Actualitate

Criză fără precedent la Spitalul Județean

Secția de Cardiologie, în curs de desființare?

Spitalul Județean de Urgență Buzău pare a fi intrat într-o situație fără ieșire, generată de criza acută de medici cu care se confruntă de mulți ani, criză care pare a fi ajuns la apogeu. Una dintre cele mai importante secții ale spitalului este în prag de colaps după ce ambii medici specialiști care profesează aici au anunțat conducerea unității că urmează să plece din Buzău.

Cei doi medici cardiologi vorbesc depre volumul foarte mare de muncă și despre responsabilitate imensă generată de această situație. În urma unei întâlniri cu administrația unității medicale – care se află în subordinea Consiliului Județean – cei doi medici au fost convinși să mai rămână în instituție până la data de 1 octombrie. Până atunci, conducerea spitalului trebuie să găsească însă înlocuitori, pentru a nu permite intrarea secției în colaps. În caz contrar, o soluție ar fi internarea bolnavilor cu forme grave la Secția de Anestezie și Terapie Intensivă și chiar transferul acestora la alte spitale din regiune, precum cele din Ploiești, Focșani sau București.

Secția de Cardiologie se află în suferintă imediat după pandemie, care a agravat bolile pacienților care nu au avut posibilitatea să se interneze, iar numărul medicilor a scăzut. Încă de atunci, directorul medical al spitalului, dr. Ștefania Manolescu, atrăgea atenția, la o emisiune difuzată de Focus TV, că la secția Cardiologie situația este critică. „De oameni avem nevoie cam pe toate specializările, să spunem că schemele complete ar fi pe Ortopedie, Chirurgie, Ginecologie. Deficitul major este pe Cardiologie. Și, deși Spitalul Județean are în dotare un echipament, un angiograf care este utilizat pentru patologia coronariană, cerebrovasculară și alte afecțiuni arteriale, acesta este folosit, în momentul de față, de un singur medic, noi având doar doi medici care lucrează pe secția de Cardiologie. Probabil că, nu știu, cei din afara județului nu cunosc aceste aspecte și se sperie, oarecum, de o venire la Buzău. Am avea nevoie undeva la cinci-șase medici ca să putem și noi funcționa normal”, declara în aprilie 2022 dr. Ștefania Manolescu, directorul medical al Spitalului Județean Buzău.

Nici măcar investițiile în aparatură nu atrag medicii

Nici ultima investiție din ambulatoriul de specialitate nu i-a determinat pe cei doi medici să mai rămână în unitatea medicală. Ambulatoriul de specialitate din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău are o suprafaţă construită de 1.931 mp şi cuprinde 19 cabinete medicale, situate la parter şi la etajul I al spitalului, cabinete pentru consultaţii medicale din sfera Alergologie, Cardiologie, Chirurgie Generală, Chirurgie Oromaxilofacială, Ortopedie Infantilă, Chirurgie Plastică, Diabet Zaharat, Nutriţie şi Boli Metabolice, Oftalmologie, Endocrinologie, Explorări Funcţionale, Fizioterapie, Medicină Internă, Nefrologie, Neurologie, O.R.L, Oftalmologie, Ortopedie şi Traumatologie, Pediatrie, Reumatologie şi Urologie.

Ultima modernizare realizată în acest ambulatoriu a avut loc recent, în urma unei investiții de 2.400.000 euro, realizată prin sprijinul Consiliului Județean Buzău, printr-un proiect cu fonduri europene. Cea mai importantă achiziție este un computer tomograf de ultimă generaţie, cu 128 de slide-uri, pentru secţia Radiologie.

De asemenea, s-au achiziţionat aparate şi instrumente pentru Otorinolaringologie – ORL (lampă frontală cu led portabilă şi acumulator, oglindă frontală, otoscop cu acumulator, nasofaringolaringoscop, fibroscop O.R.L. rigid, videootoscop, audimetru digital, microscop O.R.L., unit O.R.L.), Alergologie (Aparat pentru măsurarea oxidului nitric, aparat aerosoli) și Urologie (Ecograf doppler color staționar cu sonde specifice, Litotritor ESWL). De asemenea, s-au achiziţionat şi obiecte de mobilier (scaune, birouri, dulapuri) pentru cabinetele  medicale.

Concursuri organizate degeaba

Spitalul Județean se confruntă cu lipsa medicilor de o perioadă bună de timp. Unitatea medicală are nevoie atât de medici cardiologi cât și de medici pentru alte specialități, iar concursurile organizate la o perioadă scurtă de timp par să nu aibă niciun rezultat; foarte puțini medici
s-au arătat interesați să vină la Buzău în această perioadă.

Este nevoie de specialişti cardiologi, de medicină internă, gastroenterologie, ATI, medicină de urgentă, neurologie, dar şi pe alte specializări. În ciuda eforturilor conducerii spitalului şi Consiliului Judeţean, prea puţini medici au ales să vină să profeseze la Buzău.

În acest an, deşi au fost vacantate lunar foarte multe posturi, doar trei medici au optat pentru un job la cel mai mare spital din judeţul Buzău. Un medic nou angajat la Spitalul Judeţean Buzău va beneficia, timp de șase luni de la data angajării, de stimulentele financiare a căror valoare este echivalentă cu două salarii minime brute cumulate. Există şi o condiţie: el trebuie să lucreze în cadrul spitalului cel puţin doi ani. Totodată, pentru tinerii specialişti, unitatea susţine costurile aferente contractelor de chirie şi utilităţi în limita unui plafon lunar de 1.000 de lei.

Acreditat pentru formarea rezidenților

O altă modalitate prin care unitatea medicală încearcă să atragă forțe proaspete este pregătirea medicilor rezidenți. De curând, Spitalul Județean de Urgență Buzău a devenit centru de pregătire pentru medicii rezidenți, ceea ce înseamnă că studenții de la medicină pot alege cea mai mare unitate medicală din Buzău pentru formarea profesională, iar la finalul acestei perioade, dacă vor dori vor putea rămâne să profeseze aici. Aceasta ar putea fi una dintre modalitățile prin care s-ar reduce deficitul de personal al spitalului.

La începutul lunii iulie erau 20 de medici rezidenți pe secțiile Chirurgie, Ginecologie și Anatomie Patologică, cărora li s-au adăugat cei care au lucrat pe secția ATI. În schimb, niciun medic rezident nu era pe secția Cardiologie, lovită puternic de lipsa cadrelor medicale.

„Toți cunoaștem faptul că spitalele județene se confruntă cu lipsa de medici pe anumite specialități, însă vreau să vă aduc la  cunoștință  faptul că Spitalul Județean de Urgență Buzău este acreditat pentru formare rezidenți și aparține de Centrul Universitar București. Avem deja rezidenți în program de pregătire pe Chirurgie, Ginecologie, Anatomie Patologică și am avut și pe ATI. Vă așteptăm la noi cu mare drag”,   scria atunci pe pagina de Facebook directorul medical al spitalului, medicul Ștefania Manolescu.

Articole similare