Actualitate

Cristina Partal: „Mama mea, Poliana Partal, a fost cea care mi-a transmis pasiunea pentru turism”

Cristina Partal, membru în Rețeaua europeană a Geoparcurilor, președinte ANTREC Buzău, cunoscută buzoienilor și de la pensiunea „Casa cu Tei”, a relatat pentru Fundația Comunitară, într-un proiect dedicat femeilor care se implică în dezvoltarea comunității,  cum  a ajuns să-și dedice toată energia, toată minunea descoperirii și a întâlnirii cu oameni extraordinari, astfel încât astăzi să fie o voce importantă care promovează Buzăul cu valorile lui în turism, un domeniu care ne așează pe harta lumii.

Acțiunile sale pentru promovarea Buzăului la un nivel mai mare au început în primăvara anului 2008, când, povestește aceasta, a stabilit împreună cu proprietarii de pensiuni din ANTREC Buzău să organizeze evenimente. „Așa am ajuns să creăm <Festivalul Cârnaților de Pleșcoi> la Berca. Pentru prima ediție, am reușit să convingem singurii producători de cârnați de Pleșcoi care aveau atunci un business fiscalizat în acest domeniu, familia Niță cu firma <Comsoradi> și domnul Papuc cu <Tri-Prod ’94>. La a doua ediție, în 2009, am reușit să determinăm și un al treilea producător să sprijine acțiunea noastră. Erau mai mulți producători în zonă, dar preferau să rămână în anonimat și să vândă așa cum puteau. Tot în acei ani, turiștii ajunși la Buzău nu prea aveau de unde să cumpere cârnați pentru a lua și acasă. A fost nevoie de multă muncă de promovare. Au urmat mai multe ediții ale festivalului, reportaje, interviuri, participări la târguri naționale de turism, întâlniri cu autoritățile… Și iată că, de la an la an, adevărații cârnați de Pleșcoi sunt prezenți în și mai multe magazine pe tot cuprinsul județului. Restaurante din România au inclus acest produs în meniul lor, iar producătorii de cârnați fac livrare prin magazinele online către toți pofticioșii. Totul a pornit de la o idee, susținută de o echipă de oameni pasionați de Buzău”, a povestit Cristina Partal.

Povestea turismului la nivelul județului Buzău și la nivel național prin implicarea sa în acest domeniu a căpătat și mai multă consistență odată cu demersurile Consiliului Județean pentru dezvoltarea unui GEOPARC. „Era primăvara lui 2008 și am citit într-un articol din ziarul OPINIA că, la Buzău, Consiliul Județean inițiase un proiect de dezvoltare a unui geoparc UNESCO. Din primul moment am înțeles că aceasta este șansa Buzăului de a sta la aceeași masă cu elita destinațiilor internaționale. Au urmat acțiunile noastre de dezvoltare a unui cadru general de lucru, precum și acțiuni de promovare a teritoriului de către ANTREC Buzău, cu sprijinul Consiliului Județean Buzău și a echipei profesorului Alexandru Andrășanu de la Universitatea din București. În urma unor astfel de acțiuni, acest proiect de dezvoltare a atras și mai mulți susținători, oameni pasionați de Buzău, de patrimoniul local, de conceptul de <geoparc>. Actuala echipă a Consiliului Județean Buzău a avut însă un rol decisiv pentru ca acest vis al buzoienilor să devină realitate. Împreună cu specialiștii în geoconservare, geoștiințe, patrimoniu, biodiversitate, turism, s-a reușit obținerea acreditării UNESCO pentru Ținutul Buzăului. Astăzi, acest teritoriu atât de valoros pentru întreaga umanitate are șansa de a fi gestionat într-o manieră holistică, îmbinând acțiuni de protecție și conservare, educație și dezvoltare durabilă. Cu o abordare <bottom–up> (de jos în sus, n.r.), actuala echipă de management a Geoparcului Internațional UNESCO <Ținutul Buzăului>, condusă de dr. Răzvan–Gabriel Popa, realizează activități de dezvoltare și conservare a teritoriului, implicând în primul rând comunitățile locale în acest proces”, își amintește Cristina Partal.

Toate aceste povești prezente s-au suprapus peste una de suflet de la care și-a tras seva acest om minunat, Cristina Partal, care  pune mult suflet în ceea ce face și investește multă iubire în comunitățile buzoiene, despre care spune că „sunt organisme vii, care reacționează foarte bine la iubire”. Este vorba despre cunoștințele pe care i le-a transmis chiar mama sa în acest domeniu. „Mama mea, Poliana Partal, a fost cea care mi-a transmis pasiunea pentru turism. Lucrând aproape de o viață în acest domeniu, am avut ocazia să aflu de la ea poveștile interesante ale oamenilor din turism. Apoi, în vacanțele din timpul facultății, am început să merg ca însoțitor de grup cu turiștii buzoieni care doreau să viziteze Grecia. Am luat contact cu această lume, chiar de la <firul ierbii>, iar acest lucru mi-a fost de mare folos mai târziu. Ulterior, tatăl meu (fostul deputat al Partidului Democrat Petre Partal, n.r.) a fost cel care m-a încurajat să merg mai departe, prin acceptarea mandatului de președinte ANTREC România și să urmez doctoratul în cadrul Academiei de Studii Economice București. Însă, alături de părinții mei, susținătorii mei au fost și oamenii din ANTREC, proprietarii de pensiuni din județul Buzău care mi-au acordat încrederea de care aveam nevoie pentru ca împreună să realizăm lucruri speciale pentru turismul buzoian”, mărturisește Cristina Partal în interviul acordat Fundației Comunitare Buzău.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker