție, adică domnul Ciolacu și domnul Felix Rache, doi lideri importanți ai stângii, împotriva noastră, e undezastru (…) Cine este domnul Ștefu? Ca să înțelegeți de ce sunt eu revoltat. Domnul Ștefu este fost secretar de stat în Ministerul de Interne, omul care a primit informările de la serviciile de informații – DIPI și SRI pe subiectul 10 august și care nu le-a comunicat mai departe, care nu le-a dat mai departe, care a fost chemat în <Dosarul 10 august>, care a fost pus de Liviu Dragnea și a fost un apropiat a lui Liviu Dragnea și a lui Carmen Dan și eu, Rareș Bogdan, nu accept ca acest individ să stea cu mine la masă sau în aceeași sală! (…) Îl rog pe domnul Romanescu (…) să facă adunare și să-i spună domnului Ștefu că dacă vrea în PNL să treacă prin perioada de penitență de cinci ani, să vedem că e un membru activ, adică să lipească afișe, să meargă în campania electorală să împartă pliante și după asta să devină numărul doi într-o filială unde noi ne batem cu doi dintre cei mai importanți lideri ai stângii. Domnul Ștefu este o greșeală pentru PNL, filiala Buzău. Sunt convins că Ludovic Orban, Robert Sighiartău, Dan Motreanu, Alina Gorghiu și ceilalți lideri importanți ai PNL habar nu au de istoria acestui individ. Eu care vin din stradă, dintre oameni, din mulțimea de la 10 august, eu știu cine e domnul Ștefu. Și nu o să accept ca domnul Ștefu să stea la aceeași masă cu mine și nu o să stea”, a spus europarlamentarul Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL.

Ștefu: „O regretabilă confuzie, întrucât pe 10 august 2018 nu mai eram în activitate”

De partea cealaltă, noul secretar general al PNL Buzău, Viorel Ștefu, spunea că nu a fost un apropiat al lui Liviu Dragnea, nu a fost membru PSD, iar evenimentele din 10 august 2018 nu l-au prins în funcția de secretar de stat, întrucât s-a pensionat în aprilie 2017. „Țin să menționez că se face o regretabilă confuzie, întrucât la data protestelor din 10 august 2018 nu mai eram în activitate, eu părăsind sistemul prin pensionare în aprilie 2017. Ca atare, resping cu fermitate orice fel de asociere cu actele de represiune desfășurate de forțele de ordine în contextul acelor evenimente. Precizez că nu am fost niciodată membru PSD, cariera mea politică începând în decembrie 2018, când am activat pentru o scurtă perioadă în filiala locală a PRO România Buzău, partid din care am demisionat în februarie 2020. Nu am fost un apropiat al lui Liviu Dragnea și nici al doamnei Carmen Dan, și am cerut retragerea din funcția de secretar de stat după numai trei luni, tocmai din cauza neînțelegerilor profesionale. În toată activitatea mea de 27 de ani în slujba cetățenilor am pus întotdeauna pe primul plan respectarea legii și nu am tolerat niciodată abuzuri ale autorităților”, a spus Ștefu.

„Deci sunt niște lucruri care nu s-au confirmat”

Vicepreședintele regio­nal PNL Victor Paul Dobre a susținut, vineri, la Buzău că, deși corectă ca principiu, reacția lui Rareș Bogdan s-a bazat „pe niște lucruri care nu s-au confirmat”: „În 2017, atunci când Ludovic Orban câștiga Congresul partidului și pre­ședinția lui, a impus o linie politică clară: noi și ei, stânga și dreapta, liberali și socialiști. În 2019, în preajma alegerilor europarlamentare, a fost o decizie a Biroului Executiv conform căreia primul loc pe listă a fost rezervat președintelui partidului. Și Ludovic Orban a făcut o propunere de excepție: Rareș Bogdan, actualul prim-vicepreședinte și europarlamentar, un om politic care este pe aceeași linie politică: noi și ei, nu există compromis. Și cred că acest lucru este și sănătos, pentru că vin din filozofii politice diferite, din abordări economico-sociale diferite. Și, sub conducerea lui Ludovic Orban, cu echipa de conducere, cu Rareș Bogdan și, bineînțeles, cu președintele Klaus Iohannis am reușit anul trecut să batem PSD peste tot pe unde i-am găsit. Legat de acest lucru, există și o exigență privind atitudinea față de PSD, de oameni din PSD, de oameni apropiați de PSD. Și reacția prim-vicepreședintelui Rareș Bogdan a fost corectă. |nsă, țin să vă precizez câteva lucruri: în primul rând, domnul Ștefu nu a fost membru PSD. În al doilea rând, a avut o carieră în Poliție, începută puțin înainte de ’89 și a ajuns șeful Inspectoratului de Poliție al Județului Buzău în primăvara lui 2005, în timpul guvernării PNL-PD, numit în funcție de domnul Vasile Blaga. În continuare a avut o carieră în Poliție, până la începutul lui 2017, când a fost numit secretar de stat în Ministerul de Interne – era guvernul Grin­deanu, nu era Carmen Dan ministru – unde a fost o perioadă de două luni și jumătate. Nu a fost implicat în evenimentele din 10 august. Ba, din contră, a fost cel care a răspuns de ordinea publică, împreună cu actualul secretar de stat Bogdan Despescu, care conducea Inspectoratul

General al Poliției Române, în timpul celei mai impresionante și frumoase demonstrații din februarie 2017, atunci când întreaga țară s-a ridicat contra Ordonanței 13 (…)  Deci sunt niște lucruri care nu s-au confirmat și, din câte am înțeles, a avut o scurtă perioadă în PRO România. Este o decizie a colegilor din cadrul Biroului Permanent Județean, conform statutului, și a președintelui filialei, și eu sper ca lucrurile să fie clare (…) Nimeni nu vine să-l schimbe așa. Rareș Bogdan a făcut un lucru absolut corect atenționând, și îl apreciez; am verificat, am văzut că nu a fost membru PSD, nu a fost implicat în 10 august”, a spus, vineri, la Buzău, vicepreședintele regional Victor Paul Dobre.

loading...
error: Content is protected !!