Politic

CSM dă aviz favorabil proiectului lui Predoiu de desființare a Secției Speciale

Plenul Consiliului Superior al Maistraturii (CSM) a avizat pozitiv, vineri, proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) cu 11 voturi pentru și 8 împotrivă, au declarat pentru Hotnews.ro surse judiciare. Avizul dat de CSM este unul consultativ. Proiectul de desființare a Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) a fost pus pe 21 ianuarie în dezbatere publică.

Dosarele privind presupuse fapte de corupție săvârșite de magistrați, care erau anchetate de SIIJ, ar urma să fie instrumentate de către 42 de procurori, 12 de la Secția de urmărire penală a Parchetului General și 30 de la parchetele curților de apel.

Întrebat despre excluderea Direcției Naționale Anticorupție (DNA) din acestă schemă, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu a spus că „o altă soluție tehnică pentru desființarea SIIJ nu e posibilă politic în acest moment”, și a precizat că noul proiect a fost agreat de toate partidele din coaliție. El a susținut că nu va fi vorba, de fapt, despre o altă structură care să înlocuiască SIIJ, ci despre un nou sistem, invocând modelul Parchetului European.

Conform noului proiect de lege, competențele Secției speciale vor fi transferate de fapt către o nouă structură, denumită de Predoiu „sistem inspirat de modelul Parchetului European”. Nucleul central va fi la Secția de Urmărire penală și criminalistică a Parchetului General, unde 12 procurori vor avea competențe pe dosarele vizând presupuse fapte de corupție ale magistraților. DNA – singura unitate de parchet specializată în fapte de corupție – este exclusă astfel din schemă, cerință exprimată cu insistență atât de Partidul Social Democrat, cât și de Uniunea Democrată a Maiarilor din România. Pe lângă cei 12 procurori, vor avea competențe pe astfel de fapte 30 de procurori (câte doi) de la fiecare parchet de curte de apel din țară.

Cei 42 de procurori vor fi propuși de către procurorul general, în cazul celor de la Parchetul general, respectiv de către șefii parchetelor curților de apel și vor fi desemnați de către plenul Consiliului Superior al Magistraturii. „Vom avea garanţia unor anchete obiective, imparţiale, garanţia independenţei judecătorilor şi procurorilor, dar şi eficienţa eforturilor de combatere a infracţionalităţii, atât cât e, în sistemul judiciar”, a susținut Predoiu, care a spus și că acest proiect a fost agreat în coaliție și că nu va fi vorba despre „o altă structură care să înlocuiască SIIJ, ci despre un nou sistem”.

 

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker