Politic

Creșterea salariului minim pe economie umflă salariile demnitarilor

Potrivit unei hotărâri de Guvern lansată în dezbatere publică de Ministerul Muncii, salariul minim brut urmează să crească de la 1 ianuarie 2023 la 3.000 de lei. Majorarea atrage după sine și un salt al veniturilor politicienilor, care au salariile calculate după un coeficient raportat la salariul minim.

În ciuda celor câteva sute de lei care vor intra în buzunarele românilor cu venituri mici, adevăratele beneficii vor fi resimțite de către politicieni, scrie Ziare.com. De exemplu, Klaus Iohannis a avut un venit lunar de 25.960 de lei în 2021, care urmează să crească la 36.000 de lei la 1 ianuarie 2023 datorită noii legi.

Potrivit Legii salarizării în sectorul public, indemnizațiile demnitarilor stabilite pe baza unor coeficienți, iar aceștia sunt înmulțiți cu salariul minim. Președintele României se bucură de cel mai mare coeficient, 12, și este urmat de primul-ministru și de președinții Camerei Deputaților și Senatului pentru care coeficientul este de 11,5.

Explozie de beneficii pentru parlamentari

La sfârșitul anului 2019, guvernul Orban a încercat să taie din veniturile parlamentarilor după ce a decuplat indemnizațiile demnitarilor de salariul minim brut. Mai exact, Executivul a hotărât atunci ca indemnizațiile demnitarilor să fie calculate în funcție de salariul minim din 2019, de 2.080 de lei, și nu în funcție de noul salariul minim de 2.230 de lei, care urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2020. Decizia a fost reînnoită de către guvernele Cîțu și Ciucă în 2021 respectiv 2022, dar a fost dată peste cap în septembrie 2022 de către UDMR. La acea dată, senatorii Lorand Turos și Laszlo-Odon Fejer au propus ca salariile demnitarilor și a primarilor să fie calculate pe baza salariului minim din 2022, adică de 2.550 de lei, față de 2.080 de lei, însemnând practic o majorare cu 25 la sută.

Până în prezent, guvernele doar au înghețat formula de calcul a salariilor parlamentarilor, iar apoi au modificat-o, însă nu au abrogat-o. Astfel, dacă în 2023 guvernul nu va reînnoi această măsură, aleșii vor beneficia de o nouă creștere a salariilor, pe baza noului venit mediu de 3.000 de lei.

Cum va arăta salariul de politician

Premierul și președinții celor două Camere ale Parlamentului vor trece peste pragul de 20.000 lei net pe lună întrucât indemnizația brută va crește de la 23.920 la 34.500, echivalentul a 20.182 lei net. Pe locul 3 ca nivel al salarizării demnitarilor sunt vicepreședinții Camerei Deputaților și Senatului, vicepremierii și vicepreședinții Curții de Conturi care au un coeficient de 10,7, astfel că în cazul în care salariul minim but ajunge la 3.000 de lei, ei vor primi o indemnizație brută de 32.100 lei, ceea ce înseamnă un net de 18.778 lei.

De coeficientul de 10,5 beneficiază o serie de funcții, printre care secretarii și chestorii Parlamentului, miniștrii, consilierii de conturi, secretarul general al Guvernului, consilierii prezidențiali, Avocatul Poporului și președinții Academiei Române, Consiliului Legislativ, Consiliului Concurenței, Consiliului Național al Audiovizualului, Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, Autorității Electorale Permanente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole similare