Educație

„Buzăul citește”, la prima ediție competițională

Primăria și Centrul Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman” organizează prima ediție a Concursului „Buzăul citește” în data de 22 aprilie, ora 11.00, la Sala Sporturilor „Romeo Iamandi”. Este un concurs de tip  „quiz”, adică cu întrebări și răspunsuri formulate din cărțile pe care elevii le-au primit la finalul anului școlar 2023, pentru lectura de vară, din partea municipalității, în cadrul aceluiași proiect.

„Este un concurs care se adresează elevilor din învățământul primar (clasele a III-a și a IV-a), gimnazial (clasele a V-a și a VI-a) și liceal (clasele a IX-a șia X-a) din municipiul Buzău și are drept scop cultivarea interesului pentru lectură, încurajarea lucrului în echipă, deprinderea spiritului de fair-play într-o competiție”, transmit reprezentanții Centrului „Alexandru Marghiloman”.

Concursul „Buzăul citește”  face parte din proiectul cu același nume, de educație și lectură, inițiat și susținut de Primărie în anul 2022.

Înscrierile la concurs se realizează în perioada 1-12 aprilie pe platforma Forms, potrivit regulamentului. Cei interesați pot consulta regulamentul  pe site-ul Primăriei Municipiului Buzău, pe cel al Centrului Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman” și pe pagina de Facebook „Buzăul citește”.

Primăria desfășoară de câțiva ani proiectul educațional „Buzăul citește”, care își propune să aducă lectura mai aproape de elevi, prin cărți dăruite, prin activități care încurajează cititul și prin evenimente educaționale deosebite.  În buna tradiție a anilor trecuți, și la finele anului școlar 2022-2023, elevii din învățământul preuniversitar din municipiul Buzău au primit cărți cadou pentru lecturile de vară. Din aceste lecturi se vor realiza întrebările pentru concurs.

Pachetele primite de elevi au conținut titluri interesante, atât pentru clasele primare, cât și pentru gimnaziu și liceu: de la literatură clasică pentru copii – cum ar fi „Aventurile lui Pinocchio”, de Carlo Collodi, „Vrăjitorul din Oz”, de Lyman Frank Baum, „Aventurile lui Tom Sawyer” sau „Prinț și cerșetor”, de Mark Twain, „Fram, ursul polar”, de Cezar Petrescu, „Micul prinț”, de Antoine de Saint-Exupery -, până la titluri din mari clasici ai literaturii precum „Mândrie și prejudecată”, de Jane Austen, „Maestrul și Margareta”, de Mihail Bulgakov, cărți de dezvoltare personală sau cultură generală. Încă de atunci Primăria i-a încurajat pe elevi să citească aceste cărți și să participe mai întâi  la Clubul de lectură „Cititor de nota 10” și apoi la concurs.

Câștigătorii vor primi trofee, care sunt asigurate de Editura Litera. Astfel, fiecare echipă câștigătoare va putea duce în unitatea sa de învățământ „un colț de lectură”, care constă în obiecte de mobilier (o bibliotecă, un lampadar, zece fotolii din puf, un covor, un fotoliu de lectură, un suport de cărți)  și 100 de cărți (dicționare, enciclopedii, atlase, cărți de ficțiune). În cadrul festivității de premiere vor fi înmânate, de asemenea, diplomele și premiile de participare oferite de Primăria municipiului Buzău.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker