Sănătate

Adriana Crăciun: Apel către pacienții vindecați de COVID-19, să doneze plasmă pentru a-i salva și pe alții

Directorul Centrului de Transfuzii Buzău, biologul Adriana Crăciun, face un apel către pacienții vindecați de COVID-19, care sunt potențiali donatori de plasmă hiperimună, să doneze și să contribuie la lupta împotriva noului coronavirus. Apelul  este lansat, pe de o parte, pentru că cei mai mulți dintre pacienții vindecați de Covid-19 nici nu vor să audă de alte teste, mai ales asimptomaticii care au fost internați, fiind deja traumatizați de experiența pe care au avut-o după săptămâni de spitalizare în care au trebuit să accepte medicamentație cu toate că aveau o stare generală bună. Pe de altă parte, pentru că Buzăul se numără printre puținele centre în care se poate recolta plasmă hiperimună.

Plasma sanguină a persoanelor asimptomatice, care au dezvoltat anticorpi pentru Covid 19 ar putea fi tratamentul miraculos pentru cei infectați cu noul coronavirus și ajunși în stare gravă.

„Este un tratament expe­rimental și nu a spus nimeni până acum care sunt beneficiile; nu s-a făcut un studiu în România, dar cred că suntem datori, pentru pacienții de la ATI, care se află pe aparate, ventilați, să le oferim toate posibilitățile de tratament care se practică oriunde în lume”, spune Adriana Crăciun, care subliniază că donarea de plasmă hiperimună este un gest de umanitate și solidaritate în această confruntare cu COVID -19.

O singură persoană vindecată de Covid 19 s-a oferit voluntar pentru donarea de plasmă

„În lege scrie că putem să-i contactăm noi pe pacienții vindecați de Covid sau ne pot contacta ei. Am avut surpriza ca,  o domnișoară pe care am contactat-o la început, și care mi-a spus că este plecată, și că îmi va telefona la întoarcere, să mă sune miercuri și să îmi spună că s-a întors în Buzău și  că s-a hotărât să vină la testare. Este singurul caz.

Pe tabelele mele, în dreptul fiecăruia dacă sun, scriu data, ca să am dovada și ce mi-au răspuns. Am fost multe răspunsuri că <nu vrea>,  foarte multe, că <se mai gândește>, ceea ce înseamnă un refuz politicos; sunt foarte mulți care au avut și boli asociate și nu sunt eligibili”, a declarat directorul Centrului de Transfuzii Buzău.

Studiile de imunologie post-Covid arată că perioada de 14 zile de la dispariția completă a simptomelor pare să fie perioada cea mai propice pentru donarea de plasmă, pentru că atunci titlul anticorpilor are cele mai mari șanse să fie la un nivel ridicat. Așa se face că au fost și cazuri în care nu s-a putut recolta, întrucât pacienții respectivi nu dezvoltaseră anticorpi, în timp ce alți pacienți au o curbă descendentă a anticorpilor imediat după vindecare, de aceea este important testul privind titlul de anticorpi. „Sunt foarte puțini doritori să vină și pentru testare. Au fost vreo trei medici care au venit și s-au testat, dar nu au suficienți anticorpi, deocamdată, pentru că mai putem verifica și peste câteva luni”, a mai declarant Adriana Crăciun.

Probele nu au titrul prevăzut de metodologie

În acest moment la Centrul de Transfuzii se află colectate trei  plasme hiperimune care se află depozitate în congelator. Problema cu aceste plasme este că nu au titrul (concentrație) prevăzut în metodologie. „Probabil că se va schimba metodologia și se va putea folosi și un titru mai mic. Până atunci, nu este validată. Este în congelator cu  valabilitate un an. Vedem ce se întâmplă cu ele. Au un titru de anticorpi, dar mai mic decât cel care este prevăzut acum în metodologie. Acesta este și motivul pentru care la nivelul Centrului de Transfuzii s-a decis mai întâi verificarea titrului de anticorpi și abia apoi donarea pentru cei care se încadrează în prevederile metodologiei”, a declarat directorul Centrului de Transfuzii Buzău.

Cele trei probe rămân, așa cum spune Ordinul de ministru, deocamdată în congelatoare.

Metodologia de donare limitează numărul donatorilor

Este greu și cu asimptomaticii. Cei care sunt externați fără ca testul PCR să fie negativ nu pot dona plasma.

„Metodologia din OG 654 spune că pacienții trebuie să aibă la externare cel puțin un test PCR negativ; în condițiile în care se externează în ziua a 10-a cu test PCR pozitiv în ziua a 8-a, noi nu mai putem respecta metodologia. Pentru noi, ca să aibă titrul de anticorpi, conform metodologiei, încercăm ca donarea să se facă la cel puțin 14 zile. Am observat noi că totuși trebuie depășite cele 14 zile ca să aibă anticorpi. Am avut persoane care au venit să se testeze de anticorpi și nu au titrul din legislație. Mai așteptăm. Voi testa înainte pentru titru, pentru că altfel obțin o plasmă care nu are titru și până la schimbarea metodologiei nu se poate utiliza. Drept urmare, am început să chem oameni pe care mai întâi îi testez la București și după aceea, dacă au tritru, facem plasmă. Deocamdată nu am găsit pe niciunul”, a explicat modalitatea de lucru directorul Centrului de Transfuzii Buzău.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker