vineri, 16 aprilie 2021

Crizantema – o floare potrivită pentru a fi dăruită de ziua de naștere a cuiva drag

Crizantema este una dintre cele mai răspândite flori de pe întreg pământul și are simboluri diferite stabilite în funcție de zona din care provine. Atunci când căutam flori pentru ziua de naștere a cuiva drag, vrem ca acestea să aibă și o serie de specificații în ceea ce privește rezistența și semnificațiile. Crizantema are o mulțime de calități, printre care durabilitatea, parfumul plăcut, ușor dulce, o mulțime de culori din care putem alege și semnificații cât mai diverse. Astăzi stăm la povești despre crizanteme.

Crizantema – aspecte generale

Crizantema, denumită științific Dendranthema, este originară în negura vremii, mai exact în China și Japonia. Crizantemele înfloreau în grădinile caselor odată cu venirea anotimpului ploios, toamna, și erau considerate petele de culoare care înveseleau atmosfera înainte de a deveni înghețată. Astăzi, crizantemele sunt disponibile tot timpul anului în culori cât mai vesele, precum albul, roșu, galben, roz, verde, mov sau în combinații de două culori.

Originea crizantemei este disputată între China și Japonia. Se pare că cel de-al 82-lea împărat al Japoniei, Gotoba Tenno ( 1183-1198), iubea nespus de mult crizantemele și se folosea ca și emblemă pentru toate bunurile sale. În China, crizantema a fost cultivată din timpuri străvechi, deși sunt mai prejos decât bujorii. Cu toate astea, crizantemele au devenit populare în timpul dinastiei Sung între anii 1127- 1279.

În Europa, crizantema a ajuns mult mai târziu și asta s-a întâmplat datorită lui Jacob Breynius, în anul 1689. Aceasta a descris în limba latină crizantema, exact așa cum este cunoscută astăzi. Însă, în anul 1789 a fost adusă prima crizantemă în Marsilia. De aici s-a extins, iar datorită căpitanilor englezi, crizantemele a ajuns într-un număr cât mai mare pe continentul european.

Semnificațiile crizantemei

Numele de crizantema deriva din limba greaca, iar literal înseamnă floare de aur, de aici valențele pozitive pe care le are. Fiind atât de răspândită pe glob, semnificațiile ei se schimbă de la o regiune la alta:

  • În China și Coreea, crizantema este floarea sărbătorilor, fiind întâlnită la căsătorii, aniversări sau sărbători.
  • Crizantema este floarea națională a Japoniei, iar frumusețea ei este sărbătorită an de an. Odată cu înflorirea ei, există o sărbătoare specială care se organizează la palat, iar porțile grădinilor împărătești sunt deschise vizitatorilor.
  • Orientul acordă semnificații legate de fericire și viață lungă crizantemelor.
  • Rămânem în Orient și îți spunem că această floare este extrem de apreciată de oamenii de rang înalt, care consideră că floarea de crizantemă poate prelungi viața, având proprietăți curative. De aici a luat naștere și obiceiul de a dărui crizanteme la zilele de naștere.

Istoria crizantemelor este cea care te îndrumă spre alegerea acestui cadou. Datorită semnificațiilor pozitive și aspectului pe care le are, crizantema este considerată a fi o operă de artă în miniatură. Alege cele mai frumoase combinatii pentru a îi ura cuiva ”La mulți ani”

(Sursa foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/petale-culori-nuan-e-flori-frumoase-1158783/)

loading...