AdministrațieSănătate

Criza de cadre de la Spitalul Judeţean s-ar putea relaxa la finele lui februarie

Instituţia Consiliului Judeţean rămâne conectată la derularea procedurilor pentru organizarea concursurilor, pentru ocuparea celor 78 de posturi – medici, asistenţi medicali, infirmiere, îngrijitoare, brancardieri – care au fost aprobate de Ministerul Sănătăţii, urmare a memorandumului înaintat în luna decembrie a anului trecut, în care era descrisă criza de personal şi necesitatea completării organigramei Spitalului Judeţean. Lista secţiilor în care era nevoie urgentă de personal de specialitate era deschisă de Cardiologie, Diabet, Oncologie şi UPU-SMURD.

Din fericire, reacţia Ministerului Sănătăţii a fost favorabilă cererilor transmise din teritoriu, în primul rând prin reorganizarea procedurilor privind susţinerea concursurilor pentru ocuparea posturilor, precum şi adoptarea unor măsuri pentru eliminarea birocraţiei. Conform vechilor proceduri, angajarea efectivă a medicilor şi a personalului de specialitate ar fi fost posibilă doar într-un interval de două-trei luni! Ministerul Sănătății a modificat metodologia, iar printr-un Ordin de ministru s-au scurtat termenele legale de parcurgere a etapelor de organizare a concursurilor. „Am semnat un ordin de ministru care modifică substanţial modul de ocupare a posturilor în sistemul de sănătate, scurtează extrem de mult termenele. Numărul de zile necesare din momentul în care spitalul vrea să scoată posturile la concurs până în momentul organizării concursului scade de la 90 la 30 de zile lucrătoare pentru posturile vacante, iar pentru posturile vacante temporar termenele au scăzut de la 40 la doar 20 de zile”, se arăta într-un comunicat transmis de ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

În teritoriu, măsura transmisă de Ministerul Sănătăţii este apreciată, cu atât mai mult în contextul în care aceasta vine în completarea unei alte solicitări rezolvate favorabil, aceea prin care se dorea simplificarea concursurilor. „Este bine că s-au redus termenele legale de parcurgere a etapelor premergătoare angajării, dar cea mai utilă ne este o decizie a Ministerului Sănătății din septembrie 2023 când, pe baza referatelor Comisiilor de specialitate, s-a stabilit că nu mai este obligatoriu ca în Comisia de examen să fie profesori universitari”, a afirmat managerul Spitalului Judeţean Buzău, Claudiu Damian.

Lucrurile s-au simplificat prin modificarea Ordinului 166/2023, așa că doar în spitalele și secțiile clinice rămâne obligatoriu ca președintele și un membru al Comisiei de concurs să fie cadre universitare, în timp ce pentru celelate spitale, atât președintele, cât și ceilalți membri ai Comisiei pot fi medici primari în specialitatea postului, ceea ce ne scutește de perioadele lungi în care așteptam ca profesorii să fie disponibili. Acum se poate organiza concursul imediat după parcurgerea etapelor premergătoare.˝

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker