marți, 13 aprilie 2021

Cum a fost „înfiată” Cornelia Catanga de celebrul actor Ștefan Mihăilescu-Brăila

Dispariția fulgerătoare a buzoiencei Corneliei Catanga scoate la suprafață un secret rămas îngropat încă de acum aproximativ 50 de ani, când celebra interpretă de muzică lăutărească era doar un copil. Un actor celebru, care își făcea veacul în cârciumile afumate ale Bucureștiului anilor ’70, avea să devină, pentru ea, un fel de părinte adoptiv.

Cornelia era adusă de mama ei în Capitală și cânta la un acordeon alb. Cei care își mai aduc aminte de micuța buzoiancă spun că era de un talent ieșit din comun, iar clienții obișnuiți ai localurilor o cunoșteau deja și o chemau la masă, să le cânte. Și atunci se dădeau bani la lăutari, dar nu „fără număr”.

În aceste împrejurări, puștoaica buzoiană a fost remarcată de unul din marii actori ai acelor vremuri. Este vorba despre Ștefan Mihăilescu-Brăila, cunoscut publicului din filme celebre, cum au fost „Nea Mărin miliardar” sau „Secretul lui Bachus”. Îndrăgitul actor petrecea mult timp în baruri, unde clienților se făcea plăcere să-l invite la un pahar cu vin. Spunea bancuri și depăna povești de viață, pe care le relata cu un umor inegalabil. Potrivit unor martori oculari citați de cancan.ro, Mihăilescu-Brăila începuse s-o ocrotească pe mica interpretă și s-o ajute să câștige mai bine. O chema mereu la masă la care stătea el și zicea „Hai, Cornelia, cântă-ne și nouă ceva!”, iar fetița începea să cânte, iar tovarășii de pahar ai actorului îi dădeau bani.

Tot Mihăilescu-Brăila o proteja pe copilă de Miliție. Pe atunci, milițienii intrau în localuri că să-i amendeze și să-i gonească pe eventualii lăutari. „Tovarăși, ce faceți? Un pic de respect, vă rog. Aici are loc un act de cultură!”, le spunea acesta milițienilor. Exact în acea perioadă Cornelia ar fi primit și numele de Catanga, inspirat de la regiunea africană Katanga, care, în 1960, s-a rupt de Republica Democrată Congo, în urma unui conflict armat, care fusese mediatizat și în presă din România, mai scriu jurnaliștii de la cancan.ro.

loading...