Educație

Cristian Ardeleanu, buzoianul de aur la Olimpiada Internațională de Fizică, vrea să studieze în străinătate, dar să se întoarcă în România

Cinci elevi au făcut parte din lotul României la Olimpiada Internațională de Fizică, iar trei dintre ei s-au întors acasă cu medalii de aur și doi cu medalii de argint.

Cele trei medalii de aur au fost câștigate de Vlad Ștefan Oros, de la Liceul Teoretic „Grigore Moisil” din Timișoara, de ­Tudo­r-Gabriel Mocioi, de la Colegiul Național „Tudor Vianu” din București și de buzoianul George Cristian Ardeleanu, de la Liceul Internațional de Informatică din București (ICHB). De asemenea, una dintre medaliile de argint a fost câștigată de Antonia-Alma Ghiță, de la Liceul Internațional de Informatică din București, iar cealaltă de către Ștefan Ștefănescu, de la Colegiul Național „Dimitrie Cantemir” din Onești. Echipa României a fost coordonată de conf. univ. dr. Sebastian Popescu de la Facultatea de ­Fi­zică a Universității „Alexan­dru Ioan Cuza” din Iași. Acesta s-a ocupat și de organizarea și desfășurarea Olimpiadei Naționale de Fizică și de selecția lotului național. Olimpiada a avut loc în perioada 17-24 iulie 2021, în Lituania.

Fără sprijinul Ministerului, așa cum se întâmpla până acum, ediția de anul acesta s-a desfășurat cu ajutorul Societății Române de Fizică, cu sprijinul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, al Universității de Vest din Timișoara, al Universității București, precum și al Departamentului de Fizică de la Universitatea din Craiova. Fundația eMag a fost partenerul oficial al Olimpiadei Naționale de Fizică 2021, au scris cei de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași pe pagina instituției.

Un tânăr de aur al Buzăului

George Cristian Ardeleanu este, fără îndoială, unul dintre tinerii de aur ai Buzăului, dar care a ales să învețe la București, la Liceul Internațional de Informatică, o instituție de învățământ care pregătește tinerii în mod special pentru asemenea performanțe și despre care buzoianul are numai cuvinte de laudă.

,,Pentru mine a fost foarte bine la acest liceu, pentru că am avut acele aparate speciale cu care elevii care merg la olim­piadă pot să se pregătească și ne ajută foarte mult să ne dezvoltăm mai bine proba experimentală. Profesorii de acolo sunt foarte buni la fizică, matematică, informatică și chimie, scopul lor fiind acela de a aduna olimpici din țară”.

Întors acasă cu o me­dalie de aur de la o competiție științifică internațională, pe care a pus-o lângă celelalte medalii obținute și la alte olimpiade la care a mai participat, tânărul buzoian spune că pentru a ajunge să facă parte din lotul României la Olimpiada Internațională de Fizică, alături de ceilalți patru colegi, a trecut prin mai multe probe eliminatorii.

Chiar dacă palmaresul lui în privința medaliilor obținute la olimpiade este  impresionant, pentru George Cristian Ardeleanu subiectele nu au fost atât de ușoare. El spune că spera să se întoarcă acasă cu o medalie de aur, dar nu era sigur de șansele lui.

Reamintim că în anul 2016, ca elev al Școlii nr. 11, obținea medalia de aur la Olimpiada Națională de Fizică. Un an mai târziu, el își adjudeca medalia de bronz la juniori la Olimpiada Internațională de Astronomie din octombrie 2017.

În luna octombrie 2019, când era deja elev în clasa a IX-a la Liceul Internațional de Informatică, George Cristian Ardeleanu era unul dintre cei doi ­elevi din lotul României care au obținut medalia de aur la Olimpiada Internațională de Astronomie. Un an mai târziu, buzoianul a obținut medalia de argint la Olimpiada Internațională de Fizică Distribuită, care s-a desfășurat la Moscova în perioada 7-15 decembrie 2020.

,,Nu știu exact câte medalii am”

,,Bazându-mă pe rezultatele pe care le-am obținut înainte, de exemplu la Olimpiada Asiatică sau la Olimpiada Europeană la care am mai fost, simțeam că am o șansă, dar nu știam cu exactitate cât de mari sau cât de mici erau șansele ca eu să obțin această medalie, dar am avut noroc că am luat medalia de aur. Nu știu exact câte medalii de aur am, nu am apucat să le număr, dar am destul de multe am de exemplu, la Olimpiadele europene, la Olimpiada Asiatică, la Olimpiada Europeană de Fizică și mai am și una la o olimpiadă în varianta online“, a declarat acesta pentru OPINIA.

De asemenea, buzoianul spune că subiectele nu au fost unele foarte ușoare și că pentru a reuși să atingă această performanță l-a ajutat foarte mult pregă­tirea pe care a făcut-o în Liceul Internațional de Informatică, acolo unde a plecat pentru a studia materiile exacte. ,,Subiectele mi s-au părut puțin dificile, ca în fiecare an de altfel“.

Acum, după ce a obținut această medalie, planurile buzoianului se îndreaptă către o facultate din străină­tate: ,,După ce am obținut această medalie urmează să aplic, în toamnă, pentru facultăți. Voi aplica la mai multe facultăți: în Anglia, Franța și în America”, spune acesta. Chiar dacă va pleca să studieze în străinătate, varianta întoar­cerii în România nu este una pe care să nu o ia în calcul, George Cristian fiind unul dintre românii care spun că își iubesc țara. El spune că singura variantă ca el să rămână în străi­nătate este aceea de a avea anumite oportunități pe care România nu i le-ar oferi. Practic, George Cristian ar fi printre puținii elevi români care pleacă să studieze în străinătate și se întorc în țară pentru a pune în practică ceea ce au învățat acolo.

,,Sincer, mi-ar plăcea mai mult să mă întorc în România după ce voi termina facultatea, dar nu pot să mă pronunț acum, pentru că nu se știe ce se va schimba pe viitor, dar aș vrea să mă întorc în Româ­nia pentru că sunt obișnuit aici și îmi place mai mult. Depinde foarte mult de oportunitățile care vor fi acolo”, a mai declarat acesta.

Olimpiada ­Internațio­nală de Fizică s-a desfășu­rat în perioada 17-24 iulie și la ea au participat elevi din 76 de țări, țara organizatoare fiind Lituania.

Un comentariu

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker