Actualitate

Criminalul de la Spitalul Săpoca s-a cerut acasă

Nicolae Lungu, cunoscut drept „criminalul de la Săpoca” a solicitat să fie externat de la Spitalul de Psihiatrie, locul în care, în anul 2019, a ucis șapte oameni. Cu toate că a stârnit teroare printre pacienți și angajați, Nicolae Lungu a ajuns să își ispășească pedeapsa tot la Săpoca, după ce s-a stabilit că acesta nu a avut discernământ în momentul comiterii faptelor.

La mijlocul lunii trecute, judecătorii buzoieni au luat în discuție propunerea de menținere a măsurii internării medicale formulate de judecătorul delegat cu executarea, ca urmare a unei examinări a comisiei medicale din cadrul spitalului de psihiatrie, din data de 17 iulie 2023. Nicolae Lungu apare ca „petent bolnav”, ceea ce ar putea să însemne că acesta a solicitat externarea. De altfel, o dată pe an, el trebuie să fie adus în fața comisiei medicale care trebuie să evalueze starea în care se află persoana internată. În cazul în care bolnavul reușește să-i convingă pe medici că s-a însănătoșit, aceștia pot propune judecătorului delegat o soluție de externare, care să fie ulterior validată în instanță.

Anul acesta, comisia a stabilit că acesta nu poate fi lăsat liber, așa că a solicitat menținerea măsurii internării medicale. Judecătoria Buzău a admis propunerea, ceea ce înseamnă că Lungu va rămâne cel puțin încă un an internat la Spitalul de Psihiatrie. În acest interval, situația medicală poate fi revizuită la cererea expresă a pacientului. Nicolae Lungu nu a contestat decizia, iar motivarea judecătorilor nu a fost făcută publică.

A fost cercetat pentru omor calificat

Nicolae Lungu, poreclit „Roiban”, s-a internat voluntar la Spitalul de Psihiatrie Sapoca, pe data de 16 august 2019. În a doua noapte petrecută aici, în timp ce se afla în salonul 206 al unității medicale, a luat un stativ de perfuzii și i-a atacat pe toți cei care i-au ieșit în cale. După ce i-a omorât, bărbatul de 38 de ani a spart un geam și a încercat să fugă din spital.

Trei persoane au murit pe loc, iar alte zece au fost rănite. În zilele următoare, alți patru răniți au decedat, ducând numărul victimelor la șapte. A fost cel mai sângeros eveniment petrecut într-un spital de psihiatrie, cel puțin în ultimii 30 de ani.

A urmat o anchetă penală, în care Nicolae Lungu a fost cercetat pentru omor calificat. Pe parcursul cercetărilor, autoritățile au decis să nu-l țină pe Lungu în stare de arest, ci să-l interneze într-o clinică de psihiatrie.

 Suferea de epilepsie și dependență de alcool

S-a ales tot Săpoca, ținând cont că inculpatul era din județul Buzău. Nimeni nu s-a gândit că ceilalți pacienți și personalul unității medicale au rămas traumatizați și au fost nevoiți să-l înfrunte pe ucigaș, chiar a doua zi după crimă. În toamna anului 2021, procurorii buzoieni au înaintat o soluție de clasare sub aspectul infracțiunilor de omor calificat, tentativă de omor calificat și distrugere, pe motiv că Lungu nu avea discernământ în momentul comiterii faptelor. În timpul anchetei, acesta a fost expertizat de patru ori, iar la final i s-a pus diagnosticul de „epilepsie temporală cu crize polimorfe generalizate tonico-clonice și cu automatisme motorii”. De asemenea, medicii au constatat că acesta suferă de ”dependență de alcool – abstinent în mediu protejat”.

 Mult prea periculos să fie lăsat liber

Procurorii au propus internarea în regim de spitalizare continuă, însoțită de tratament medical, considerând că „bolnavul prezintă periculozitate socială crescută”. Sentința în cazul lui Nicolae Lungu a fost aceea de internare medicală provizorie, măsură care prevede reevaluarea pacientului la intervale regulate de timp.

Nicolae Lungu, tânărul de 38 de ani din Săgeata care a semănat teroare în Spitalul de Neuropsihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Săpoca în noaptea de 17 spre 18 august 2019 (sâmbătă spre duminică), a fost internat pe 15 august în unitatea sanitară în urma unei crize etilice, după ce inițial a fost dus cu ambulanța la Spitalul Județean. Deși s-a spus că a fost dus la spital după ce a făcut scandal și și-ar fi agresat mama, reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție nu au confirmat o soli­citare de intervenție. Nu era, însă, prima dată când Nicolae Lungu ajungea la Săpoca pentru dezalcoolizare. A mai fost internat în acest spital, tot cu etilism, în 2018, când a stat sub tratament cinci zile.

Ar fi trebuit să fie externat luni, 19 august, pentru că, spunea fostul manager Viorica Mihalașcu, pacientul nu a fost agresiv pe perioada internării. În noaptea fatidică s-a produs, însă, declicul. A devenit brusc violent, a apucat un stativ pentru perfuzii și și-a lovit colegii de salon în cap. Apoi a trecut în salonul alăturat unde erau internate femei și a făcut prăpăd și acolo. Trei bărbați au murit pe loc din cauza traumatismelor grave la nivelul capului, iar o femeie de 38 de ani a murit mai târziu la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Buzău. Alți trei bărbați au fost răniți grav, la fel și șase femei. Victimele, internate cu diverse afecțiuni neuropsihice și sedate în cursul nopții, nici nu au apucat să reacționeze. O singură pacientă, în vârstă de 100 de ani, a scăpat neatinsă. Agresorul a spart apoi un geam și a fugit în curte. Un echipaj de poliție de la Postul de la Costești, care se afla întâmplător la spital, cu un bărbat care provocase un scandal, l-a surprins în timp ce-l amenința cu stativul pentru perfuzii pe portarul spitalului. A fost imobilizat cu greu.

Se întâmpla în jurul orei 3.30. Simultan, în pavilionul unde era internat Nicolae Lungu s-a descoperit masacrul și s-a cerut ajutor la numărul de urgență 112. Atacatorul fusese deja prins și imobilizat de polițiști. Ulterior a fost pus sub paza lucrătorilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale, până duminică după-amiază, când a fost dus la instanță cu propunerea procurorului de caz de internare nevoluntară.

Reprezentanți ai spitalului spuneau atunci că, doar cu câteva minute înainte să înceapă măcelul, o asistentă l-ar fi văzut când se spăla pe față și i-a cerut să se întoarcă în pat. În patul pe care, s-a aflat ulterior, trebuia să îl împartă cu un alt pacient alcoolic.

Agresorul, în vârstă de 38 de ani, este necăsătorit și lucra ca zilier. Locuia împreună cu mama sa într-o casă din Săgeata. Mai are un frate mai mic, recăsătorit, care locuieș­te în Buzău, și o soră plecată în străinătate. În cursul zilei de miercuri, 14 august, a fost tocmit de un vecin să muncească la cules de pepeni. Se pare că a băut peste măsură și a ajuns inițial la Spitalul de Urgență, din cauza unei crize etilice. A doua zi, joi, a fost internat la Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Săpoca.

Potrivit declarațiilor de la acel moment ale ­mi­nistrului Sănătății de la acea dată, Sorina Pintea, asistenta aflată în gardă pe secția unde s-a întâmplat nenorocirea ar fi declarat că medicația i-a fost asigurată, însă în foaia pacientului nu exită astfel de mențiuni. „Sunt o serie de lucruri inexplicabile, nu s-au respectat prevederile din fișa postului. Erau doi paznici, potrivit legii. În plus, fochiștii au făcut și ei cursuri și pot face această pază. Pacientul a fost mutat pe o zonă nesupravegheată. În foaia de tratament, medicul a consemnat că trebuie să fie sedat. În foaia de observație apare un formular în care asistenta notează ora la care administrează tratamentul și ce tratament administrează. Asistenta spune că a administrat tratamentul, dar în foaie nu apare consemnat”, declara Sorina Pintea, în urma controlului de la Săpoca.

La Spitalul din Săpoca sunt patru pavilioane. În cel în care s-a întâmplat tragedia erau internați 104 pacienți. În urmă cu 20 ani, un pacient tânăr internat la Săpoca a blocat ușa salonului cu un pat și a dat foc celorlalte paturi în care dormeau bolnavii. Bilanțul: patru morți și nouă răniți.

 

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker