duminică, 28 februarie 2021

Cum a fost închis dosarul atacului în stil mafiot de la pizzeria din cartierul Dorobanți

Judecătorii au închis definitiv dosarul atacului în stil mafiot de la pizzeria din cartierul Dorobanți. Niciunul dintre atacatori nu a primit o condamnare cu executare în primă instanță, iar decizia judecătorilor de la Buzău a rămas neschimbată la Curtea de Apel Ploiești. În primă instanță, cinci membri ai clanului ,,Nixon” care, în septembrie 2018, au năvălit în pizzerie, l-au rănit pe patron și au vandalizat localul au primit condamnări cu suspendare, cea mai mare fiind de un an și 11 luni.

Inculpații – Edison Marinescu, condamnat la 1 an și 11 luni sub supreveghere pe o perioadă de 3 ani, Marian Măcelaru (n.r., Mihăescu după căsătorie), condamnat la 1 an și 4 luni sub supraveghere, pe o perioadă de 3 ani, Mihai Alexandru Posmagiu, Ionuț Stan și Ștefan Ionuț Tudor – își vor executa pedeapsa prin muncă în folosul comunității la SC Urbis Serv SRL Buzău sau SC RER Ecologic Service SA Buzău pe o perioadă între 60 și 80 de zile lucrătoare. Sentința pe fond a fost apelată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Buzău, dar și de trei dintre inculpați, dar apelurile au fost respinse.

Amintim că pe 17 septembrie 2018, cinci persoane au năvălit cu macete, bastoane telescopice și sprayuri para­lizante într-o pizzerie din cartierul buzoian Dorobanți. L-au rănit pe patron și au vandalizat localul. Atacatorii i-ar fi cerut proprietarului o taxă de protecție de o mie de euro pe lună, iar acesta a refuzat s-o plătească.  Patronul localului și angajații lui au declarat la acel moment că gruparea nu este la prima încercare de a-i cere taxă de protecție. Ora la care s-a produs atacul în stil mafiot a fost una de vârf, la care pizzeria din cartierul Dorobanți își desfășura în mod normal activitatea. Potrivit Poliției, la data de 17 septembrie 2018, în jurul orei 12.40, prin S.N.U.A.U. „112” s-a sesizat că la o unitate comercială situată pe raza municipiului Buzău, strada Dorobanți, mai multe persoane au coborât din două autovehicule și, în încercarea de a prinde un bărbat, au spart mai multe geamuri ale locației. Imediat după primirea sesizării, la fața locului s-a deplasat o echipă operativă formată din polițiști de investigații criminale, ordine pu­blică, criminaliști, luptători din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Buzău, precum și jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Buzău.

Din cercetările efectuate, s-a stabilit că un tânăr de 24 de ani, însoțit de alți patru buzoieni, cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, au coborât din două autovehicule înmatriculate în Buzău și, având asupra lor obiecte contondente (baston telescopic, macetă, crosă), ar fi încercat să intre în incinta unității comerciale, admi­nistrată de un bărbat în vârstă de 42 de ani. În momentul în care partea vătămată a reușit să închidă ușa localului pentru a-i lăsa pe agresori afară, aceștia ar fi spart geamurile și ar fi distrus o vitrină, după care au pulverizat în interior spray iritant-lacrimogen.

Atacatorii au fugit de la locul incidentului cu două autovehicule. Pentru identificarea și prinderea persoanelor implicate, polițiștii au efectuat mai multe activități specifice; la scurt timp de la sesizare, pe raza municipiului, și au fost identificate cele două autovehicule folosite de agresori, acestea fiind abandonate.  În aproximativ două ore de la sesizarea faptei, în contextul activităților desfășurate, polițiștii au depistat și condus la sediul Poliției municipiului Buzău trei dintre persoanele implicate, în vederea audierii. Ulterior, în baza mandatelor emise de Judecătoria Buzău, polițiștii au efectuat șase percheziții domiciliare pe raza municipiului Buzău, context în care au fost ridicate, în ­ve­derea continuării cercetărilor, obiecte contondente (baston telescopic, macetă, crosă, aparat cu electroșocuri, cuțite, bricege și săbii), spray iritant-lacrimogen, precum și un pistol tip airsoft, care nu este supus autorizării. Totodată, alte două persoane implicate în altercație au fost depistate și conduse la sediul Poliției, pentru audieri. În urma audierilor, s-a dispus măsura reținerii față de patru tineri, doi, în vârstă de 20 de ani, unul de 24 și unul de 25 de ani pentru „tulburarea ordinii și liniștii publice”, „lovire sau alte violențe”, „amenințare” și „distrugere”.

De notat că unul dintre ­ata­catori, Edison Marinescu, a primit o condamnare cu suspendare, de 2 ani și 11 luni, și într-un dosar de proxenetism, dar judecătorul a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe un termen de 4 ani, care se va calcula de la data de 10 decembrie 2019, dată la care a rămas definitivă prima sentință. În schimb, pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunității în cadrul SC Urbis Serv SRL Buzău sau SC RER Ecologic Service SA Buzău, pe o perioadă de 100 de zile lucrătoare.

În schimb, un alt atacator, Marian Mihăescu (fost Măcelaru), a primit, în același dosar, o pedeapsă de 1 an și 4 luni închisoare pentru infracțiunea de proxenetism în formă continuată, săvârșită în perioada 22 aprilie – 23 mai 2020, cu suspendare sub supraveghere pe o perioadă de 2 ani. Și acesta va presta o muncă neremunerată în folosul comunității în cadrul SC Urbis Serv SRL Buzău sau SC RER Ecologic Service SA Buzău, dar pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare.

Deciziile sunt definitive.

loading...
error: Content is protected !!